Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταβάλλει μια συστηματική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδή, σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα η οποία επικεντρώνεται στην ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων σχετικά με την αποτελεσματική ενσωμάτωση και πετυχημένη εφαρμογή των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη διδακτική πράξη.
Όπως είπε, ετοίμασαν και υλοποιούν τον Στρατηγικό τους σχεδιασμό, με συγκεκριμένους στόχους, επιδιώξεις και δράσεις, οι οποίες είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.
«Αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην επιτυχία κάθε εκπαιδευτικού συστήματος εφαρμόζουμε μια σειρά από εκσυγχρονιστικές πολιτικές που αποσκοπούν να ενισχύσουν τους εκπαιδευτικούς μας και να τους παρέχουν κίνητρα για συνεχή βελτίωση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εκσυγχρονίσαμε το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, ώστε να καταστεί αξιοκρατικό. Διαμορφώσαμε και εφαρμόσαμε πιλοτικά ένα νέο πλαίσιο για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών, μέσα από το οποίο αντιμετωπίζονται στοχευμένα και συστηματικά οι ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού και της κάθε σχολικής μονάδας. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ώστε να καταστεί σύγχρονο, αξιοκρατικό και να παρέχει κίνητρα για τη συνεχή αυτοβελτίωση των εκπαιδευτικών μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Καδής είπε ότι η χρήσιμη ανατροφοδότηση που θα λαμβάνουν ως απόρροια της αξιολόγησης, θα τους δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύουν την εκάστοτε παρούσα κατάσταση και βάσει αυτής να οργανώνουν κατάλληλους σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
«Το πακέτο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνει επίσης, δομικές αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα τις σχολικές μονάδες, όπως η εφαρμογή νέου ωρολογίου προγράμματος σε όλες τις βαθμίδες. Οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη υιοθετηθεί από τα σχολεία ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβρη, προγραμματίζονται ακόμη περισσότερες, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά. Λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής προχωρήσαμε και στην αναδόμηση του Αναλυτικού Προγράμματος, ετοιμάζοντας Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι οι Δείκτες εστιάζουν την προσοχή στο τι πρέπει να διδαχθεί ο μαθητής, ώστε να επιτύχει τα καθορισμένα μαθησιακά αποτελέσματα.
«Ο εκπαιδευτικός με τη χρήση των Δεικτών θα είναι σε θέση να αξιολογεί τις προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών του, να εντοπίζει τυχόν αδυναμίες τους και να σχεδιάζει τη διδασκαλία του, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας των μαθητών του. Το έτος 2015-16 ήταν έτος ετοιμασίας και καταγραφής των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας. Ήταν, όμως παράλληλα, και έτος ανατροφοδότησης και συστηματικής παρακολούθησης της πιλοτικής εφαρμογής των Δεικτών σε όλα σχεδόν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εισαγωγή των Δεικτών στην εκπαίδευση δεν πραγματοποιήθηκε αποπλαισιωμένα. Συνοδευόταν με τα απαραίτητα επιμορφωτικά σεμινάρια και με ενδεικτικές δειγματικές διδασκαλίες, που αποτελούσαν καλές πρακτικές για τη στήριξη των εκπαιδευτικών της έδρας», ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο κ. Καδής είπε ότι οι Δείκτες αποτελούν σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και η απόδοση τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον σωστό χειρισμό τους στην πράξη.