Κουρσουμπά: Εξιλαστήρια θύματα διαφοράς γονιών και σχολείου αποτέλεσαν δύο παιδιά


Στο Γάλλο-Κυπριακό Σχολείο Λευκωσίας 
Δύο παιδιά ηλικίας επτά και δώδεκα ετών όχι μόνο δεν έτυχαν της απαιτούμενης φροντίδας και προστασίας στο Γάλλο-Κυπριακό Σχολείο Λευκωσίας ΓΚΣΛ όπου φοιτούσαν, αλλά αποτέλεσαν τα εξιλαστήρια θύματα της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των γονέων τους και του σχολείου.
Στη διαπίστωση προέβη η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, σε πόρισμά της μετά από έρευνα κατόπιν καταγγελιών των γονιών τους για άσκηση σε αυτά βίας και εκφοβιστικής συμπεριφοράς από συμμαθητές τους, από τη Διεύθυνση του Γάλλο-Κυπριακού Σχολείου Λευκωσίας και τις επακόλουθες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Στο παράπονο με επιστολή ημερομηνίας 16/11/2015 ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά του υφίσταντο συστηματικά και κατ’ επανάληψη στη διάρκεια των ετών 2013-2015 διάφορες μορφές βίας και σχολικού εκφοβισμού από συμμαθητές τους (π.χ. λεκτικές εκφράσεις, σωματική και ψυχολογική βία, δυσφήμιση, κοινωνικό αποκλεισμό κ.λπ.) ενώ το σχολείο δεν ανέλαβε την οποιαδήποτε ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.
Ο παραπονούμενος ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του εξέφρασαν το παράπονό τους προς το Σχολείο, αλλά δεν λήφθηκαν οποιαδήποτε μέτρα για αντιμετώπισή του. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον παραπονούμενο, επιδεινώθηκε το Νοέμβριο 2015, όταν το ένα εκ των δύο παιδιών, πραγματοποίησε έρευνα στη βιβλιοθήκη του Σχολείου με θέμα την έμμηνο ρύση στα χρόνια του Μεσαίωνα, όπως του είχε ανατεθεί από συγκεκριμένη καθηγήτρια, οπόταν δυσφημίστηκε από τους συμμαθητές του και κατηγορήθηκε από μερίδα γονέων για διακίνηση πορνογραφικού υλικού στο Σχολείο. Σύμφωνα με το παράπονο, το Σχολείο έκρινε ορθό να μην ενημερώσει τους γονείς του παιδιού και να λύσει το θέμα εσωτερικά, επιρρίπτοντας, όμως, ευθύνες στο παιδί.
Συνεπεία τούτων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, συγκεκριμένοι καθηγητές συμπεριφέρθηκαν εκδικητικά έως και επιθετικά προς το παιδί (π.χ. ρίψη αντικειμένων προς το παιδί, μείωση βαθμολογίας). Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω και λόγω της έντονης ψυχολογικής πίεσης, το παιδί, σύμφωνα με το παράπονο, παρουσίασε συμπτώματα καταθλιπτικής συμπεριφοράς και απομόνωσης και παρακολουθείται από ιδιώτη ψυχολόγο. Οι παραπονούμενοι κάνουν, επίσης, λόγο για επιθέσεις μέσα στο Σχολείο και στο σχολικό λεωφορείο εις βάρος αμφοτέρων των παιδιών τους από άλλα παιδιά, περιστατικά τα οποία, όπως αναφέρουν, ο διευθυντής αντιμετώπισε με «απίστευτη ελαφρότητα».
Τα παιδιά του παραπονούμενου εξασφάλισαν μεταγραφή σε άλλο Σχολείο, όπου φοιτούν από τις 23/11/2015. Ετεροχρονισμένα δε, η Επιτροπή Διαχείρισης του ΓΚΣΛ, με επιστολή της προς τους παραπονούμενους ημερομηνίας 30/11/2015, τους ενημέρωσε ότι αμφότερα τα παιδιά αποβλήθηκαν από το συγκεκριμένο Σχολείο, λόγω απαράδεκτης συμπεριφοράς των γονέων τους.
Οι γονείς, αντιδρώντας στην πιο πάνω απόφαση, στην επιστολή προς την κ. Κουρσουμπά, ζητούν όπως το ΓΚΣΛ απολογηθεί δημόσια στα παιδιά, πληρώσει χρηματική αποζημίωση για την ψυχική αναστάτωση στην οποία τα υπέβαλε και αποσύρει την επιστολή που αφορούσε την δια παντός διαγραφή της οικογένειας από το Σχολείο.
Στα συμπεράσματά της, η κ. Κουρσουμπά διαπιστώνει ότι από τη διερεύνηση του συγκεκριμένου παραπόνου διαφαίνεται ότι τα εν λόγω παιδιά, όχι μόνο δεν έτυχαν της απαιτούμενης φροντίδας και προστασίας, εφόσον κατάγγειλαν ότι ήταν θύματα σχολικού εκφοβισμού και βίας, αλλά, τουναντίον, στοχοποιήθηκαν από το ΓΚΣΛ και αποτέλεσαν τα εξιλαστήρια θύματα της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των γονέων τους και του σχολείου.
Το βασικότερο ατόπημα στο οποίο υπέπεσε το ΓΚΣΛ ήταν η δια παντός αποβολή των παιδιών από το ΓΚΣΛ με επιστολή της Επιτροπής Διαχείρισης του Σχολείου (
EFCNManagementCommittee) στην οποία γίνεται καθαρή συσχέτιση της αποβολής των παιδιών με τη συμπεριφορά της μητέρας τους. Το ΓΚΣΛ επιχείρησε, με μετέπειτα επιστολές, να ανασκευάσει το θέμα, δηλώνοντας ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα αποβολής των παιδιών, αλλά διαγραφή των γονέων από το Σύνδεσμο, καθότι οι ενέργειες τους ήταν βλαπτικές προς το Σχολείο. Η πράξη αυτή του Σχολείου καταδεικνύει ότι, όχι μόνο, δεν αναγνώρισε το λάθος του, ως όφειλε, με την παροχή της δέουσας απολογίας προς τα παιδιά και της απόσυρσης της οποιασδήποτε προηγούμενης αλληλογραφίας, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει την προηγούμενη του παρανομία, αντιμετωπίζοντας την ως μη γενόμενη.

