Τοποθέτηση στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμών της Βουλής της 17ης Ιουνίου
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ*
Σε αυτή την πρώτη παρουσία μας στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμών της Βουλής, της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου, μετά από μια περίοδο πρωτόγνωρης πολιτικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών του τόπου, όπου διαπιστώθηκε εστίαση στην περισυλλογή και επικέντρωση στα εργασιακά δεδομένα και όρους των λειτουργών του δημοσίου με συνακόλουθες επιπτώσεις στα αντίστοιχα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, επιθυμούμε να υπομνήσουμε την υπεύθυνη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών σε σχέση με τη σύνολη κατάσταση που είχε η κοινωνία να αντιμετωπίσει.
Πάντα, όμως, τονιζόταν από την πλευρά μας ως θεμελιώδης αρχή και προϋπόθεση, ότι η έξοδος από την κρίση θα έπρεπε να βρει την Κυπριακή Κοινωνία και τις σχέσεις εργαζομένων – εργοδοτών να τελούν σε πλαίσια δημοκρατίας και διαφάνειας, με τους θεσμούς κοινωνικού διαλόγου και διαπραγμάτευσης να είναι πραγματικά βήματα συζητήσεων και διαβουλεύσεων.
Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο έκλεισε ένα κύκλο συζητήσεων κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο.
Οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν παραγνωριστεί. Το θεσμικό όργανο διαπραγμάτευσης, η Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), αρμόδιο σώμα για τα εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών, δε συνήλθε ως η νομοθεσία επιβάλλει. Ως εκ τούτου από μόνες τους επιδίωξαν και είχαν επαφές με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και μετά από επίμονες προσπάθειες έγινε κατορθωτή και συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, η οποία, όμως, εξαντλήθηκε σε ενημέρωση και επεξηγήσεις.
Η αφετηριακή τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα στη συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας μας ενισχύει στην επιχειρηματολογία μας, πως πέρα από την πολιτική διαφωνία, είναι πασιφανές και το μη νομότυπο σε ό, τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, κάτι το οποίο επηρεάζει και την ουσία.
Οι απαντήσεις που έλαβαν μέσα από το σύνολο των συναντήσεων με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το φλέγον αυτό θέμα δεν μπορούσε να ιδωθεί και να προωθηθεί με τον μονοδιάστατο τρόπο, όπως αποτυπώνεται στην κυβερνητική πρόταση και τη φιλοσοφία της.
Σημειώνουμε, δε, πως πέραν του τι συστήνεται από τη μνημονιακή ρήτρα, δεν υπάρχει θεσμική υποχρέωση σε σχέση με την ιδιότητα της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υιοθετηθούν τέτοιες ρυθμίσεις.
Επί της ουσίας του Νομοσχεδίου η ΠΟΕΔ καταθέτει τις διαφωνίες της, οι οποίες εδράζονται στη διαπίστωση πως μέσα από τις πρόνοιές του πλήττεται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, με την κατάργηση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των εταίρων της αξιολόγησης και της εκτίμησης σε τακτά διαστήματα τόσο της οικονομικής κατάστασης, καθώς και της παραγωγικότητας, όσο και των συνακόλουθων ωφελημάτων για τους εργαζομένους.
Ταυτόχρονα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ρύθμιση μέσα από την οποία σαφώς κι εκβιάζεται το σύνολο των εργαζομένων να αποδέχεται μειώσεις μισθών για να καθίσταται δυνατή, η οποιαδήποτε αναγκαία πρόσθετη ενίσχυση της Κρατικής Μηχανής σε ανθρώπινο δυναμικό ή/και οποιονδήποτε εξοπλισμό με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και την κοινωνία.
Δεν μπορεί, επίσης, να γίνει αποδεκτή η φιλοσοφία της συνεχούς στασιμότητας και ενίοτε της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του δημόσιου λειτουργού με την πρόφαση του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.
Σημειώνουμε επίσης πως πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το Κρατικό Μισθολόγιο επιβάλλεται να αποκατασταθεί η κατάσταση μισθών με την κατάργηση των όποιων προσωρινών ρυθμίσεων επιβλήθηκαν με αφορμή την οικονομική κρίση.
Ως εκ τούτων ζητούμε από τη Βουλή να επιστρέψει το Νομοσχέδιο ως έχουν και να προτρέψει την Εκτελεστική Εξουσία να διεξάγει σε σωστό πλαίσιο διάλογο επί του θέματος, στη βάση του θεσμικού πλαισίου που βρίσκεται σε ισχύ στην Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου και με προσανατολισμό την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμίων και αλληλοσεβασμό των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε οι αποφάσεις για εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα να είναι πραγματικά αποτέλεσμα σοβαρής διαπραγμάτευσης με όλους τους εταίρους.
*Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