Κοροϊδία για τους φοιτητές η πρόταση για τριετή προγράμματα σπουδών


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ*  

Σήμερα στην Κύπρο, καθορίζεται δια νόμου ότι τα πανεπιστήμια θα παραχωρούν πτυχίο σε ένα φοιτητή ο οποίος θα παρακολουθήσει τουλάχιστο 8 εξάμηνα φοίτησης, τα οποία είναι δομημένα έτσι ώστε το σύνολο των μαθημάτων να αναλογεί σε 30 Ects ανά εξάμηνο. 8*30=240 Ects.

Αυτό, κατά τη δική μας άποψη, αναλογεί σε ένα σχετικά ικανοποιητικό προσφερόμενο επιστημονικό πεδίο γνώσης. Προετοιμάζει, θα λέγαμε ικανοποιητικά τον αυριανό επιστήμονα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της υπηρέτησης του αντικειμένου που αποφάσισε να ακολουθήσει, άσχετα αν με τα όσα διδάσκονται στα πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα στις κοινωνικές - οικονομικές επιστήμες πολλές φορές διαφωνούμε.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι το πόσο καλά θα ανταποκριθεί ένας αυριανός επιστήμονας, όποιου αντικειμένου, είναι εξαρτημένο σε μεγάλο βαθμό στην γνώση που θα καταφέρει να κατακτήσει και πόσο καλά αυτή την επιστημονική γνώση θα την εφαρμόσει στην πράξη αύριο στην εργασία του. Ως αριστερές συνειδήσεις, εμείς θέλουμε και διεκδικούμε, η ειδίκευση που προκύπτει από το μεταπτυχιακό να είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας επί πτυχίου και όχι ένα ξεχωριστό μέρος που σήμερα οφείλεις να χρυσοπληρώσεις για να αποκτήσεις.

Όσο και αν ο συντάκτης της πρότασης του ΔΗΣΥ και τα δεκανίκια του ανάμεσα στους φοιτητές προσπαθούν να πείσουν ότι μπορεί να τύχει εφαρμογής η πρόταση χωρίς να περιοριστεί η προσφερόμενη γνώση στη διαδικασία επί πτυχίου, είναι ένα ψέμα που καταρρίπτεται από την ίδια τη ζωή. Το πιο πάνω το επιβεβαίωσαν πολλοί ακαδημαϊκοί που έχουν αρθρογραφήσει και τοποθετηθεί επί τούτου το τελευταίο διάστημα. Σε κανένα πανεπιστήμιο που εφαρμόζει τριετή προγράμματα σπουδών δεν προσφέρονται τόσα πολλά μαθήματα όσα προσφέρονται σε ένα πανεπιστήμιο που ακολουθεί τέσσερα έτη σπουδών. Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και το Συναγερμικό οικοδόμημα στο σύνολο του, δε συμμερίζεται την άποψη ότι υπάρχει αχρείαστη γνώση.

Κάθε απόφοιτος, και το γνωρίζει ο κ. Τάσου, την ώρα που αποφοιτά από το πανεπιστήμιο του, του παραχωρείται και το DS, αλλιώς Diploma Supplement. Με αυτό το «διαβατήριο για εργασία σε όλη την Ευρώπη» κτυπά τις πόρτες των εργοδοτών για εργασία. Το Ds είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συμπληρώνει τις πληροφορίες που ήδη περιλαμβάνονται στα πρωτότυπα διπλώματα ή πτυχία, διευκολύνοντας την κατανόησή τους, ιδίως από εργοδότες ή οργανισμούς εκτός της χώρας έκδοσής τουςΜε άλλα λόγια με τον περιορισμό των δεξιοτήτων και της γνώσης επί πτυχίου, μειώνεται την ίδια ώρα και η δύναμη του DS, δηλαδή των δεξιοτήτων που έχει ένας απόφοιτος για να διεκδικήσει δουλειά αύριο.

Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια λοιπόν. Φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν ότι θα εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα τόσο ιδιοκτητών πανεπιστημίων αλλά και άλλων και καθόλου των φοιτητών ως αυριανοί εργαζόμενοι. Αυτό το κάνουν παραπλανώντας συνειδητά την κοινωνία με εύηχα συνθήματα και φράσεις. «Μείωση κόστους φοίτησης για τους φοιτητές και για το κράτος», «πιο γρήγορα πτυχίο», «προσέλκυση ξένων φοιτητών», «ανταγωνιστικά πανεπιστήμια», «πολλοί ευρωπαίοι  έτσι κάνουν» και άλλα λόγια για να αγαπιόμαστε, αποκρύβοντας την ουσία που δεν είναι άλλη από αυτή που λέει ότι: το πτυχίο με την αξία περιεχομένου που έπαιρναν οι φοιτητές στην Κύπρο ως σήμερα, ξεχάστε το!  

