Κομματικές σοφιστείες, μαθητικός διχασμός


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*  

Ομολογώ ότι με εγκαρδίωση πρόσεξα στις χθεσινές ανακοινώσεις δύο οργανώσεων νεολαίας ελεγχόμενων από το ΑΚΕΛ (ΕΔΟΝ και ΠΕΟΜ), θετικές αναφορές στις εξεγέρσεις των μαθητών και των νέων της Κύπρου στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Αν και οι διαδηλώσεις όπου συμμετείχαν χθες η ΕΔΟΝ και η ΠΕΟΜ εναντίον της πραγματικά σκληρής για τον κυπριακό λαό δανειακής σύμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, δεν είχαν καμιά σχέση με εκείνες των νέων στα χρόνια της ΕΟΚΑ εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, σημειώνω τη σημασία της αναγνώρισης του απελευθερωτικού αγώνα της «δεξιάς» νεολαίας εκείνης της εποχής, εκ μέρους της «αριστερής» νεολαίας της σημερινής εποχής.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η ΕΔΟΝ: «Από τα πέτρινα χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55-59 αλλά και αργότερα στα χρόνια που προηγήθηκαν και ακολούθησαν του φασιστικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, το οργανωμένο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα αποτελούσε πάντοτε την ελπίδα του λαού μας στους αγώνες του για ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς να πτοείται και να δειλιάζει μπροστά στις όποιες απειλές και εκβιασμούς».

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η ΠΕΟΜ: «Αλήθεια, όταν την περίοδο της ΕΟΚΑ οι μαθητές πρωτοστατούσαν στον αγώνα με μαχητικές διαδηλώσεις, τους έβαζαν απουσίες; Κι αν τους έβαζαν απουσίες, οι μαθητές έμεναν φοβισμένοι κι απαθείς στα σχολεία τους;».

Η οργάνωση αναφερόταν στην έκδοση εγκυκλίου από τη Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνα Πουλλή, που χαρακτήριζε «παράνομη» την κινητοποίηση των μαθητών Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την ΕΔΟΝ, «τόσο η στάση του Υπουργού Παιδείας αλλά όσο και η στάση της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης παραπέμπουν σε παρωχημένες και σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου», ενώ, σύμφωνα με την ΠΕΟΜ, «η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα ό,τι πιο συντηρητικού υπάρχει σ` αυτό τον τόπο. Αντί να χαιρόμαστε που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η μαθητιώσα νεολαία μας αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία από τους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους, απειλεί με απουσίες και αποβολές!».

Σαφή και σοφή απάντηση, που δεν χρειάζεται κανένα επιπρόσθετο σχόλιο, έδωσε στις αυτo-αναιρούμενες σοφιστείες των δύο νεολαιίστικων βραχιόνων του ΑΚΕΛ, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ):

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με το να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία και να βουλιάξει εντελώς τα όνειρα χιλιάδων νέων. Μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα, αλλά στο χέρι μας είναι πλέον να δουλέψουμε σκληρά και να σταθούμε ξανά δυνατοί στα πόδια μας. Αυτή την ώρα προέχει η σύνεση και η ενότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας, και εμείς οι μαθητές είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να δείξουμε τον δρόμο.

»Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μην κακίσουμε τη στάση της ΕΔΟΝ που χωρίς να έχει καμιά διαβούλευση με την ΠΣΕΜ, μέσω των χειραγωγούμενων ΕΣΕΜ Λευκωσίας και Λεμεσού, παρακίνησε χιλιάδες μαθητές να βγουν στους δρόμους με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα.

»Αν και η ΠΣΕΜ συνήθως αποφεύγει να κάνει πολιτικές τοποθετήσεις για να μην προκαλεί διχασμούς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ενώ το κόμμα που ανήκει η ΕΔΟΝ, το ΑΚΕΛ, έχει αφήσει στο κράτος μας 17 δις χρέος, έχει καλέσει την Τρόικα στην Κύπρο και έχει διαπραγματευτεί και συμφωνήσει με την Τρόικα το μνημόνιο, καλεί τους μαθητές να διαδηλώσουν για να διώξουμε την Τρόικα. Σίγουρα κάπου έχει χαθεί η λογική σε όλο αυτό…».

Δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Σημερινή"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










219