Η σοβαρή ενασχόληση των μαθητών με τη μουσική και η καλλιέργεια των ταλέντων τους από μικρή ηλικία «θα αναβαθμίσει τη μουσική μας παιδεία και θα δικαιώσει περισσότερο τους μεγάλους δημιουργούς μας», είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, και στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στις οποίες προβαίνουμε ως Υπουργείο Παιδείας αυτή την περίοδο, έχουμε επεκτείνει κατά τη φετινή χρονιά τον θεσμό των Μουσικών Λυκείων και στον Γυμνασιακό κύκλο, με την ίδρυση σε πρώτη φάση τριών Μουσικών Γυμνασίων, από τα οποία το ένα, εδώ, στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στο σχολείο του Μάριου Τόκα. Με τη συμπλήρωση του θεσμού του Μουσικού Γυμνασίου με δύο νέα Μουσικά Γυμνάσια στη Λευκωσία και την Πάφο από τον Σεπτέμβριο του 2016, ολοκληρώνεται το εξαετές πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου, σε όλες της επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου», πρόσθεσε.
Σε χαιρετισμό του, στη βράβευση των Παγκύπριων Μαθητικών Διαγωνισμών Σύνθεσης Τραγουδιού «Μάριος Τόκας», «Μελοποίησης Έργων Κώστα Μόντη» και «Ενόργανης Μουσικής», που πραγματοποιήθηκε στο Λανίτειο Θέατρο, στη Λεμεσό, ο κ. Καδής είπε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν για τρίτη φορά μαθητές με ενόργανες συνθέσεις εκτός από συνθέσεις τραγουδιών, εμπλουτίζοντας έτσι τη δημιουργική τους εμπειρία.
«Επίσης, για δεύτερη χρονιά φέτος συμμετέχουν και Γυμνάσια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους. Ο Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός Σύνθεσης, είναι αφιερωμένος σε δύο μεγάλες μορφές του Πολιτισμού μας, τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα και τον ποιητή μας Κώστα Μόντη», συμπλήρωσε.
Στο Λανίτειο Λύκειο, συνέχισε ο κ. Καδής, ο Μάριος Τόκας ως έφηβος μαθητής, παρουσίασε τα πρώτα του τραγούδια, που έγραψε για τις σχολικές παραστάσεις και για τους φίλους του.
«Οι συνθέσεις του, οι περισσότερες σε στίχους μερικών από τους μεγαλύτερους Έλληνες και Κύπριους ποιητές του 20ου αιώνα, αποτελούν πλέον μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ανάμεσα σε αυτούς και ο δεύτερος τιμώμενος του Διαγωνισμού, ο Κώστας Μόντης», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η διαχρονικότητα της ποίησης του Κώστα Μόντη, «ο προβληματισμός του για την ανθρώπινη ύπαρξη και τα ερωτήματα που την περιβάλλουν, το πατριωτικό του ήθος, αλλά και ο τρόπος που η ποίησή του είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορική πορεία και το πεπρωμένο του νησιού μας, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά της πατρίδας μας».
«Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους νέους μας, να εμπνευστούν από το έργο των δύο αυτών δημιουργών και να μεταλαμπαδεύσουν το κληροδότημά τους, τιμώντας έτσι με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την προσφορά τους στον Πολιτισμό μας», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας συνεχάρη και τα 148 παιδιά από 21 Γυμνάσια, Λύκεια και Μουσικά Σχολεία, τα οποία μέσα από τον Διαγωνισμό είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν τη δική τους προσωπική έκφραση και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν το ταξίδι της δημιουργίας που άρχισαν.