Καθησυχαστικός σε ότι αφορά το περιεχόμενο της Έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρουσιάζεται ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, με δηλώσεις του στο Paideia-News.
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για δύο εκθέσεις. Η πρώτη αφορά τη δομή του Υπουργείου Παιδείας και η δεύτερη, που ενδιαφέρει περισσότερο τους εκπαιδευτικούς, αφορά την πολιτική που εφαρμόζεται για τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου.
Για τη δομή του Υπουργείου κύρια διαπίστωση της Έκθεσης είναι ο συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας του, κάτι αποτελεί διαπίστωση όλων μας.
Ο υπουργός Παιδείας μας ανέφερε ότι από μια πρώτη μελέτη που έκανε στην Έκθεση μέχρι ενός σημείου, διαπιστώνεται ότι δεν επιβάλλεται στο Υπουργείο η υλοποίηση των εισηγήσεων- παρατηρήσεων, αλλά καθιστά σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας θα υιοθετήσει τα μέρη της Έκθεσης που συνάδουν με το όραμα και τους πολιτικές του.
Ο κ. Καδής επικεντρώνει την προσοχή του στο τρίπτυχο της Έκθεσης για τους εκπαιδευτικούς που περιλαμβάνει τα ζητήματα που αποτέλεσαν αρκετές φορές θέμα συζήτησης, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία. Τα θέματα αυτά είναι α) προσλήψεις- διορισμοί, β) ανέλιξη-προαγωγές και γ) Επιμόρφωση. Τα θέματα αυτά τόνισε θα τύχουν ενδελεχούς μελέτης και διαλόγου. Δεν παρέλειψε να πει ότι η Έκθεση παραδόθηκε σε καλό χρονικό σημείο υπογραμμίζοντας ότι κάποια σημεία της εναρμονίζονται και με το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου και συνάδουν το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Καδής αφού σημειώνει ότι «θα αγγίξουμε θέματα που κατά γενική ομολογία χρήζουν βελτιώσεων» πρόσθεσε ότι στην Έκθεση υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις από εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών από τα οποία μπορούμε να πάρουμε αυτά που θέλουμε».
Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι στην Έκθεση υπάρχει το στοιχείο του χρονοδιαγράμματος από την άποψη ότι το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει απάντηση στη γενική αντιμετώπισης της έκθεσης και άρα στην εφαρμογή αυτών που αποδέχεται για υλοποίηση. Ο κ. Καδής υπολογίζει ότι η αναγκαία διαβούλευση για τα θέματα που θα ενταχθούν στο σχεδιασμό της στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας, μπορεί να τελειώσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Από εκεί και πέρα καταλήγει, για το κάθε θέμα χωριστά θα ακολουθήσει διάλογος με όλους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης για την επίτευξης συμφωνίας.