«Και θα διευκολυνθουν τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων – που ανέρχονται στο 20% των μαθητών - να διεκδικήσουν μια θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας».
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου. Ουσιαστικά θα κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση.
Η πρόταση αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και διευκολύνει την πρόσβαση των αποφοίτων ιδιωτικών σχολείων με τρόπο που να αντιμετωπίζει και τις επιφυλάξεις που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν κατά τη συζήτηση της πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια με τη διαδικασία των διεθνών εξετάσεων.
Δεν μιλάμε λοιπόν για διεθνείς εξετάσεις, μιλάμε για μια άλλη διαδικασία που είναι κάτω από την ομπρέλα των παγκυπρίων εξετάσεων. Η εξεταστική διαδικασία θα οργανώνεται ουσιαστικά από τα δύο Πανεπιστήμια, η θεματοθέτηση θα γίνεται από τους πανεπιστημιακούς, θα εποπτεύεται όμως από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου.
Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι λύνονται οι όποιες ανησυχίες είχαν εκφραστεί στο παρελθόν. Ανησυχίες είχαν εκφραστεί και ως προς το επίπεδο των παιδιών, σε σχέση με τη ελληνική γλώσσα, τα οποία θα εισέρχονταν στα Πανεπιστήμια μας και για αυτό θεωρήθηκε σκόπιμη η εξέταση για τα Νέα Ελληνικά, εξέταση που θα δίδουν όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές και η οποία θα είναι κοινή με αυτή των παγκυπρίων εξετάσεων.
Στα υπόλοιπα μαθήματα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δίδουν εξετάσεις είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική γλώσσα. Ελπίζουμε ότι η πρόταση αυτή θα περάσει από τη Βουλή σύντομα, έτσι ώστε να ισχύσει από την επόμενη χρονιά το νέο σύστημα.
Η νέα διαδικασία θα είναι ανοικτή για όλους τους μαθητές τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων σχολείων και θα πρέπει να επιλέξουν μέσα από ποια διαδικασία θέλουν να εισέλθουν στα Πανεπιστήμια μας - είτε μέσα από τις παγκύπριες εξετάσεις, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, είτε μέσα από αυτή την εναλλακτική διαδικασία.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν επηρεάζεται ούτε μια θέση από τις θέσεις που παρέχονται σήμερα μέσω των παγκυπρίων εξετάσεων, αφού οι θέσεις που θα προσφερθούν μέσω της εναλλακτικής διαδικασίας θα είναι υπεράριθμες, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε αύξηση των θέσεων που προσφέρονται στα δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου μας. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική καινοτομία που αφενός θα αυξήσει τις δυνατότητες των αποφοίτων των κυπριακών σχολείων να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και αφετέρου θα διευκολύνει και τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων – που σήμερα ανέρχονται στο 20% των μαθητών - να διεκδικήσουν μια θέση στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας τους».
Ερωτηθείς είπε ότι «στις ομάδες θεματοθέτησης θα συμμετέχουν και Επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι το επίπεδο των εξετάσεων αυτών θα είναι παρόμοιο με το επίπεδο δυσκολίας των παγκυπρίων εξετάσεων».