Κίνητρα για πρόωρες αφυπηρετήσεις για αύξηση των διορισμών νέων εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Υποτίθεται ότι ήταν πάγια θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων η μη αύξηση  της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης. Όμως θέσεις αρχών εγκαταλείφθηκαν άδοξα. Τα πάντα άλλαξαν προς το χειρότερο τη διετία 2012-2013 με το μνημόνιο. Με τον μνημονιακό Ν. 216(Ι)/2012,  η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης αύξαινε 6 μήνες κάθε χρόνο την τετραετία 2013-2016. Ως αποτέλεσμα η συνολική παράταση ανήλθε, αθροιστικά, κατά δύο χρόνια από 1ης Σεπτεμβρίου 2016.

Η παράταση της ηλικίας αφυπηρέτησης κατά δύο χρόνια οδηγείστην παράταση της ανεργίας των νέων δασκάλων επίσης για μια διετία.  Και αυτό είναι διπλά άδικο, γιατί όλοι εμείς που θα επωφεληθούμε άμεσα τα επόμενα χρόνια της διετούς παρατάσεως μπήκαμε στην εκπαίδευση πολύ νέοι. Η δική μου γενιά, όσοι δηλαδή διοριστήκαμεστη δημόσια εκπαίδευση τη δεκαετία του 1980, κατά κανόνα μονιμοποιηθήκαμε πριν τη συμπλήρωσητου 25ου έτους της ηλικίας μας, γίναμε βοηθοί διευθυντές μεταξύ 35-40 ετών ανάλογα με τα προσόντα μας, ενώ όσοι είχαμε μεταπτυχιακόγίναμε διευθυντές έως τη συμπλήρωση του 45ου έτους. Το γεγονός ότι η μάζα των σημερινών διευθυντών που έγιναν σχολικοί ηγέτες την τετραετία 2010-2013 θα κρατούν τις θέσεις ανέλιξης για 15 – 20 χρόνια, οδηγεί στην ελαχιστοποίηση τωνπιθανοτήτων ανέλιξης των νεότερων δασκάλων μέχρι το 2025 τουλάχιστον.

Από την άλλη οι δάσκαλοι που αποφοίτησαν από τα παιδαγωγικά τμήματα μετά το 2005 είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι για μια τουλάχιστον δεκαετία. Οι  αντικαταστάτες που υπηρετούν φέτος στα σχολεία μας έχουν μέση ηλικία 32 έτη, ενώ όσοι μπήκαν στην εκπαίδευσηπριν το 2005 διορίστηκανκατά μέσο όρο στα 22 τους  χρόνια. Τα μέτρα που προτείνω και θα παραθέσω πιο κάτω δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους εκπαιδευτικούς, αλλά και ευκαιρίες για κουρασμένους εκπαιδευτικούς με 33 ⅓ + έτη υπηρεσίας για αξιοπρεπή έξοδο από την εκπαίδευση.

Προτεινόμενο σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων με κίνητρα

  1. Η συμμετοχή στο σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων θα είναι εθελοντική.
  2. Το Σχέδιο να ισχύσει για ορισμένη χρονική περίοδο, μέσα στην οποία θα δηλώσουν όσοι προτίθενται να αφυπηρετήσουν πρόωρα.
  3. Το Σχέδιο κινήτρων για πρόωρες αφυπηρετήσεις θα αφορά εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας και υπηρέτησαν 400+ μήνες υπηρεσίας.
  4. Τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων αφυπηρετήσουν  με το σχέδιο κινήτρων θα πρέπει να υπολογιστούν με τη μεθοδολογία και τους συντελεστές που ίσχυαν με βάση τους Οικείους Συνταξιοδοτικούς Νόμους ή Κανονισμούς που ήταν σε ισχύ έως το 2012, πριν την εισαγωγή του μνημονιακού Ν.216(Ι)/2012
  5. Τα κίνητρα για πρόωρη αφυπηρέτηση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων χωρίς τις αναλογιστικές μειώσεις που εισήγαγε ο προαναφερθείς Ν.216(Ι)/2012.
  6. Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί ως κίνητρο η αναγνώριση του 50% της περιόδου  της στρατιωτικής υπηρεσίας ως συντάξιμης υπηρεσίας στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, λόγω του ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους άντρες εκπαιδευτικούς που νόμιμα απαλλάχτηκαν από τη στρατιωτική θητεία.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εφαρμογής ενός τέτοιου Σχεδίου Πρόωρων αφυπηρετήσεων με κίνητρα θα είναι:

  1. Η δημιουργία θέσεων διορισμού για αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
  2. Η δημιουργία θέσεων ανέλιξης για απλούς δασκάλους με 20+ χρόνια υπηρεσίας και για βοηθούς διευθυντές με 25+ χρόνια υπηρεσίας, που βρίσκονται καθηλωμένοι πολλά χρόνια χωρίς προοπτική ανέλιξης.

Η ανανέωση που θα φέρει στην εκπαίδευση ένα τέτοιο Σχέδιο προώρων αφυπηρετήσεων με κίνητρα φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα:

Για κάθε διευθυντή 55+ ετών που αφυπηρετεί πρόωρα θα δημιουργηθούν, συνακόλουθα, όχι μία αλλά πέντε θέσεις διορισμού ή ανέλιξης αφού:

  1. Ένας βοηθός διευθυντής θα προαχθεί σε θέση διευθυντή.
  2. Ένας μόνιμος δάσκαλος θα προαχθεί σε θέση βοηθού διευθυντή.
  3. Ένας συμβασιούχος δάσκαλος θα μονιμοποιηθεί.
  4. Ένας αντικαταστάτης θα έχει την ευκαιρία να γίνει συμβασιούχος.
  5. Ένας άνεργος θα έχει την ευκαιρία να εργαστεί ως αντικαταστάτης.

Ως υποψήφιος γενικός αντιπρόσωπος της ΑΚΙΔΑ υπόσχομαι, αν με τιμήσετε με τη ψήφο σας, να προωθήσω την εφαρμογή ενός Σχεδίου πρόωρων αφυπηρετήσεων με κίνητρα. Για να δώσουμε από τη μια στους παλαίμαχους εκπαιδευτικούς με 400+ μήνες υπηρεσίας την ευκαιρία να ζήσουν λίγα χρόνια ειρηνικά και ταυτόχρονα ευκαιρίες διορισμού σε νέους δασκάλους που τους πλήττει αμείλικτα η ανεργία.

* Υποψήφιος γενικός αντιπρόσωπος ΑΚΙΔΑ Λ/κας. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











141