Καζαμίας: Όσο είμαι εγώ Υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να ξανααποταθώ στους εργαζόμενους


Παράλληλα, διαμήνυσε στις συνδικαλιστές οργανώσεις που αντιδρούν στη λήψη των μέτρων που συμφωνήθηκαν χθες μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων πως το δίλημμα ήταν είτε τα μέτρα είτε εισδοχή στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ με πολύ πιο επαχθή μέτρα.
Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά λήφθηκαν όχι για τους στόχους του 2012 για δημοσιονομικό έλλειμμα 2.8%, αλλά για τα δύο επόμενα έτη, και ειδικότερα το 2014 για το οποίο η Κύπρος έχει υποχρέωση να μηδενίσει το έλλειμμα, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις για τις καθαρίστριες των 1.000 ευρώ.
'' Όσο είμαι εγώ Υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να ξανααποταθώ στους εργαζόμενους για οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση''.

Το επόμενο βήμα μηχανισμός
''Το επόμενο βήμα, αν προκύψει, θα είναι να μπούμε στο Μηχανισμό. Άρα εξαρτάται από εμάς να τα υλοποιήσουμε σε εκείνο το βαθμό, που κατά τη γνώμη μου αν τα υλοποιήσουμε σωστά προς όλες τις κατευθύνσεις και νοουμένου ότι δεν θα συμβεί κάτι το συστημικό και το οποίο δεν εξαρτάται από εμάς σαν Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ξανααποταθώ όσον είμαι εγώ Υπουργός'', υπογράμμισε ο κ. Καζαμίας απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Κανένας κάτω από 2500 ευρώ
''Κανένας μα κανένας απολύτως εργαζόμενος ο οποίος έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2.500 ευρώ δεν έχει κληθεί και δεν καλείται να εισφέρει ο,τιδήποτε στο δημόσιο ταμείο'', ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Εξήγησε ότι το κράτος αποτείνεται στους εργαζόμενους με μηνιαίο εισόδημα από 2.500 ευρώ και άνω, που είναι κατά 25% μεγαλύτερο από το μέσο όρο, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2500 ευρώ το μόνο που τους ζητείται είναι να αποδεχθούν την παγοποίηση του σημερινού τους εισοδήματος κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
''¨Αρα και η καθαρίστρια που εργοδοτείται στο δημόσιο πρώτον θέλω να πω ότι, και δεν το λέω απλά για να υπερτονίσω την ψηλή αμοιβή που παίρνει, αλλά συγκριτικά με οποιαδήποτε συνάδελφό της στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται καλύτερα'', είπε, επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι η σιγουριά που έχει ένας που εργοδοτείται στο δημόσιο αξίζει πολλά.
''Αυτή η σιγουριά η οποία υπάρχει για τον κάθε εργοδοτούμενο η οποία υπάρχει στο δημόσιο τομέα με τις παρούσες δύσκολες, πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στον τόπο μας, αξίζει τον κόπο για διασφάλιση του μέλλοντός μας να υποστούμε μια μικρή θυσία, η οποία δεν υπερβαίνει το γεγονός ότι θα παγοποιηθεί το εισόδημά μας, αυτό που παίρνουμε τώρα θα το πάρουμε και του χρόνου και του άλλου χρόνου και από το 2014 μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και εγγύησης για την περαιτέρω εργοδότησή μας να συνεχίσουμε απ' εκεί που μένουμε τώρα'', συνέχισε.

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι ο ίδιος κάνει αυτή την ανάλυση ''γιατί απλούστατα δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας εάν μη κακό δεν τα καταφέρουμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τα διλήμματα τα οποία μπαίνουν μπροστά μας και τα διλήμματα τότε το επόμενο βήμα δεν είναι άλλο από την πορεία που έχουν και άλλα κράτη της Ευρωζώνης, η υποχρέωση εισδοχής στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ''.
Επιπλέον, ο κ. Καζαμίας εξήγησε ότι σε περίπτωση ένταξης στον Μηχανισμό, οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται στη Λευκωσία, οι όροι θα μπαίνουν και θα αποστέλλονται από τις Βρυξέλλες, και θα αφορούν όρους όπως μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% ήτοι 7.000 άτομα, μείωση των μισθών κατά 10 ή 15%, αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 20%, καθώς και αύξηση του εταιρικού φόρου, που σήμερα είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ.

