Και πάλι για το Σχέδιο Διορισμών ο λόγος


ΤΗΣ ΒΑΣΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΑ*  

Για άλλη μια φορά, στο επίκεντρο των συζητήσεων που γινόμαστε όλοι μάρτυρες τον τελευταίο καιρό, είναι το προτεινόμενο Σχέδιο Διορισμών, το οποίο δίκαια επισκιάζει τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα ή στο Σχέδιο για την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών. Τα επιχειρήματα και οι θέσεις της Οργάνωσής μας (της ΠΟΕΔ) λέχθηκαν πάρα πολλές φορές. Προσωπικά νιώθω την ανάγκη να σημειώσω πολύ απλά για ακόμα μια φορά τα ακόλουθα:

α. Το προτεινόμενο σχέδιο, με βάση και την τελευταία πρόταση του Υπουργού Παιδείας,θυματοποιεί ανθρώπους που εργάζονται για πολλά χρόνια (μέχρι και 9!) στα σχολεία Δημοτικής/Προδημοτικής/Ειδικής Εκπαίδευσης, ως συμβασιούχοι κι αντικαταστάτες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουντα πτυχία τους, έχουν συσσωρευμένη εμπειρία από την εργασία τους όλα αυτά τα χρόνια στην εκπαίδευση και το κράτος έχει επενδύσει στην επιμόρφωσή τους.

β. Οι συνάδελφοι αυτοί στη Δημοτική/Προδημοτική/Ειδική Εκπαίδευση είναι μικροί σε ηλικία, γύρω στα 28 - 30 πάνω - κάτω. Το επιχείρημα ότι είναι μεγάλοι στην ηλικία κι ότι δεν έχουν επαφή με το αντικείμενό τους, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Είναι νεαροί και είναι μέσα στα σχολεία. Μπορεί σε άλλες βαθμίδες να ισχύουν άλλα δεδομένα. Η κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης έχει τις ιδιαιτερότητές της και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η ισοπέδωση όλων των βαθμίδων και η πανομοιότυπη αντιμετώπισή τους, μόνο δυσκολίες μπορεί να προκαλέσει.

γ.Το επιχείρημα ότι με το 'Νέο Σύστημα Διορισμών' θα πάρουμε τους 'ικανούς' και τους 'άξιους' στην εκπαίδευση,δεν μπορεί να πείσει. Κανένα σύστημα Αξιολόγησης δεν έχει κρίνει τους συμβασιούχους/αντικαταστάτες που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Δημοτική/Προδημοτική/Ειδική Εκπαίδευση, ως "μη ικανούς" ή "μη άξιους". Προς τι λοιπόν η απόλυσή τους;Επίσης, κανένας και καμιά βιβλιογραφία δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα κριτήρια που θέτει το Προτεινόμενο Σύστημα είναι αξιοκρατικά και ότι θα βοηθούν στην επιλογή των καλύτερων εκπαιδευτικών.

δ. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται, ότι οποιαδήποτε αλλαγή τροχιοδρομείται πρέπει να γίνεται προσεκτικά, μέσα από την εφαρμογή μεταβατικών σταδίων και την εξεύρεση τρόπων, ούτως ώστε να μη θυματοποιούνται άνθρωποι. Είναι, λοιπόν, σωστό και τίμιο,  -αυτοί οι άνθρωποι που εργάστηκαν για χρόνια στην εκπαίδευση όταν το κράτος τους χρειαζόταν και τους είχε ανάγκη, άνθρωποι με οικογένειες που έχουν επενδύσει στην εργασία τους- να μη βρεθούν ξαφνικά στους δρόμους χωρίς δουλειά.

ε. Πρόσφατα, έχουν βγει στην επιφάνεια γνωματεύσεις που συνηγορούν υπέρ των θέσεων της Οργάνωσης. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη. Χρειάζεται απλά, θέληση και καλή διάθεση! Ας βρούμε, λοιπόν, συλλογικά τον τρόπο που θα εξαιρέσουμε αυτούς τους ανθρώπους, μόνο έτσι θα κερδίσουμε το στοίχημα για οποιοδήποτε Νέο Σύστημα Διορισμών!

ζ. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν τρόποι για να εξαιρεθούν αυτοί οι άνθρωποι από οποιοδήποτε Νέο Σχέδιο Διορισμών. Εισηγήσεις ακούονται διάφορες. Εισηγήσεις θα ακουστούν κι άλλες. Ας προσπαθήσουμε όλοι γι' αυτό και οι λύσεις θα βρεθούν.

Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη συμπερασματικά να υπερτονίσω ότι:

α. ΗΠΟΕΔ σωστά στηρίζει και σωστά θα συνεχίσει να στηρίζει όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για χρόνια στην εκπαίδευση, συμβασιούχους και αντικαταστάτες.

β. Η ΠΟΕΔ δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία του παζαρέματος των αριθμών των μονιμοποιήσεων. Γιατί δεν μιλούμε για απλούς αριθμούς, μιλούμε για ανθρώπους.

γ. Η προσπάθεια για ΕΞΑΙΡΕΣΗ όλων των συναδέλφων, συμβασιούχων κι αντικαταστατών, που εργάζονται για χρόνια στην Δημοτική/ Προδημοτική/ ΕιδικήΕκπαίδευση, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Όταν υπάρξει η θέληση απ' όλες τις πλευρές, είμαστε σίγουροι πως οι τρόποι θα βρεθούν.

δ. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, κανένα Προτεινόμενο Σχέδιο Διορισμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΠΟΕΔ.

*Μόνιμη Εκπαιδευτικός

Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λάρνακας

Γενικός Γραμματέας ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











180