Καδής: Ο Θωμάς Φρειδερίκος σημάδεψε θετικά με τη δράση του την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


To Paideia-News παραθέτει τον επικήδειος λόγο που εκφώνησε σήμερα Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή στην κηδεία του εκ των ιδρυτών και Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Frederick Θωμά Φρειδερίκου που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου .

«Αποχαιρετούμε σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση και βαθύτατη θλίψη τον εκ των ιδρυτών και Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Frederick Θωμά Φρειδερίκου. Η οικογένεια και οι φίλοι του, η Πανεπιστημιακή κοινότητα της Κύπρου και ιδιαίτερα αυτή του Frederick και γενικότερα η Κυπριακή κοινωνία, απευθύνουν το στερνό αντίο σε ένα άνθρωπο που σημάδεψε θετικά με την παρουσία και τη δράση του τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα την κοινωνία της Κύπρου.

Ο Θωμάς Φρειδερίκου γεννήθηκε το 1935 στο Καϊμακλί της Λευκωσίας. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθηνών και ήταν μέλος των Chartered Management Institute και Institute of Directors, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Θωμάς Φρειδερίκου είχε δύο ξεχωριστά χαρίσματα που ο συνδυασμός τους έφερε και τις μεγάλες επιτυχίες στη ζωή του. Ήταν άνθρωπος οραματιστήςκαι παράλληλα ξεκάθαρα ορθολογιστής.

Στην Κύπρο, με τον αδελφό του Μιχάλη, μοιράζονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν το όραμα της δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς τους στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας. Ένα όραμα, που μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από την επιτυχή λειτουργία για πάνω από 40 χρόνια οργανισμών που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, όπως το FrederickInstituteofTechnology, και από το 2007 το Πανεπιστήμιο Frederick, το οποίο αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Ως μέλος του Συμβουλίου και Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, έχει μεγάλη συνεισφορά στη διαμόρφωση της πολιτικής του Πανεπιστημίου και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών του Ιδρύματος. Θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στη μεθοδικότητα, την ευστροφία, τη διορατικότητα και τον ορθολογισμό του Θωμά Φρειδερίκου το γεγονός ότι, το Πανεπιστήμιο διαχειρίστηκε επιτυχώς τις δυσκολίες που επέφερε η οικονομική κρίσηκαι με τον θάνατό του, πέρα από δυσαναπλήρωτο κενό, αφήνει πίσω του ένα οικονομικά υγιή και επιτυχημένο οργανισμό. Και αυτά, χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε περικοπές από το Πανεπιστήμιο στις διάφορες χορηγίες που παραχωρούνται προς τους φοιτητές που χρειάζονται στήριξη, για τους οποίους είχε ιδιαίτερες ευαισθησίες. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο Θωμάς Φρειδερίκου ήταν η ήρεμη δύναμη του Πανεπιστημίου, που στήριζε με ορθολογισμό αλλά και ευαισθησία τη λειτουργία του.

Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Νιγηρία, ο Θωμάς Φρειδερίκου αναπτύσσει πλούσια δράση και αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος και κατόπιν Πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών, ο οποίος περιλαμβάνει δημόσια εταιρεία βιομηχανικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νιγηρίας. Η αξία και οι ικανότητές του αναγνωρίζονται καθολικά με αποτέλεσμα να καλείται συχνά να συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Πέρα όμως από την επαγγελματική καταξίωση και τις μεγάλες επαγγελματικές του επιτυχίες, ο Θωμάς Φρειδερίκου ήταν και ένας πολύ ξεχωριστός και ευαίσθητος άνθρωπος, με πλούσιο εσωτερικό κόσμο.

Όσοι είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, μπορούμε αβίαστα να συμφωνήσουμε ότι κάθε συνομιλία μαζί του ήταν και μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από ένα ζήτημα του Πανεπιστημίου. Πολύ συχνά όμως επεκτείνονταν σε εμπειρίες και περιστατικά που βίωσε στην Κύπρο και το εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Νιγηρία. Από κάθε ανάμνηση και εμπειρία του αντλούσε και τα σχετικά διδάγματα και έδινε τις αντίστοιχες νουθεσίες. Είχε ιδιαίτερα κριτική σκέψη και σχολίαζε με καυστικό τρόπο και με έξυπνο χιούμορ τα κακώς έχοντα στην ιδιαίτερη του πατρίδα. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές αναδεικνυόταν η μεγάλη έγνοια του για το Πανεπιστήμιο, για τα κοινά και για τον τόπο του. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε για τη διεισδυτική του σκέψη, την πραότητα του χαρακτήρα του, την ευγένεια και το χαμόγελο που ήταν σχεδόν μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του.

Ο θάνατος του Θωμά Φρειδερίκου γεμίζει με θλίψη την οικογένεια, τους φίλους του και τον κόσμο του Frederick. Για τους δικούς του ανθρώπους και ιδιαίτερα για τα αδέλφια του Μιχάλη και Ρίτα, ας είναι παρηγοριά η θύμηση του αδελφού τους ως ενός άξιου ανθρώπου με μεγάλη συνεισφορά στα κοινά, στην κοινωνία και στον τόπο του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











154