Κρίνη Ασκάνη: Παιδιά και γονείς το έχουν συνειδητοποιήσει. Χωρίς αγγλικά δεν πάμε πουθενά


 Την ίδρυση και λειτουργία Συμβουλίου Καθηγητών Ιδιωτικών Φροντιστηρίων προτείνει με συνέντευξή της στο Paideia-News.com η ιδιοκτήτρια και Διευθύντρια του Φροντιστηρίου English Study Centre Κρίνη Ασκάνη. Επίσης, η κ. Ασκάνη αναφέρει ότι το δημόσιο σχολείο, δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο Αγγλικών που προσφέρει ένα καλό φροντιστήριο.

Χάνουμε σπουδαστές λόγω ψηλών ναύλων των Κ.Α.

ΕΡ: Κυρία Κρίνη, ποιοι μαθητές προτιμούν το φροντιστήριό σας;

Οι μαθητές είναι από 5 χρονών μέχρι και 60. Προσφέρουμε τόσα πολλά προγράμματα, για διάφορους σκοπούς, που υπάρχει και ζήτηση όχι για να μάθουν μόνο τα παιδιά αγγλικά, αλλά για να μάθουν και οι ενήλικες αγγλικά, για επαγγελματικούς σκοπούς. Επίσης, έρχονται από το εξωτερικό international students, που θέλουν να μάθουν αγγλικά, για δύο βδομάδες, οι οποίοι συνδέουν τις διακοπές τους με το μάθημα. Άρα κάνουν το πρόγραμμα των Αγγλικών πρωινές ώρες, ας πούμε τρεις ώρες την ημέρα για δεκαπέντε ώρες ή για τριάντα και το μεσημέρι ή το απόγευμα πηγαίνουν πίσω στα ξενοδοχεία τους και συνεχίζουν με τις διακοπές τους. Τούτο γίνεται με όλα τα παιδιά ηλικίας από 12 χρονών και ενήλικες. Εμείς κάνουμε κυρίως τα προγράμματα των ενηλίκων.

Σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε παραπάνω άτομα από το εξωτερικό. Προσφέρουμε πακέτο με τη διαμονή τους, τα μαθήματα και μπορεί μια-δυο εκδρομές. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε, αλλά λόγω της κρίσης, που ξεκίνησε από το 2008, είναι λίγο δύσκολο να το σπρώξουμε, λόγω του οικονομικού. Αλλά, στην Μάλτα π.χ. έχουν πολλά χρόνια που το κάνουν. Εικοσιπέντε με τριάντα χρόνια. Έχουν πάρα πολύ δυνατή αγορά με τους International Students. Ο λόγος που πέτυχε πάρα πολύ εκεί είναι επειδή τα ναύλα ήταν πάμφθηνα. Εμείς όμως, είχαμε το πρόβλημα με τα εισιτήρια των Κυπριακών Αερογραμμών, που ήταν πάρα πολύ ψηλά και ο καθένας προτιμούσε να πάει μέσω Μάλτας να κάνει αυτό το πρόγραμμα, που μπορούσε να πάει με 30, 40, 50 ευρώ. Ενώ εμείς είχαμε ναύλα 350-400 ευρώ. Είναι μεγάλη διαφορά. Γι’ αυτό δεν μπορούσαμε εμείς να επεκταθούμε τόσο γρήγορα όπως η Μάλτα.

Έρχονται και τα έξυπνα παιδιά

ΕΡ: Υπήρχε παλαιότερα η εντύπωση ότι οι αδύνατοι μαθητές πηγαίνουν στα φροντιστήρια, ισχύει για σας αυτό;

Όχι καθόλου. Ουδέποτε ήταν έτσι. Εγώ κάνω φροντιστήρια από το 1983. Δεν έρχονταν τα πιο αδύνατα παιδιά. Δεν ξέρω για τα κρατικά τα φροντιστήρια αν είναι έτσι. Απεναντίας είναι τα παιδιά που θέλουν να πάνε να σπουδάσουν και χρειάζονται τα αγγλικά σαν προσόν. Αν δεν έχουν τα αγγλικά περασμένα τουλάχιστον με C δεν μπαίνουν μέσα. Άρα έρχονται και τα έξυπνα παιδιά, και εκείνα που δεν είναι τόσο δυνατά. Άρα δεν είναι μόνο για τα αδύνατα παιδιά. Καθόλου.

 Χωρίς αγγλικά δεν πάμε πουθενά.

