Κουρσουμπά: Προγράμματα στο σχολέιο να ανιχνεύουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες


Εισηγήσεις και υποδείξεις προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εκπαιδευτικούς, που έρχονται σε επαφή με παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και που δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στο σχολικό περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προέβη σήμερα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.
Με αφορμή την εξέταση του θέματος του μη έγκαιρου εντοπισμού παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στο πλαίσιο του σχολείου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η κ. Κουρσουμπά επανέρχεται εκ νέου και συστήνει στο αρμόδιο Υπουργείο όπως δημιουργηθούν πιο σωστά προγράμματα μέσα από το σχολείο, τα οποία να ανιχνεύουν τα παιδιά, που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Σε δηλώσεις της, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, η κ. Κουρσουμπά είπε πως συζητήθηκε όλο το πλέγμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ότι κατέθεσε στα μέλη της Επιτροπής την εμπειρία και τις εισηγήσεις της από τις εκθέσεις που έκανε, τις οποίες διαφαίνεται οτι το Υπουργείο άρχισε να υλοποιεί.
“Το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί και συζητήθηκε είναι ακριβώς η δυστοκία που υπάρχει, ώστε να εντοπίζονται όπως πρέπει έγκαιρα τα παιδιά, που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και να λαμβάνονται μέτρα για στήριξη τους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν κανονικά. Είχα καταθέσει μια έκθεση, για μια μια περίπτωση, από τις πάρα πολλές, κατά τη οποία ένα παιδί, ενώ είχε προβλήματα στο σχολείο από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο, έγινε 15 χρονών, για να εντοπιστεί ότι αυτό οφειλόταν σε γενικές μαθησιακές δυσκολίες, λόγω περιορισμένου γνωστικού δυναμικού, τόσο στην ανάγνωση, στην γραπτή έκφραση και τα μαθηματικά”, είπε.
Όπως πρόσθεσε “αυτό το παιδί πέρασε τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του με αγωνία και άγχος, γιατί δεν απέδιδε στο σχολείο, χωρίς να πάρει τη στήριξη που έπρεπε από ειδικό πρόγραμμα, με το  αποτέλεσμα που μπορείτε να φανταστείτε”.
Είπε πως είχε θέσει επί τάπητος όλες τις εισηγήσεις της, όπως απορρέουν από τις εκθέσεις της, ότι είχε διαπιστώσει ότι ενώ υπάρχει βασικά η νομοθετική ρύθμιση υπάρχει πρόβλημα στην πρακτική εφαρμογή της και πολλές φορές υπάρχουν προφανείς ενδείξεις, που έχει ένα παιδί, αλλά που δυστυχώς δεν είναι σε θέση να το καταλάβει και να καλέσει το μηχανισμό, που θα κάνει το ειδικό πρόγραμμα για το παιδί.
Η κ. Κουρσουμπά εισηγείται να γίνουν προγράμματα για έγκαιρη ανίχνευση, προσθέτοντας πως έχει διαπιστωθεί και είναι θέση των ειδικών ότι ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, οποιασδήποτε μορφής, εάν πάρει στήριξη μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα, που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες ώρες θα διδάσκεται ξεχωριστά και να του δίδεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή στην τάξη, μπορεί να συνεχίσει όλη τη μαθητική του ζωή κανονικά και να αναπτυχθεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.
“Και τα πλείστα από αυτά τα παιδιά που έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα και πήραν τη στήριξη και το πρόγραμμα που χρειάζονται έχουν προχωρήσει σε πανεπιστημιακή μόρφωση και έχουν διακριθεί στη ζωή τους. Παιδιά που δεν μπόρεσαν και που το σύστημα δεν τους το έδωσε είχαν πολύ άσχημα αποτελέσματα”, σημείωσε.
Συνέχισε λέγοντας πως ότι πρέπει να δοθεί η κατάρτιση στους δασκάλους μέσα στο προπτυχιακό τους πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις ενδείξεις των παιδιών και βεβαίως να έχουν γνώση των διαδικασιών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε να καλούνται ειδικοί.
“Είναι σημαντικό ότι στις περιπτώσεις, που υπάρχουν οι ενδείξεις πρέπει να γίνεται ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης και ενδυνάμωσης του παιδιού από τους εκπαιδευτικούς της τάξης, τους ειδικούς παιδαγωγούς και την υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας ώστε να γίνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα και υπάρχει μετά παρακολούθηση”, ανέφερε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171