Δεν κινδυνολογώ, απλά ενημερώνω
''Δεν κινδυνολογώ, απλά ενημερώνω τον καθένα από εμάς, ο οποίος σήμερα καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις για διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο'', υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν από τα συγκεκριμένα παραδείγματα που έδωσε για το τι θα ζητείτο από την Κύπρο εάν εισερχόταν στον Μηχανισμό, προκύπτουν από επαφές που είχε με αξιωματούχους του Μηχανισμού, ο κ. Καζαμίας ''δεν χρειάζεται να κάνουμε κουβέντα''. Πρόσθεσε όμως ότι στις Βρυξέλλες ''γνωρίζουν για μας τόσα όσα γνωρίζουμε για τους εαυτούς μας''.
Αναφερόμενος στους ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος, ο κ. Καζαμίας, αφού ανέφερε ότι τους σέβεται και τους τιμά, απάντησε σε όσους λένε ότι ο Υπουργός ή η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία, λέγοντας ότι ''δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητεί τις προσωπικές μου κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίες με τη σειρά μου κρίνω ότι δεν κρίνονται από μία και μόνο ενέργεια''.

Μπορεί να εφαρμοστεί το ''name and shame''
Απαντώντας σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή και αν θα δημοσιεύσει τα ονόματα των φοροφυγάδων, όπως ζητούν συνδικαλιστές, ο κ. Καζαμίας μπορεί να εφαρμοστεί το ''name and shame'', προσθέτοντας ότι ήδη το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων υποβάλλει τις απαιτήσεις του προς όσους δεν εκτελούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
''Θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο και αν δεν το πραγματοποιήσουν δεν θα έχω καμία απολύτως αναστολή να προχωρήσω και να εξασκήσω αυτό το δικαίωμα το οποίο έχει ο Υπουργός των Οικονομικών'', τόνισε.
Σε ερώτηση αν με τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα έχουν θετικό αντίκτυπο της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, είπε ότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις λόγω ενδεχόμενων συστημικών επιδράσεων.

Υποβαθμίσεις λόγω σύνδεσης του τραπεζικού συστήματος με την Ελλάδα.
Υπενθύμισε ότι οι λόγοι για τους οποίους η κυπριακή οικονομία υπέστη τόσες υποβαθμίσεις είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα και η σύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την Ελλάδα.
''Το δικό μας κεφάλαιο το κλείνουμε πιστεύω όσον ιδιότροποι και να είναι όσοι μας αξιολογούν δεν έχουν έρεισμα να μας κατηγορήσουν ότι έπρεπε να λάβουμε και άλλα μέτρα για τα δημοσιονομικά και δεν τα λάβαμε. Τώρα αν επιδεινωθεί η κατάσταση και έχουμε συστηματική επίδραση από εξωγενείς για τα δημοσιονομικά πράγματα καταστάσεις δεν μπορώ να το ξέρω'', είπε.
Επανέλαβε, τέλος, ότι ''όταν μαθαίναμε πριν από τέσσερα χρόνια ότι υπάρχει κάπου στην άλλη πλευρά της γης ένα πρόβλημα κακώς και ατυχώς κάποιοι από εμάς ένοιωθαν ότι δεν θα επηρεαστούμε. Τελικά δυστυχώς επηρεαστήκαμε, υπήρχαν συστηματικές επιδράσεις. Αυτή μας η νωχελικότητα στο να αντιδράσουμε γρηγορότερα μας στοίχισε. ‘Εχοντας όμως αυτό το παράδειγμα υπόψη είναι ακριβώς αυτή την στιγμή που οφείλουμε να είμαστε αποφασιστικοί στην εφαρμογή των μέτρων που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο''.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187