Και όμως κύριε Πρύτανη…κινείται


ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΒΒΑ*

  Τον Ιούλιο του 2011, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου διακήρυττε πως «μέχρι τώρα το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεχόταν έντονη κριτική διότι δεν παρενέβαινε στα κοινά. Τώρα που άρχισε να παρεμβαίνει και ο παρεμβατικός του ρόλος αναμένεται να είναι πιο πυκνός, κάποιοι θα αρχίσουν να δυσανασχετούν…πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την πένθιμη εποχή σε μια δημοκρατική άνοιξη». Μ΄αυτά και με εκείνα, ο κ. Χριστοφίδης έδωσε το σύνθημα στον εαυτό του και ξεκίνησε να κατακρίνει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο υδατικό, στα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, να εξηγεί στον Πρόεδρο Χριστόφια τι σημαίνει πολιτική ευθιξία, να σχολιάζει τη δήλωση «φεύγω με το κεφάλι ψηλά», να μιλά για διαφθορά και διαπλοκή κομμάτων, για «τα παιδιά του κομματικού σωλήνα» και πολλά άλλα.

Θεμιτό. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει άποψη και να την εκφράζει. Αυτή την άποψη προσπάθησαν να ενισχύσουν και οι κοσμήτορες του Πανεπιστημίου, το καλοκαίρι του 2011 υπερασπιζόμενοι το συναφές δικαίωμα. Σε μια δημόσια δήλωση, με τίτλο  «Εύδαιμον το ελεύθερον» Κύπρου τόνισαν ότι «σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, καθένας είναι ελεύθερος να λέει και να γράφει αυτά που πιστεύει και να κρίνεται γι’ αυτά. Μια πραγματικά σύγχρονη πολιτεία και μια ανοιχτή κοινωνία οφείλουν τουλάχιστον να επιτρέπουν την έκφραση γνώμης, ακόμη και αν δεν πρόκειται να την υιοθετήσουν, ακόμη και αν αυτή δεν είναι αρεστή». Για να τονίσουν πως «δεν παρουσιαζόμαστε ως δικηγόροι του συναδέλφου. Άλλωστε, ο ίδιος είναι σε θέση να υπερασπιστεί θαυμάσια τον εαυτό του και τις ιδέες του. Απλώς, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του (και το δικαίωμα καθενός) να μιλά και το δικαίωμα της κυπριακής κοινωνίας να ακούει». Την ίδια περίοδο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου απευθυνόμενος στους φοιτητές στο ίδιο πνεύμα έλεγε «αμφισβητείστε τα κατεστημένα, αμφισβητείστε τις προηγούμενες γενιές, αμφισβητείστε τους δασκάλους σας. Μέσα από την αμφισβήτηση προχωρά μια κοινωνία».

Όλα αυτά πίστεψα πως τα εννοούσε πραγματικά ο κ. Χριστοφίδης. Γι’  αυτό αρθρογράφησα για να απαντήσω σε πρόσφατη συνέντευξη του στην οποία εκτόξευε αδιακρίτως κατηγορίες για διαφθορά και διαπλοκή. Όχι τόσο για να πω την άποψη μου αφηρημένα και γενικά, αλλά για να αναφέρω μια αλήθεια: ειδικά ο Πρύτανης, ως θεσμός, ως ο πρώτος πρέπει πρώτα ο ίδιος να είναι το παράδειγμα, για να μπορεί να είναι σε θέση και να κρίνει και να επικρίνει. Το συγκεκριμένο άρθρο μάλλον ενόχλησε πολύ τον κ. Χριστοφίδη, αλλιώς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να θέλει να κινηθεί νομικά. Το ζήτημα είναι γιατί ενοχλήθηκε. Μετάνιωσε για τη θέση του πως έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να αμφισβητεί, να εκφράζει άποψη, να κρίνει τους κριτές; Φοβάμαι πως ναι. Μήπως αγανάκτησε επειδή το συγκεκριμένο άρθρο ήταν ψευδές από την αρχή μέχρι το τέλος;  Φοβάμαι πως όχι. Μήπως νιώθει να αδικείται επειδή όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου τα θέματα που εγείρει «η Γενική Ελέγκτρια, η εργοδότηση ατόμου, η διάθεση κρατικής γης, η ενοικίαση κολεγιακού τουρισμού, οι χρεώσεις φοιτητών, η αγορά πίνακα και οι κηπουρικές εργασίες, συζητήθηκαν στο Συμβούλιο», άρα ο ίδιος ουδεμία ευθύνη υπέχει;

Ακόμα και έτσι να ήταν, για να μιλήσουμε με τους όρους της εποχής της δικής του «δημοκρατικής άνοιξης» ο ίδιος ως ο πρώτος γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει ή έχει προσωπική και θεσμική ευθύνη για όσα γίνονται και για όσα δεν γίνονται μέσα στο Πανεπιστήμιο. Εξάλλου, με βάση το νόμο είναι ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος του Ιδρύματος.

