Καλοσωρίζουμε με κάποιες επισημάνσεις τον Κώστα Καδή


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  

Το Paideia-News καλωσορίζει το νέο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού  Κώστα Καδή στο χώρο της εκπαίδευσης και του εύχεται κάθε επιτυχία. Όπως έχουμε πει πολλές φορές,  το Paideia-News θεωρεί τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας ως τον πιο στενό συνεργάτη του για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων με την παιδεία. Καλωσορίζουμε το νέο υπουργό παραθέτοντας ταυτόχρονα κάποιες επισημάνσεις.

Θα ξεκινήσουμε  με ένα θετικό και ένα αρνητικό  στοιχείο που πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να περάσουν απαρατήρητα:

Το θετικό είναι ότι θα έχει στη διάθεση του τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να επιδείξει έργο. Η τετραετής θητεία στο Υπουργείο Παιδείας δεν είναι σύνηθες φαινόμενο αφού τα 40 τελευταία χρόνια, κανένας υπουργός Παιδείας δεν έκανε πενταετή θητεία. Κατά σύμπτωση, ο προηγούμενος υπουργός που έκανε τετραετή θητεία ήταν επί Κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη το 1998 και ήταν και πάλιν αποτέλεσμα αποχώρησης συγκυβερνόντος  κόμματος (ΕΔΕΚ) λόγω μη έλευσης των πυραύλων S-300. Είχε αποχωρήσει ο Λούης Κάππας και στη θέση του διορίστηκε ο Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος συμπλήρωσε το υπόλοιπο της θητείας (4 χρόνια).

Τα τέσσερα χρόνια αποτελούν θετικό στοιχείο αφού είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για να παραχθεί έργο από τον υπουργό Παιδείας, αρκεί να εργαστεί με μεθοδικό τρόπο και με συλλογικότητα.

Το αρνητικό στοιχείο είναι η πολύ δύσκολη χρονική περίοδος του διορισμού του, που μπορεί να αναλυθεί σε τέσσερις άξονες, τους οποίους ο κ. Καδής πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα.    

Πρώτο: Διορίζεται σε μια περίοδο λιτότητας, λόγω κρίσης και επικείμενων αλλαγών μετά από αναμενόμενες  υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι το Μάιο.

Δεύτερο:  Αναλαμβάνει σε μια προεκλογική περίοδο ενόψει των ευροεκλογών του Μάη. Είναι κανόνας ότι σε προεκλογικές περιόδους παρατηρείται μια πιο έντονη κριτική σε κρατικούς αξιωματούχους από όλα τα κόμματα.

Τρίτο: Θα βρεθεί μέσα από διασταυρωμένα πυρά των εκπαιδευτικών Κινήσεων αφού οι εκλογές τους θα γίνουν επίσης το τρίτο δεκαήμερο του Μάη. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις  οι εκπαιδευτικές Κινήσεις σκληραίνουν τις θέσεις τους στα αιτήματα τους που εκκρεμούν.

Τέταρτο: Θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στην έγκριση μεταρρυθμίσεων που θα επιθυμεί να κάνει, αφού το πολιτικό-κομματικό σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα, δεν του προσφέρει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Συνεχίζοντας από το τέταρτο σημείο θα λέγαμε ότι η μόνη διέξοδος αλλά και επιλογή του είναι προσπάθεια μιας συλλογικής και συναινετικής  πορείας έχοντας δίπλα του ως συνεργάτες και υποστηρικτές τους εκπαιδευτικούς και τους λειτουργούς των διάφορων υπηρεσιών του Υπουργείου και άλλων  φορέων και οργανωμένων συνόλων.  Αυτό ίσως να ακούγεται πολύ εύκολο, όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι λιγότεροι από τα δάκτυλα του ενός χεριού  οι υπουργοί Παιδείας που κατάφεραν να το εφαρμόσουν.

Λόγω της διαμορφωθείσας κομματικής κατάστασης, τα πράγματα στην παιδεία βρίσκονται εδώ και δυο μήνες  σε μια εκνευριστική στασιμότητα, με αρκετά ζητήματα να παραμένουν ανοικτά περιμένοντας λύση. Κλείνουμε με μια λέξη  που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία. Επανεκκίνηση. Ο νέος υπουργός Παιδείας, αμέσως μετά το διορισμό του, χρειάζεται να εργαστεί για επανεκκίνηση της παιδείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











172