Κούφια επιχειρήματα κατά της κατάργησης του καταλόγου διοριστέων


ΤΩΝ: ΥΒΟΝΗΣ ΠΑΥΛΟΥ, ΕΥΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΠΕΤΡΟΥ* 

Είναι εμφανής η ανάγκη αναβάθμισης του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο ισχύει από το 1976.  Επιτακτική είναι η ανάγκη για μεταρρύθμιση ενός ήδη απαρχαιωμένου και στατικού συστήματος εκπαίδευσης, αρχίζοντας από τον κατάλογο διοριστέων.  Στόχος είναι η κατάληξη σε ένα ποιοτικότερο εκπαιδευτικό σύστημα άνευ συμφερόντων οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική πολιτική.

Υπήρξαν πάμπολλες προσπάθειες στο παρελθόν και από άλλες κυβερνήσεις για μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι γεγονός ότι παρουσιάζεται και πάντα θα παρουσιάζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του υφιστάμενου συστήματος, στηριζόμενοι πάντοτε και σε αξιολογήσεις που έγιναν από φορείς εντός και εκτός της Κύπρου.  Ο κατάλογος δημιουργήθηκε όταν η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά, πράγμα που δεν ισχύει πλέον, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης.

Πολλοί προσπαθούν να κρατήσουν στην επιφάνεια ένα σύστημα που διαχρονικά βυθίζεται όλο και περισσότερο, χρησιμοποιώντας κούφια επιχειρήματα .  Έχουν τεθεί πολλές απόψεις κατά της κατάργησης της επετηρίδας που αναφέρονται σε ζητήματα του αδιάβλητου των εξετάσεων καθώς και του περιεχομένου που θα αξιολογεί. Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα εξετάσεων εφαρμόζεται με επιτυχία στις Παγκύπριες εξετάσεις, χωρίς αντιδράσεις.  Γιατί να τίθεται λοιπόν υπό αμφισβήτηση ένα παρόμοιο σύστημα επιλογής; Σαφώς, μία γραπτή εξέταση δεν εξασφαλίζει την απόλυτη επιλογή των καλύτερων, αλλά αποτρέπει την επιλογή των χειρότερων.  Το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι κατά πόσον το υφιστάμενο σύστημα διορισμού εξασφαλίζει  την εκλογή των αποτελεσματικότερων εκπαιδευτικών. 

Έχουν ακουστεί πολλές αντιφάσεις για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να προτείνεται κάτι καλύτερο ή αποτελεσματικότερο για την κυπριακή κοινωνία.   Θέτονται μόνο κούφια επιχειρήματα για την επιφανειακή εξασφάλιση συμφερόντων, που σαφώς δεν οδηγούν στο ζητούμενο της μεταρρύθμισης, δηλαδή την αναγκαία στροφή προς μια ποιοτικότερη εκπαίδευση.

*Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου και Μέλη της Ανεξάρτητης Ομάδας Διεκδίκησης για την Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










132