Άλλωστε με τους ίδιους πάλι όρους, σε πολλά από τα οποία αναφέρθηκαν στο άρθρο, «το πράγμα μιλά αφ΄εαυτού». Ρωτήθηκε, για παράδειγμα, στις 15 Οκτωβρίου του 2012 για το προκλητικό του πράγματος να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πράσινο για τους κήπους του Πανεπιστημίου και άλλες χιλιάδες ευρώ, πίνακας και φαίνεται ότι  απάντησε πως «δεν πρέπει λόγω κρίσης να αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να καταρρεύσει». Αυτά, αφού φαίνεται ότι  ο ίδιος το Μάρτιο του 2012 θεώρησε την αύξηση των μηνιαίων ενοικίων των φοιτητικών εστιών, επιβεβλημένη. Συμπέρασμα το οποίο εγώ εξάγω: η κρίση δεν έπρεπε να διαλύσει τους τοίχους και τους κήπους του Πανεπιστημίου, αλλά τους φοιτητές δεν υπήρχε πρόβλημα να τους κάνει κομμάτια. Αυτή φαίνεται ότι ήταν ακόμα μια αλήθεια της λογικής του κ. Χριστοφίδη, την οποία ήθελε να αναδείξει το συγκεκριμένο άρθρο.

Όσο για την αναφορά πως «φαίνεται ότι ο Πρύτανης αποφάσισε να ζητήσει μέσω ενός απλού ηλεκτρονικού μηνύματος από τα μέλη του Συμβουλίου να μεταφερθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο σε τράπεζα που φαίνεται ότι διευθύνει…κουμπάρος του», άρα λέω ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί διπλά και τρίδιπλα προτού μιλήσει περί διαφθοράς και διαπλοκής πρόκειται περί αλήθειας που κραυγάζει αφ΄εαυτής. Στις 25 Αυγούστου 2012 μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος φαίνεται να ζήτησε τη «δια περιφοράς έγκριση» (!) για άμεση μεταφορά 9 εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες τράπεζες, τις οποίες βεβαίως-βεβαίως επέλεξε κιόλας.  Να ήταν άραγε αυτή η ορθή διαδικασία;

Αν λοιπόν για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου υπάρχουν τεκμήρια για το καθετί, τότε δεν είναι ψευδές. Αν όπως φαίνεται ο ίδιος είχε γνώση ή/και χειρίστηκε πολλά από αυτά τα ζητήματα, τότε το συγκεκριμένο άρθρο δεν τον αδικεί. Αν όπως αποδείχθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του ενοχλήθηκε επειδή λέχθηκε μια (αληθής και τεκμηριωμένη) άποψη, τότε εκεί είναι η καρδιά του ζητήματος. Στο γεγονός ότι λέχθηκε κάτι εξίσου αυτονόητο με τη διαπίστωση πως η γη κινείται. Όχι πως πιστεύω πως είμαι ο Γαλιλαίος, αλλά δεν πιστεύω ούτε και ότι ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και του  Πρύτανη, είναι ο Πάπας.

 *Διευθύντρια Γραφείου Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ

ΥΓ:Η Σύγκλητος, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο άρθρο σε συνεδρίαση της(!). Με ανακοίνωση της,  με προειδοποιεί πως πρέπει να ανασκευάσω το άρθρο, σεβόμενη τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Καταρχήν δεν είμαι δημοσιογράφος. Βασική δεοντολογία όμως νομίζω πως πρέπει να είναι η αλήθεια. Γι΄αυτό και έκανα ό,τι ζήτησε η Σύγκλητος. Εξ όσων γνωρίζω και πιστεύω  και αφού «έλεγξα την ορθότητα των πληροφοριών», γι΄ αρχή, επισυνάπτω το περιβόητο  ηλεκτρονικό μήνυμα για την «άμεση μεταφορά των εκατομμυρίων ευρώ» που φέρεται να απέστειλε ο κ. Χριστοφίδης.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










214