Καδής στο ΤΕΠΑΚ: Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας


«Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδίδει μεγάλη σημασία στις προσπάθειες αναβάθμισης και διεύρυνσης της Κυπριακής Ανώτερης Εκπαίδευσης και καθιέρωσης της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου προσφοράς ποιοτικής Ανώτερης Εκπαίδευσης» αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση  της ερευνητικής δραστηριότητας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «στα πλαίσια αυτά, είναι υπό συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, ενώ προωθείται επίσης η Νομοθεσία για προσφορά από τα δημόσια Πανεπιστήμια προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα. Η σύναψη συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών με διάφορες χώρες, η οργανωμένη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις και ημερίδες, είναι μόνο μερικές από τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη Σχολή λέγοντας ότι «έξι χρόνια μετά την εισδοχή των πρώτων φοιτητών στο ΤΕΠΑΚ, η Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας έχει σήμερα τρία Τμήματα και πέντε κατευθύνσεις, και σε αυτή φοιτούν 557 προπτυχιακοί φοιτητές, 46 μεταπτυχιακοί και 43 φοιτητές επιπέδου διδακτορικού.

Από την ίδρυσή της, η Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων της, και ιδιαίτερα στον ερευνητικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει πετύχει την εξασφάλιση του 80% του συνόλου των ερευνητικών προγραμμάτων που έχει εξασφαλίσει ποτέ το ΤΕΠΑΚ, και τη δημιουργία πέραν των 350 νέων θέσεων εργασίας σε αυτά, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας.

Σημαντική για τη λειτουργία της Σχολής είναι η διασύνδεσή της με τη βιομηχανία του τόπου, αλλά και με διεθνείς οργανισμούς και φορείς. Η στενή συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) στον σχεδιασμό των προγραμμάτων, έχει ως αποτέλεσμα τα προγράμματα της Σχολής να τυγχάνουν πλήρους αναγνώρισης από αυτό. Οι στενές επίσης σχέσεις με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, καθώς και με τους Επαγγελματικούς Συνδέσμους που σχετίζονται με τα προγράμματα σπουδών της Σχολής, συμβάλλουν στην ομαλότερη απορρόφηση φοιτητών στη βιομηχανία για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στη γενικότερη διασύνδεση των φοιτητών με τους χώρους εργασίας και τους εργοδότες».

Ακολούθως έδωσε τη διαβεβαίωση  διαβεβαιώσω ότι, στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα στηρίξει τις προσπάθειες της Σχολής, και του Πανεπιστημίου γενικότερα, για διεύρυνση των προσφερομένων προγραμμάτων και για προσέλκυση νέων. Και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας ιδιαίτερα σε καίριους τομείς –όπως η αειφόρος ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων– είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Έμφαση δίνεται και στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προώθησης της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Στις 26 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η πρόταση της επιτροπής που όρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, η οποία αναμένεται σύντομα να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











135