Καδής: Σημαντικός ο ρόλος της παιδείας για αντιμετώπιση του προβλήματος της αλλοτρίωσης των θεσμών


«Ο όρος αλλοτρίωση μπορεί να πάρει πολλές ερμηνείες, οι κυριότερες από τις οποίες σχετίζονται με την αποδυνάμωση, την έλλειψη νοήματος και αρχών, τη μοναξιά, την αποξένωση του ανθρώπου από το κοινωνικό σύνολο και από τον ίδιο του τον εαυτό. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι νοσηρές, το άτομο λειτουργεί σε πλήρη σύγχυση, ώσπου σταδιακά επέρχεται διατάραξη της ψυχοσωματικής του ισορροπίας και, τελικά, εξάρθρωση των θεσμών της πολιτείας».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως με θέμα «αλλοτρίωση θεσμών και ανθρώπου και υπέρβαση αδιεξόδου» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπολεως 75).

Ο κ. Καδής επισήμανε ότι «το καταναλωτικό σύστημα της σημερινής παγκοσμιοποιημένης και τεχνολογικά εξελιγμένης κοινωνίας, αδυσώπητο και παμφάγο, συμβάλλει στην πρόκληση αλλοτρίωσης» και πρόσθεσε. «Η διασάλευση του βασικού ρόλου της οικογένειας, η υποβάθμιση της ανθρωπιστικής παιδείας  και η αποστασιοποίηση από τις χριστιανικές αξίες της αγάπης και της ανιδιοτέλειας, υποδαυλίζουν την αλλοτρίωση αυτή και την κάνουν να απειλεί σήμερα τους πάντες. Ο ρόλος που έχει να επωμιστεί η παιδεία, η οικογένεια, η εκκλησία και η πολιτεία στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι πολύ σημαντικός. Οι νέοι έχουν  ανάγκη να ονειρευτούν έναν κόσμο ενάρετο, γαλήνιο και αφυπνισμένο,  με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, μια κοινωνία που να έχει ιδανικά, αρχές και αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











136