Η ίδια στάση τηρήθηκε εκ μέρους του ΓΚΣΛ και μετά τις συστάσεις του ΥΠΠ, όπου παρά το γεγονός ότι, μέσω επιστολής της νομικής του συμβούλου, δήλωσε ότι αποσύρεται κάθε αλληλογραφία για το θέμα, εντούτοις, η απόσυρση της αλληλογραφίας δεν έγινε προς αναγνώριση λάθους αλλά για εκ νέου διατύπωση της προηγούμενης τοποθέτησής τους, ότι δηλαδή ουδέποτε υπήρξε θέμα αποβολής των παιδιών, αλλά διαγραφή των γονέων από το Σύνδεσμο.
Οσον αφορά τις διαπιστώσεις της κ. Κουρσουμπά στις ενέργειες του ΥΠΠ κατά την εξέταση του παραπόνου, αναφέρει ότι το ΥΠΠ, παρά το ότι ενήργησε προς την ορθή κατεύθυνση, προβαίνοντας σε διερεύνηση του παραπόνου και υποβάλλοντας υποδείξεις προς το ΓΚΣΛ, οι ενέργειες αυτές ήταν αργοπορημένες. Το γεγονός ότι η αρχική επιστολή του παραπονούμενου, ημερομηνίας 16/11/2015, απαντήθηκε έξι μήνες μετά και κατόπιν της παρέμβασης της Επιτρόπου προς το ΥΠΠ, είναι ενδεικτικό της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην εξέταση του παραπόνου.
Η κ. Κουρσουμπά ευελπιστεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση του παρόντος Πορίσματος το ΓΚΣΛ θα προβεί στις διορθωτικές εκείνες ενέργειες, ώστε να αμβλυνθεί, στο μέτρο του δυνατού, το πλήγμα που έχουν δεχτεί, ως προς την ψυχική τους υγεία και αξιοπρέπεια, τα εν λόγω παιδιά. Αντίστοιχα, αναμένει ότι το ΥΠΠ θα μεσολαβήσει για την τελική διευθέτηση του θέματος, προτάσσοντας μια περισσότερο παιδοκεντρική προοπτική.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










419