Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, με επιστολή του στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη τον καλεί να ανακαλέσει την απόφασή του να διενεργήσει «μετεγγραφές από υποψήφιους φοιτητές οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διάφορες διεθνείς εξετάσεις (International Baccalaureate,GCE ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις) και έχουν εξασφαλίσει θέση για φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού», για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.
Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει επίσης ότι η απόφαση είναι βεβιασμένη, αντίκειται στη νομοθεσία και στους κανονισμούς του ίδιου του Πανεπιστημίου και δεν έχει τη σύμφωνο γνώμη της Πολιτείας.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
«Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη
Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου
Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης»
Λεωφ. Πανεπιστημίου 1
Αγλαντζιά, Λευκωσία
Αγαπητέ κύριε Πρύτανη,
Αναφέρομαι στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2015, στην οποία δηλώνεται η απόφαση του Ιδρύματος να διενεργήσει «μετεγγραφές από υποψήφιους φοιτητές οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διάφορες διεθνείς εξετάσεις (International Baccalaureate,GCE ή άλλες ισοδύναμες διεθνείς εξετάσεις)και έχουν εξασφαλίσει θέση για φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού», για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.
Η διαδικασία την οποία εξαγγέλλετε, χωρίς καμία διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ή με άλλο συντεταγμένο όργανο της Πολιτείας, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα και ως εκ τούτου σας καλώ να ανακαλέσετε την εφαρμογή της. Συγκεκριμένα:
1) Η εν λόγω ανακοίνωση εξαγγέλλει την πρόθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου να εισαγάγει ουσιαστικά πρωτοετείς φοιτητές με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που προνοεί η νομοθεσία, και που είναι η επιτυχία στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, η εξαγγελθείσα διαδικασία αντιβαίνει στον περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμο, άρθρο 22(I)/2006, όπου ορίζεται ότι «σκοπός των εξετάσεων αυτών είναι …η κατανομή των θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου». Η διαδικασία αυτή συνιστά προνομιακή μεταχείριση έναντι όλων των υποψηφίων, οι οποίοι παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και εξασφάλισαν θέση μέσω αυτών.
2) Η πρόθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή υποψηφίων, οι οποίοι «βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της φοίτησής τους» αντίκειται στους κανόνες του ίδιου του Πανεπιστημίου, στους οποίους αναφέρεται ρητά ότι, οι μετεγγραφές αφορούν υποψηφίους οι οποίοι «ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους στο εκπαιδευτικόίδρυμα προέλευσης».
3) Η εν λόγω απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου έρχεται σε αντίθεση και με τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των Δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας μας, για τροποποίηση των κανονισμών περί Υπεράριθμων θέσεων (Κ.Δ.Π. 266/2009), δυνάμει του άρθρου 13 του περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμου, και την υιοθέτηση νέας, εναλλακτικής διαδικασίας εισδοχής σε αυτά για τους τελειοφοίτους/ αποφοίτους ιδιωτικών σχολείων, μέσω ειδικών εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργούνται παράλληλα, στα πλαίσια και στο επίπεδο των Παγκύπριων Εξετάσεων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί και οι τροποποιημένοι κανονισμοί βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Η διαδικασία αυτή θα διασφαλίζει και θα εφαρμόζει τη συνταγματική επιταγή της αξιοκρατίας, της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης, καθώς στις εξετάσεις αυτές θα δικαιούνται να συμμετέχουν και τελειόφοιτοι/ απόφοιτοι των δημόσιων σχολείων, αν το επιλέξουν.
4) Η προτεινόμενη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδικασία δυσχεραίνει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και την καλλιέργειά της στην κυπριακή κοινωνία, αφού η γνώση της Ελληνικής γλώσσας δεν αποτελεί απαραιτήτως κριτήριο εισαγωγής για τους υποψήφιους φοιτητές. Συγκεκριμένα, η κατοχή της Ελληνικής γλώσσας δεν είναι υποχρεωτική σε πολλά Τμήματα, αλλά, και εκεί ακόμα όπου είναι, υπάρχουν διαβαθμίσεις σε σχέση με το επίπεδο που απαιτείται. Επιπλέον, διαφορές ως προς τα κριτήρια ελληνομάθειας παρουσιάζονται και ανάλογα με το είδος των διεθνών εξετάσεων με τις οποίες οι υποψήφιοι εξασφάλισαν θέση στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι μειωμένες και όχι καθολικές απαιτήσεις σε σχέση με την κατοχή της Ελληνικής γλώσσας από τους υποψήφιους φοιτητές συνιστούν υποβάθμιση της σημασίας και της αξίας της γνώσης της ελληνικής γλώσσας στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει πλήγμα εναντίον της εκμάθησης και σωστής χρήσης της γλώσσας μας από τους νέους μας, θέμα στο οποίο υπάρχουν ήδη διαγνωσμένες σοβαρές αδυναμίες, για βελτίωση των οποίων εργαζόμαστε συστηματικά.
5) Η προτεινόμενη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδικασία διαφοροποιεί τον τρόπο εισδοχής προπτυχιακών φοιτητών ανάμεσα στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ), κάτι το οποίο ποτέ δεν αποφασίστηκε από την Πολιτεία.
6) Η υιοθέτηση οποιασδήποτε νέας διαδικασίας εισδοχής σε Δημόσια Πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Αρμόδιας Αρχής και αλλαγή Νομοθεσίας, κάτι που δεν έχει εξασφαλιστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Κύριε Πρύτανη,
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους, έχει κατορθώσει την τελευταία περίοδο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα και στρεβλώσεις που αντιμετώπιζε το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα (Νέο Σύστημα Διορισμών, Νέα Ωρολόγια Προγράμματα στη Δημοτική και Μέση Γενική Εκπαίδευση, Σύστημα Επαγγελματικής Μάθησης των Εκπαιδευτικών, Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κτλ). Η τελευταία μονομερής ενέργεια του Πανεπιστημίου Κύπρου προκαλεί και πυροδοτεί το άριστο κλίμα διαλόγου και συναίνεσης που έχουμε κατορθώσει να αναπτύξουμε, και που στοχεύουμε να συνεχίσουμε, προκειμένου να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Με βάση τα πιο πάνω, η διαδικασία που ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και που περιγράφεται στην ανακοίνωση της 28ης Αυγούστου 2015 θεωρούμε ότι είναι βεβιασμένη, αντίκειται στη νομοθεσία και στους κανονισμούς του ίδιου του Πανεπιστημίου και δεν έχει τη σύμφωνο γνώμη της Πολιτείας. Προς αποφυγή περαιτέρω συζητήσεων και άσκοπης ταλαιπωρίας των υποψηφίων και των οικογενειών τους, καλείστε να ανακαλέσετε την απόφασή σας.
Κώστας Καδής
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου
Πρόεδρο Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων»