Κουρσουπμά: Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για διασφάλιση της αρχής της διαφοροποίησης στα σχολεία


Επιβάλλεται η άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη συστηματική στήριξη των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας, ώστε η αρχή της διαφοροποίησης να εφαρμοστεί σε πρακτικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής, τονίζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά σε πολυσέλιδη έκθεσή της αναφορικά με παράπονο το οποίο είχε διαβιβαστεί στο Γραφείο της.
Επιβάλλεται, ταυτόχρονα, συνεχίζει η Επίτροπος, “σε κάθε σχολική μονάδα να υπάρχει πλάνο για τη σωστή εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας καθώς και άριστη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.
Προσθέτει ότι “θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι ώστε ο καθένας να γνωρίζει πώς πρέπει να εργαστεί και να συνεργαστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.
Αρχή για την σύνταξη της πολυσέλιδης έκθεσης της Επιτρόπου αποτέλεσε παράπονο που της υποβλήθηκε “από την Ε.Γ., μητέρα του Σ.Γ. ο οποίος φοιτά σε Γυμνάσιο”.
Σύμφωνα με την υπό αναφορά επιστολή παραπόνου της μητέρας προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, και όπως αναφέρει η κ. Κουρσουμπά, “το παιδί έχει διαγνωστεί με δυσπραξία λεπτής κινητικότητας, δυσλεξία με δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία και δυσχέρεια προσανατολισμού ως συννοσηρότητα”.
Το παιδί έχει εγκριθεί, από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Μαθησιακών Δυσκολιών με στήριξη στα μαθήματα των φιλολογικών, μαθηματικών και φυσικογνωστικών, ενώ απαλλάχθηκε από το μάθημα των Αρχαίων-Αρχαιογνωσίας και το μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Στην υπό αναφορά επιστολή παραπόνου της Ε.Γ. θίγεται, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι τα παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση εξετάζονται γραπτά, τόσο για το βαθμό του τριμήνου όσο και στις τελικές εξετάσεις, κάτι που αποτελεί  πρόβλημα για τον Σ.Γ., αφού, λόγω της μαθησιακής δυσκολίας που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να αποδώσει γραπτά.
Ως εκ τούτου, η μητέρα ζητά όπως το παιδί εξετάζεται προφορικά.
Η μητέρα θίγει επίσης το ζήτημα ότι “το παιδί δικαιούται να έχει διαφοροποιημένο εξεταστικό δοκίμιο και επιπρόσθετο χρόνο για τη συμπλήρωσή του, ωστόσο αυτό  φαίνεται να μην εφαρμόζεται σε κανένα διαγώνισμα περιλαμβανομένων και των εξεταζόμενων μαθημάτων παρά μόνο αφαίρεση ασκήσεων και απαιτείται όπως το ίδιο το παιδί να γνωρίζει τις διευκολύνσεις που του παρέχονται και να τις ζητά ο ίδιος.

Περαιτέρω, στο παράπονο που υποβλήθηκε στην Επίτροπο αναφέρεται ότι “οι καθηγητές δεν γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν στο μαθησιακό προφίλ του Σ.Γ. και το γεγονός ότι δεν γίνεται ορθή πρακτική εφαρμογή των διευκολύνσεων που δικαιούται το παιδί έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει ακαδημαϊκά, γεγονός που, με τη σειρά του, έχει αρνητική επίδραση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική του υγεία”.
Όπως αναφέρει η κ. Κουρσουμπά, “η μητέρα αιτείται την παροχή συγκεκριμένων διευκολύνσεων που δικαιούται το παιδί της βάσει της νομοθεσίας όπως είναι η προφορική εξέταση με μαγνητοφώνηση των απαντήσεων του παιδιού, απλοποιημένο διαγώνισμα, ανάγνωση ερωτήσεων στην εξέταση και επιπρόσθετο χρόνο”.

Η κ. Κουρσουμπά,  στα πλαίσια της διαδικασίας διερεύνησης του παραπόνου, προέβηκε σε παρέμβαση προς τη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με επιστολή, ημερ. 6/5/2014 (αρ.φακ.:Γ.Ε.Π.: 11.17.07.05.135), θέτοντας σειρά ερωτημάτων και λαμβάνοντας απάντηση “καθόσον αφορά την περίπτωση του Σ.Γ., οι μέχρι τώρα ενέργειες της Διεύθυνσης του Γυμνασίου είναι στα πλαίσια του Περί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές  Ανάγκες Νόμου του 2001 καθώς και των εγκυκλίων Ειδικής Αγωγής  του Υπουργείου Παιδείας”.
Η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠ αναφέρει ότι η Διεύθυνση του σχολείου όπου φοιτά το παιδί, έχει επιδείξει “…την απαραίτητη ευαισθησία, τόσο γενικότερα κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο σχολείο όσο και ειδικότερα στο θέμα της αξιολόγησης των τετραμήνων και των εξετάσεων Ιουνίου”.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι, “…η Διεύθυνση του Γυμνασίου (…) ενημέρωνε τον καθηγητικό σύλλογο σε παιδαγωγικές συνεδρίες και πολυθεματικές ομάδες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής, τις διευκολύνσεις και απαλλαγές των μαθητών Ειδικής Αγωγής κατά τα διαγωνίσματα και εξετάσεις”.
Οι διευκολύνσεις που παρέχονται από τη σχολική μονάδα στον Σ.Γ. περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
“πρόσθετο χρόνο εξέτασης-20% του καθορισμένου χρόνου εξέτασης, πέραν από το χρόνο απλοποίησης του γραπτού-κατά τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις, απλοποίηση του εξεταστικού δοκιμίου προφορικά, χρήση υπολογιστικής μηχανής, όπου είναι εφικτό, κατά τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης στο μάθημα των Αγγλικών”.
Το ίδιο το παιδί όταν ρωτήθηκε από την Επίτροπο που προασπίζεται τα Δικαιώματα των Παιδιών “τι ακριβώς είναι αυτό που δημιουργεί δυσκολία σε σχέση με την εκπαίδευσή του”, το παιδί ανέφερε ότι “οι διευκολύνσεις που του παρέχονται στα πλαίσια της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ουσιαστικά δεν τον διευκολύνουν”.
Το παιδί είπε ότι “για παράδειγμα, η διευκόλυνση που δικαιούται και η οποία αναφέρεται ως `έμφαση στην προφορική επίδοση των τριμήνων`  δεν εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ, παράλληλα, φαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εφαρμόζεται”.
Η κ. Κουρσουμπά σημειώνει ότι “όπως διαφαίνεται στην παρούσα, χωρίς την ορθή εφαρμογή της αρχής της διαφοροποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διασφαλίζεται η πρόσβαση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην εκπαίδευση σε ισότιμη βάση με τα υπόλοιπα παιδιά”.
“Από τη στιγμή που παιδιά τα οποία λαμβάνουν ειδική αγωγή και εκπαίδευση, αφενός, καλούνται να εξεταστούν σε μαθησιακούς στόχους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο δικό τους μαθησιακό επίπεδο, αφετέρου, ο τρόπος εξέτασης είναι τέτοιος που τους φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι των `κανονικώς εξεταζόμενων μαθητών`, έχουμε παραβίαση των δικαιωμάτων τους”.
Η παρούσα Έκθεση διαβιβάζεται στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Πρόεδρο Κεντρικής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), το Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, τον Αν. Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, το Διευθυντή Μέσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164