Και τώρα τί;


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΑΒΒΑ*  

Κατ’ αρχάς, θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι δεν είχα καμία πρόθεση να δημιουργηθεί δημόσια αντιπαράθεση μετά το σχόλιο μου που αφορούσε το θέμα της  διδασκαλίας του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών στην Μέση Γενική Εκπαίδευση.

Πρέπει κάποιοι να μην γνώριζαν ότι η κριτική είναι ενοχλητική και είναι ακόμα πιο ενοχλητική,  ιδιαίτερα όταν δεν έχουν συνηθίσει σε αυτήν. Υπήρξε μεγάλη υπομονή - και ανοχή πολλές φορές  από την πλευρά μας  - στην συνεχιζόμενη για χρόνια προσπάθεια από μέρους της ΟΛΤΕΚ και του Συνδέσμου εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών να ρίξει τη σκιά της απαξίωσης στους Καθηγητές Τέχνης.  Δεν είναι η πρώτη φορά, που η ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών προσπαθούν να φορτώσουν τη μη λύση στον συνήθη ύποπτο, δηλαδή στην ΟΕΛΜΕΚ και τον Σύνδεσμο Καθηγητών Τέχνης. Μια λογική δυστυχώς η οποία αναπαράγει και που έχει ως βασικό αυτοσκοπό και επιδίωξη την ίδια την όξυνση.  Η ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών έχοντας ως λάβαρο τον λαϊκισμό, μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων και με επιχειρήματα, θέσεις και τοποθετήσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές στερούνται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης, επένδυσαν στην αφέλεια των αναγνωστών τους και κατάφεραν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη.

Εμείς ως Σύνδεσμος Καθηγητών Τέχνης δε μασήσαμε ποτέ τα λόγια μας, και από την πρώτη κιόλας στιγμή προειδοποιήσαμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού γιατί ξέραμε πού θα οδηγούνταν τα πράγματα. Δεν έχω καμιά διάθεση και πρόθεση να μπω μέσα σε μια αδιέξοδη και στείρα αντιπαράθεση και είναι γι’ αυτό που αισθάνομαι την ανάγκη να καλέσω όλους τους συνάδελφους Καθηγητές Τέχνης να μην πέσουν στην παγίδα των προκλήσεων από μέρους των εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών  που με στάσεις και συμπεριφορές θέλουν να μετατρέψουμε  το Paideia-News σε αρένα αντιπαραθέσεων.  Κάποιοι συνεχίζουν να μας χαρακτηρίζουν βαρύτατα και απαξιωτικά, όπως παρατήρησα λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω το σχόλιό μου αυτό.

Θα ήθελα εδώ υποδείξω σε όλους γενικά τους συναδέλφους ότι το θέμα της  διδασκαλίας του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών στην Μέση Γενική Εκπαίδευση δεν είναι κάτι που πρόκειται να λυθεί με σχόλια και συζητήσεις μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, αλλά μέσω ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Χωρίς καμία διάθεση προσωπικής αντιπαράθεσης μαζί σας, κ. Στεργενάκη θα ήθελα να σας υποδείξω ότι αποφασίσατε να απαντήσετε σε ένα σχόλιο που δεν απευθυνόταν καν σε εσάς. Παρόλο που σέβομαι την απόφαση σας αυτή θα ήθελα να παρατηρήσω μετά λύπης μου ότι στο τελευταίο σχόλιο σας και πάλι συνεχίζετε να αρκείστε απλά στην αναπαραγωγή των θέσεων και τοποθετήσεων μας, και προσθέτοντας αποσπάσματα από διάφορες δικαστικές αποφάσεις και γνωματεύσεις εντέχνως τις διαστρευλώνετε προς εξυπηρέτηση και όφελος της πλευράς σας.

Θα ήθελα να σας επισημάνω επίσης και κάτι σε σχέση με προηγούμενο σας σχόλιο για το υποτιθέμενο όπως ισχυρίζεστε «Δίκαιο της Πυγμής», ότι η ΟΕΛΜΕΚ και ο Σύνδεσμος Καθηγητών Τέχνης ουδέποτε επέβαλλαν ή προσπάθησαν να επιβάλουν σε οποιονδήποτε να υιοθετήσει τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Και τώρα τί; κ. Στεργενάκη, θα ξαναρχίσουμε να γράφουμε σχόλια στο paideia-news και στις εφημερίδες;  Ή θα καθίσετε μαζί με την οργάνωση σας για να εξευρεθεί επιτέλους μία λύση; Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να βρεθεί  «μια κάποια λύση», παρά να μη βρεθεί …καμιά λύση. Διότι από το 2003 μέχρι σήμερα είχαμε αρκεστεί σε προσωρινές λύσεις που περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια λύσης του συγκεκριμένου ζητήματος.

Όμως, το ζητούμενο για εμάς σαν Σύνδεσμος Καθηγητών Τέχνης είναι να βρεθεί μια πραγματική λύση που θα δίνει προοπτική, χωρίς ημίμετρα και προσωρινά μέτρα.  Μια λύση όχι σαν τις προηγούμενες, που θα μας ξαναστέλνει να πληρώσουμε ένα δυσβάσταχτο λογαριασμό. Ένα  λογαριασμό που εμείς ως Καθηγητές Τέχνης ήδη πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε εδώ και μία δεκαετία και που δεν θα έπρεπε να είναι καν δικός μας.

Κλείνοντας θα ήθελα καλέσω τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκο Κενεβέζο να καλέσει σε σύσκεψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και υπό την παρουσία του να τεθούν όλες οι θέσεις επί τάπητος για να μπορέσει να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

*Πρόεδρος   Συνδέσμου Καθηγητών Τέχνης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111