Κενεβέζος: Περιορισμένες οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του Υπ. Παιδείας. Αντιδράσεις κομμάτων


Οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας είναι περιορισμένες και ανέρχονται στο 4,4% και αυτό παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι το 2013 ο προϋπολογισμός ήταν 969 εκατομμύρια και το 2014 ανέρχεται στα 924 εκ., προσθέτοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες, το Υπουργείο καλείται να διαχειριστεί με στοχοπροσήλωση τα κονδύλια, καλώντας όλους να επιδείξουν κατανόηση.  Είπε ακόμη ότι το 2011, σε άλλες εποχές, ο προϋπολογισμός ήταν στο 1,125 δις. ευρώ.

Σημείωσε ότι οι περιορισμένες μειώσεις αποδεικνύουν την ευαισθησία της Κυβέρνησης σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι τα αποτελέσματα να αντιστοιχούν στις δαπάνες.

Για το θέμα της σίτισης των μαθητών, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τους αριθμούς των μαθητών που χρειάζονται βοήθεια, εκφράζοντας την ελπίδα να μην γίνεται κατάχρηση ώστε να μπορούν να βοηθηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι για τις μνημονιακές πρόνοιες έχουν ήδη εφαρμοστεί τα τέσσερα μέτρα που συμφωνήθηκαν ενώ για το θέμα της μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι το Υπουργείο είναι σε ανοικτό διάλογο για το συνολικό εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξει γενικότερη συνεργασία για όλα τα θέματα λέγοντας ότι το σημαντικότερο είναι να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς να μειώνουμε την ουσία και τον πυρήνα της εκπαίδευσης.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούν το γεγονός ότι 12,000 μαθητές, δηλαδή το 11% του μαθητικού πληθυσμού, θέλει τη βοήθεια του κράτους για την σίτισή του.

Ανέφερε ότι είναι δυσάρεστο να αποκόπτονται δαπάνες για την παιδεία, σημείωσε όμως ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι δαπάνες παραμένουν στο 8% του ΑΕΠ και οι μειώσεις, εξαιρουμένων των μειώσεων στους μισθούς, ανέρχονται στο 4,4%.

Χαιρέτισε τις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και των στρεβλώσεων στην εκπαίδευση ενώ σημείωσε με δυσαρέσκεια τις μειώσεις στις χορηγίες των συνδέσμων αντιστασιακών από 42,000 στις 15,000 λέγοντας πάντως ότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι μέσα από τον προϋπολογισμό υπηρετούνται οι στόχοι της Κυβέρνησης . Αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν, όπως είπε, από την παρούσα Κυβέρνηση, όπως είναι η διασφάλιση των συμβασιούχων με την αύξηση των διδακτικών περιόδων κατά μια, την κάλυψη των απόρων μαθητών, την αύξηση των νεοεισερχομένων προπτυχιακών φοιτητώ, την μείωση των διδάκτρων και την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι στις μειώσεις πρέπει να συνυπολογιστούν οι εξοικονομήσεις από τους μισθούς λέγοντας ότι οι πραγματικές μειώσεις είναι πολύ περισσότερες από το 4,4%.

Είπε ότι συρρικνώνονται οι αναπτυξιακές δαπάνες με αποτέλεσμα να αναστέλλονται προγραμματισμοί για ανέγερση νέων σχολείων και για την αντισεισμική αναβάθμιση. Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι το κονδύλι για την πρόνοια παραμένει καθηλωμένο ενώ οι μαθητές έχουν υπερδιπλασιαστεί. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πολιτισμός αποδεικνύεται ο φτωχός συγγενής της Κυβερνητικής πολιτικής και έψεξε το γεγονός ότι καταργήθηκε το μηνιαίο κατά χάρη επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους που υπηρετούν τον πολιτισμό και τα γράμματα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης αναφέρθηκε στη σημασία της παιδείας σε καιρούς κρίσης λέγοντας ότι τα σχολεία διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο από την σίτιση των μαθητών.

Είπε ότι το κόμμα του θα μελετήσει τη μείωση στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου με αιχμή του δόρατος τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του τρόπου διορισμού των καθηγητών, των συμβασιούχων, του επαγγελματικού καταρτισμού, των μεταλυκειακών σχολών και του θεσμικού τρόπου λειτουργίας των πανεπιστημίων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










194