Καταγγέλλουμε ότι ήδη Σύγκλητος ιδιωτικού πανεπιστημίου ξεκίνησε την προετοιμασία για προσφορά τριετών προγραμμάτων σπουδών. Και ξεκίνησε αυτή την προετοιμασία εδώ και καιρό, κάτι που μας αναγκάζει να διερωτόμαστε αν όλα αυτά  γίνονται για να ικανοποιηθούν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα  σε μεταξύ τους συνεννόηση.

Σε τούτο το ερώτημα συντείνει και η δραματική μείωση των Κύπριων φοιτητών που φέτος επέλεξαν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και προσέξτε! Ο πρώτος λόγος που δεν σπουδάζουν σήμερα οι Κύπριοι νέοι είναι γιατί δεν έχουν χρήματα, όχι γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει ότι το φοιτητικό κίνημα και οι φοιτητικές ενώσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων εδώ και καιρό φωνάζουν για μείωση των διδάκτρων. Αν ήθελε να μειώσει το κόστος φοίτησης των φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, και όχι μόνο των 5-10 ιδιοκτητών, θα έπρεπε να απαιτήσει να μειωθεί το κόστος φοίτησης ανά Ects ή να βρει το μηχανισμό μέσω της νομοθεσίας που να μειώνει αυτό το κόστος ή να αυξηθούν πραγματικά οι προσφερόμενες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια.

Αντίθετα! προτίμησε να ανάψει το πράσινο φως στα πανεπιστήμια για να αφαιρέσουν γνώση από το πτυχίο με την παραχώρηση πτυχίων στα τρία χρόνια, αναπόφευκτα με λιγότερα μαθήματα. Ο λόγος, να μειωθεί το κόστος φοίτησης απόκτησης του πτυχίου από ένα νέο, άσχετα αν αυτό αύριο θα του είναι ένα διαβατήριο για την ανεργία από τη στιγμή που δεν θα έχει τα επιπλέον χρήματα να παρακολουθήσει το δεύτερο κύκλο σπουδών έτσι ώστε να του εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή θέση εργασίας ή ακόμα και απλά εργασία.

Κάποιοι, βάλθηκαν να επιστρέψουμε στην εποχή που λίγοι γνώριζαν από οικονομία, λίγοι γνώριζαν από κοινωνία, λίγοι μπορούσαν να ερμηνεύσουν την εκμετάλλευση και την ανελευθερία του ανθρώπου, λίγοι καταλάβαιναν πότε αυτός που είχε την εξουσία τους κορόιδευε. Το γεγονός ότι η Κυπριακή κοινωνία μορφώθηκε τους χαλά τα σχέδια. Δεν μπορούν να την κοροϊδέψουν σήμερα τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν, επειδή ακριβώς μορφώθηκε! Προσπαθούν κατά την άποψη μας να την επιστρέψουν χρόνια πίσω στερώντας της τη γνώση.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου Κύπρου που επισημαίνει: «Μήπως τελικά δεν θέλουμε τα πανεπιστήμια μας να βγάζουν “επιστήμονες” και “καλούς καγαθούς” πολίτες, αλλά έναν νέο τύπο  ημιμαθών υπαλλήλων του 21ου αιώνα; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς τουλάχιστον απέναντι στα παιδιά μας, τα ζητήματα της παιδείας είναι ευαίσθητα και οι τακτικισμοί είναι επικίνδυνοι». 

Κλείνοντας, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διακυβεύονται, εκ μέρους της Προοδευτικής καλώ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να καταψηφίσουν την πρόταση νόμου. Την ίδια ώρα καλώ όλους τους φοιτητές να αντισταθούμε στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ την Τρίτη 21/1 η ώρα 1000 στην Βουλή. Δεν είναι από αντιπολιτευτική μανία και πολιτική σκοπιμότητα που γίνεται η συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας την ΤρίτηΕίναι για την ουσία των πτυχίων μας.

 Και εμείς θέλουμε σύντομα πτυχίο με λιγότερα έξοδα. Το ερώτημα όμως παραμένει... Τι πτυχίο και με «πόση» γνώση;

Υ.Γ Σε καμία περίπτωση δε συμφωνώ με την λογική και τα εργαλεία της Διαδικασίας της Μπολόνια και το πως αυτή προσπαθεί να συνδέσει την αγορά με τα πανεπιστήμια. Χρησιμοποίησα την ορολογία που κάποιοι αρέσκονται να τοποθετούνται. 

*Επικεφαλής Προοδευτικής Κ.Φ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










249