Καδής: Μέτρα για πρόληψη-διαχείριση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και βίας στα σχολεία


«Καινοτομία η σύσταση ομάδας εκπαιδευτικών, που θα στηρίζει τα Δημοτικά Σχολεία»

«Το Υπουργείο Παιδείας, από φέτος, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη των σχολείων μας, ενισχύει το προσωπικό της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους και στελεχώνει με επιπλέον προσωπικό το Παρατηρητήριο ενάντια στη Βία, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της έκτασης και των μορφών βίας στο σχολείο σε τακτική βάση».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας  Κώστας Καδής μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου με θέμα την παρουσίαση Προγραμμάτων και Δράσεων

του ΥΠΠ για  την πρόληψη και διαχείριση  της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της βίας στα σχολεία.

Καινοτομία

Ο υπουργός Παιδείας συνεχίζοντας είπε ότι «καινοτομία επίσης αποτελεί και η σύσταση ομάδας εκπαιδευτικών, που θα στηρίζει τα Δημοτικά Σχολεία, υλοποιώντας τα συγκεκριμένα προγράμματα και πολιτικές του Υπουργείου».

Ακολούθως ο Κώστας σημείωσε τα εξής:

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε στην αναθεώρηση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχολείων μας, ώστε να διαχειρίζονται την αντικοινωνική συμπεριφορά των μαθητών.  Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί η ανάληψη της ευθύνης των γονιών για τυχόν αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών τους στο χώρο του σχολείου, με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς για ουσιαστική στήριξη και ευημερία των παιδιών τους.

Προωθείται η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής

Επιπρόσθετα, προωθείται η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Διαχείριση της Αντικοινωνικής Συμπεριφοράς στα σχολεία με τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκπροσώπων άλλων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης), επιστημονικών συνεργατών, εκπροσώπων των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και άλλων τοπικών φορέων. Η Εθνική Στρατηγική αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, που  θα αναληφθούν από τα ενδιαφερόμενα μέλη, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η υφιστάμενη διαχείριση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Υπό έμφαση στόχοι για πρόληψη και μείωση της βίας

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια θέτει υπό έμφαση στόχους που σχετίζονται με την πρόληψη και τη μείωση της βίας, στη βάση των οποίων τα σχολεία καλούνται να αναπτύξουν ποικίλες δράσεις. Συγκεκριμένα, ο 2ος υπό έμφαση στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που επαναλαμβάνεται για 2η σχολική χρονιά τονίζει την ανάγκη για «ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και  προώθηση της ισότητας και του σεβασμού».

Πεποίθηση μας είναι ότι όλες  οι ενέργειες, δράσεις, προγράμματα των Διευθύνσεων και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού λειτουργούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας και ενδυναμώνουν αποτελεσματικά τον αγώνα ενάντια στη Βία και στην αντικοινωνική συμπεριφορά στο Σχολείο.  Βασική επιδίωξή μας είναι οι μαθητές μας να απολαμβάνουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και να εισπράττουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολλαπλά αγαθά της μάθησης, ώστε να εξελιχτούν με τη σειρά τους σε υγιή, ωφέλιμα και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Μηχανισμοί και εξειδικευμένα προγράμματα

Έχοντας επίγνωση των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη βία και την αντικοινωνική συμπεριφορά μεταξύ των μαθητών, αλλά και της ανάγκης για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει δημιουργήσει μία σειρά από μηχανισμούς και εξειδικευμένα προγράμματα.  Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται συστηματικά και συντονισμένα από τις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής, Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠ, δηλαδή την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ), την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ), την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) και το Παρατηρητήριο για τη Βία.

Οι Διευθύνσεις και οι Υπηρεσίες του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διατηρούν στενή επικοινωνία με τα σχολεία μας και εφαρμόζουν διάφορα προληπτικά και παρεμβατικά προγράμματα στο πλαίσιο μιας συστηματικής προσπάθειας για στήριξη του εκπαιδευτικού έργου. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μαθητών και στην καλλιέργεια πεποιθήσεων, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που προάγουν την εκδήλωση θετικής, κοινωνικής και προσαρμοστικής συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο, μια επιστημονική ομάδα με εξειδικευμένο προσωπικό ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα των σχολικών μας μονάδων, ώστε να συμβάλει στην ορθή διαχείριση δυσάρεστων φαινομένων, που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της.

Βασικός άξονας

Βασικός άξονας της στρατηγικής του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού,  είναι η ενεργοποίηση και η παράλληλη στήριξη κάθε σχολείου, ώστε να αναπτύσσει και να εφαρμόζει Σχέδια, αξιολογημένα Προγράμματα και Δράσεις Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας, τα οποία να είναι αποδεκτά από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Παράλληλα, τα σχολεία ενθαρρύνονται να αξιοποιούν ευκαιρίες συνεργασίας με τους γονείς, την τοπική κοινότητα και άλλους φορείς. Αξιόλογες είναι οι προσπάθειες που αναπτύσσονται με πρωτοβουλία των ίδιων των εκπαιδευτικών, κάποιες εκ των οποίων διακρίνονται και βραβεύονται κάθε χρόνο από το Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Εκπαίδευση και ενδυνάμωση τ εκπαιδευτικών

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεχή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν, να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται έγκαιρα την αντικοινωνική συμπεριφορά και τη βία στο σχολείο. Τμήματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου μας συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να  έχει πρωταρχικό ρόλο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











139