ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Πέραν της ανθρώπινης, της ηθικής και της συνδικαλιστικής πλευράς που επιτάσσουν τον ανυποχώρητο αγώνα την μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων δασκάλων, υπάρχει και νομική υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους. Η υποχρέωση αυτή τεκμηριώνεται ως εξής:
- Μια σύμβαση που ανανεώνεται για σειρά ετών προφανώς καλύπτει μόνιμες ανάγκες, άρα η μη μονιμοποίηση του συμβασιούχου είναι καταχρηστική πράξη η οποία ελέγχεται νομικά.
- Η λέξη σύμβαση σημαίνει συμφωνία, η οποία συνάπτεται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων συμβαλλομένων μερών. Τα μέρη αυτά στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι το ΥΠΠ και ο συμβασιούχος εκπαιδευτικός, το δε συμβόλαιο είναι το έγγραφο που υπογράφει ο εκπαιδευτικός, το οποίο ρητώς καταγραφεί το σταθερό νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο γίνεται επί σειρά ετών η συμφωνία. Το πλαίσιο στο οποίο αναφερόμαστε είναι το υφιστάμενο σχέδιο διορισμών.
- Η δημιουργία Νέου Σχεδίου Διορισμού Εκπαιδευτικών (ΝΣΔΕ) και η εφαρμογή του στους υφιστάμενους συμβασιούχους σημαίνει μονομερή αθέτηση της διμερούς συμφωνίας, δηλαδή της σύμβασης εργασίας, εκ μέρους του Υπουργείου. Η ίδια η συμφωνία, οριοθετείται και νομιμοποιείται με το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο έχει συναφθεί και όχι ένα υποθετικό νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να αφήσει εκτεθειμένο ένα των συμβαλλομένων, αφού πιθανώς θα καταστρατηγήσει το δικαίωμα του στην εργασία.
- Η σύναψη συμφωνιών στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη των συμβαλλομένων ότι θα τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, αν ο συμβασιούχος ήξερε ότι ο νόμος με βάση τον οποίο διεκδίκησε θέση καθοδόν θα άλλαζε, πιθανόν να μην προχωρούσε στη σύμβαση και η αλλαγή του νόμου σημαίνει ότι ο ένας των συμβαλλομένων, δηλαδή η κυβέρνηση, δημιουργεί προφάσεις με σκοπό την μονομερή ακύρωση της συμφωνίας, πράξη η οποία ελέγχεται όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά.
- Επιπλέον η μη μονιμοποίηση μακροχρόνια εργαζομένων με σύμβαση και η απόλυση τους με την πρόφαση επίκλησης νέου Νόμου διορισμών είναι παράνομη πράξη, εφόσον η αλλαγή του νόμου γίνεται καταχρηστικά με προφανή σκοπό την ακύρωση δικαιώματος εργασίας που οι συμβασιούχοι κατοχύρωσαν με την μακροχρόνια απασχόληση τους στο δημόσιο.
- Αν το ΥΠΠ θέλει να εφαρμόσει Νέο Σχέδιο Διορισμών αυτό θα πρέπει να μην περιλαμβάνει κανένα από τους υφιστάμενους συμβασιούχους, οι οποίοι συμβλήθηκαν με το Υπουργείο με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά με εκπαιδευτικούς που δεν δούλεψαν καθόλου στη δημόσια εκπαίδευση, για να είναι ξεκάθαρο στους ανθρώπους αυτούς το νέο σταθερό νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα διεκδικήσουν θέση στο δημόσιο.
Καλούμε την ΠΟΕΔ να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, κυπριακά και ευρωπαϊκά, για κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας όλων των εκτάκτων συναδέλφων μας.
*Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ 2014-2017
This thread has been closed from taking new comments.