«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στον τόπο μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Ελάχιστοι μαθητές τα επιλέγουν πλέον ως μάθημα κατεύθυνσης στα Λύκεια, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μην γίνονται κοινωνοί του γλωσσικού μας πλούτου. Μάλιστα, σε πολλά Λύκεια έχει ήδη σταματήσει εντελώς η διδασκαλία τους. Προβληματίζει επίσης η γενικότερη διαπίστωση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σήμερα στο γλωσσικό μάθημα, όσον αφορά στη Νέα Ελληνική, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Ως Υπουργείο Παιδείας είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις και αλλαγές, ώστε να αναστραφεί αυτό το κλίμα, και να επανεύρει η διδασκαλία της γλώσσας μας, τη θέση που της αρμόζει. Μόνο τότε η γνωριμία μας με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, όταν εμείς θα διασφαλίσουμε την επιβίωσή τους και μέσω της γλώσσας μας».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στο χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του ΙΗ΄Συμποσίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, με θέμα: «Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες. Ανθολόγιο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας – Αξιοποίηση στη διδακτική πράξη». Το συμπόσιο οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου («Στασίνος») και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ - ΟΕΛΜΕΚ).
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι «είναι φανερό ότι οι νέοι της Κύπρου μας, μελετώντας την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας, γνωρίζοντας κι εκτιμώντας τον πολιτισμό και τον πνευματικό του πλούτο, και θαυμάζοντας τους ανθρώπους που ξεχώρισαν, θα αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το νησί μας. Γίνεται, έτσι, αντιληπτό πως η ενασχόληση των μαθητών μας με την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία συνδέεται άμεσα με τον φετινό υπό έμφαση στόχο «Γνωρίζω τον τόπο μου, διεκδικώ και αγωνίζομαι.
Ότι γνωριμία, όμως, με τον πολιτισμό μας και την αρχαιοελληνική μας κληρονομιά, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να νοείται αποκομμένη από τη γνωριμία μας με την ίδια τη γλώσσα μας και τους θησαυρούς της».