Καδής: «Το έπος του 1955-59, η κορυφαία στιγμή των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία


«Το έπος του 1955-59 συνιστά κορυφαία στιγμή των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία στην ιστορική του διαδρομή. Οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα έχουν ως  στόχο να φωτίσουν σημαντικές πτυχές του και να εξάρουν το πνεύμα της θυσίας, τον ηρωισμό και το ήθος των αγωνιστών της ελευθερίας».

Αυτό ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής   μιλώντας χθες στην έναρξη του τριήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα «Ιστορία και Λογοτεχνία του Αγώνα 1955-1959» με αφορμή τα 60 χρόνια  από τον Αγώνα Αίθουσα  που πραγματοποιείται στην  Καστελλιώτισσα, στη Λευκωσία.

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι: «Η παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, και μάλιστα ως ομιλητή, Νίκου Ξυδάκη, μας τιμά ιδιαίτερα και καταδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό. Την περίοδο που στην Κύπρο διεξαγόταν ο αγώνας κατά των Άγγλων αποικιοκρατών, η  συμπαράσταση του ελληνικού λαού ενίσχυε τον αγωνιζόμενο λαό μας και τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα, μεγάλα  σε όγκο και παλμό, έστελλαν μηνύματα θάρρους και ελπίδας για την έκβαση του Αγώνα. Και σήμερα, που η ημικατεχόμενη πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, η συμπόρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας  με την Ελλάδα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιβεβλημένη σε όλα τα επίπεδα. Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, για την τιμητική σας παρουσία» .

Αναφερόμενος στο Συνέδριο είπε ότι «θα ασχοληθεί με θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι ο ρόλος της ελληνικής ραδιοφωνίας,  το σύστημα αντικατασκοπίας της ΕΟΚΑ και η καταγραφή του Αγώνα μέσα από λογοτεχνικά κείμενα ελλήνων και ξένων συγγραφέων, οι οποίοι με την πέννα τους μεταφέρουν το μεγαλείο του στις νεότερες γενιές. Οι επισκέψεις που διοργανώνονται στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Αχυρώνα Λιοπετρίου θα δώσουν την ευκαιρία σε όσους θα παρευρεθούν να βιώσουν την ένταση των συναισθημάτων και τον θαυμασμό που προκαλεί ο Αγώνας».

Τέλος συγχάρηκε τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών-Σπουδαστήριο Πετρώνδα, το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ανάληψη της αξιέπαινης πρωτοβουλίας να συνδιοργανώσουν το τριήμερο αυτό Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με κορυφαίους μελετητές από την Κύπρο και το εξωτερικό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











98