Τη δική του εμπειρία ως πανεπιστημιακός δάσκαλος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές στην ελληνική γλώσσα στο επίπεδο του γραπτού λόγου κατέθεσε σήμερα Σάββατο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής μιλώντας στο το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: Ευριπίδης, ο ΄΄τραγικώτατος των ποιητών΄΄ και ο ΄΄από σκηνής φιλόσοφος΄΄, Παράδοση και Νεωτερικότητα που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Καλλιπόλεως.
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι: «Η γνωριμία μας με τον πολιτισμό και την αρχαιοελληνική μας κληρονομιά είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη γλώσσα μας και τη γνωριμία με τους θησαυρούς της. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στον τόπο μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Προβληματίζει επίσης η γενικότερη διαπίστωση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σήμερα στο γλωσσικό μάθημα, όσον αφορά στη Νέα Ελληνική, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο».
Και πρόσθεσε: «Δεν σας κρύβω ότι και ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος, βλέποντας εργασίες πρωτοετών φοιτητών έχω διαπιστώσει μεγάλη υστέρηση στο επίπεδο του γραπτού τους λόγου. Ως Υπουργείο Παιδείας είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις και αλλαγές, ώστε να αναστραφεί αυτό το κλίμα. Μόνο τότε η γνωριμία μας με τον πολιτισμό και την Αρχαιοελληνική μας Γραμματεία θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, όταν τα παιδιά μας συνεχίσουν να είναι κοινωνοί του πολύτιμου γλωσσικού μας πλούτου και συνεχιστές της γλώσσας μας.
Συνεχίζοντας επισήμανε:
«Το δράμα, δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος πριν 25 περίπου αιώνες, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Αθήνα, το κέντρο της ελληνικής παιδείας, και επιβίωσε με διάφορες μορφές στη μεταγενέστερη και σύγχρονη εποχή. Η παιδευτική λειτουργία της δραματικής ποίησης και οι αξίες που διδάσκει, επικεντρώνονται κατεξοχήν στον άνθρωπο κάθε τόπου και κάθε εποχής και στα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Αυτή η καθολικότητα και διαχρονικότητα μηνυμάτων και συμβολισμών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στην οικουμένη. Μέσα στην οικονομική και ηθική κρίση της εποχής μας, η αναβάπτιση στα αριστουργήματα του αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού είναι εστία ελπίδας και επανανοηματοδότησης της ζωής μας».