ΕΡ: Σε τι στοχεύουν οι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου που έρχονται στο φροντιστήριό σας;

Στοχεύουν να μάθουν αγγλικά, να καθίσουν κάποιες εξετάσεις, να έχουν κάποιο χαρτί, να έχουν κάποιο προσόν για να μπορέσουν, οι περισσότεροι, να πάνε να σπουδάσουν στην Αγγλία ή στην Αμερική. Και αυτοί που δεν θέλουν να σπουδάσουν εξωτερικό και θέλουν να σπουδάσουν εδώ στην Κύπρο πάλι πρέπει να έχουν ένα χαρτί να δείξουν στο πανεπιστήμιο. Ότι για παράδειγμα «κοιτάξτε έχω φτάσει σε ένα επίπεδο, έχω κάνει ας πούμε το IGCSE και το έχω περάσει με C». Έτσι δεν χρειάζονται να κάνουν κάποια μαθήματα συμπληρωματικά, που πρέπει να πληρώσουν και έξτρα, για να μπορέσουν να μπουν σε πρόγραμμα πτυχίου. Χρειάζονται να ξέρουν αγγλικά. Τούτο νομίζω ότι όλα τα παιδιά, όλοι οι γονείς το έχουν συνειδητοποιήσει. Χωρίς αγγλικά δεν πάμε πουθενά.

ΕΡ: Όσον αφορά τους ενήλικες μαθητές σας;

Έρχονται για να καλυτερέψουν τα αγγλικά τους, για δουλειά, για προαγωγή, για να παρουσιάσουν ένα χαρτί για να πιάσουν κάποια δουλειά στην τράπεζα, ή στη δημόσια υπηρεσία που ζητούν αγγλικά. Για πολλούς λόγους. Έρχονται για να καλυτερέψουν τα αγγλικά τους για επαγγελματικούς σκοπούς.

ΕΡ: Παρατηρείται στην Κύπρο ότι συνήθως τα παιδιά πηγαίνουν φροντιστήρια αγγλικών αλλά στο τέλος δεν μπορούν να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν. Άρα χρησιμοποιείτε κάποιους ιδιαίτερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό;

Ναι. Με πολλή ομιλία στην τάξη, με το διαδραστικό πίνακα που κάνουμε τα διαδραστικά προγράμματα (interactive activities) και με το θέατρο, με τα σκετσάκια, με παρουσίαση που κάνουμε το καλοκαίρι και έρχονται οι γονείς και βλέπουν τα σκετσάκια τους. Και μέσα στην τάξη που κάνουμε το πρακτικό κομμάτι, ας πούμε θα κάνουμε το role play, να παίξουν κάποιους ρόλους για να μάθουν τη γραμματική που δουλεύουμε για εκείνη την συγκεκριμένη περίπτωση. Και με πολύ discussion.

Δημόσιο σχολείο και φροντιστήριο

ΕΡ: Θεωρείτε ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί να καλύψει τον τομέα της διδασκαλίας σας και άρα να επηρεαστείτε αρνητικά στη συνέχεια;

Δε νομίζω να μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που φτάνουμε εμείς. Εμείς φτάνουμε μέχρι το A Level και κάνουμε A Level English language, A Level English Literature. Αλλά και να μην είναι μέχρι το A Level και μιλάμε τώρα για το O Level το παραδοσιακό, που είναι τώρα το IGCSE, πάλι δεν φτάνουν ως εκεί στα λύκεια. Νομίζω φτάνουν παραπάνω μέχρι Upper-Intermediate. Μέχρι εκεί φτάνουν. Δεν είναι αρκετή ας πούμε η ύλη που κάνουν και οι ώρες. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολλά παιδιά μέσα την τάξη. Μπορεί να έχουν και εικοσιπέντε Πότε να προλάβει ο καθηγητής ή η καθηγήτρια να εξασκούν τον προφορικό λόγο; Πότε να προλάβει να δουλέψει πάνω στην έκθεση ή να κάνει κατανόηση κειμένου; Και να το κάνει με τον σωστό τρόπο; Δεν θα μπορέσει.

Εκτός από αυτό μιλάμε για παιδιά μέσα σε γκρουπ που είναι σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Δηλαδή μπορεί να έχει ένα παιδί που μπορεί να ξέρει ελάχιστα αγγλικά και να έχουμε μέσα την ίδια τάξη ένα παιδί που έχει φτάσει και έχει περάσει το IGCSE με Α’. Πώς μπορεί να διαχειριστεί ένα μάθημα που να ικανοποιεί πρώτα το παιδί που είναι φτωχό στα αγγλικά και το παιδί που είναι πολύ προχωρημένο; Άρα κάπου μέσα τη μέση μπορεί να κινείται η καθηγήτρια μέσα στο δημόσιο. Αν είναι κάπου μες τη μέση ικανοποιείς τα παιδιά που είναι μες τη μέση, αλλά το παιδί που είναι πάρα πολύ προχωρημένο; Δεν θα ευχαριστηθεί το μάθημα και το παιδί που είναι πολύ φτωχό δεν θα καταλάβει το μάθημα. Άρα είναι σε δίλημμα η καθηγήτρια μέσα στο δημόσιο.  

Ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

ΕΡ: Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία πιστεύετε ότι επηρεάζουν τη δουλειά σας;

Μπορώ να πω ότι επηρεαστήκαμε λίγο, αλλά τώρα με τα δίδακτρα όπως είναι στα ιδιωτικά σχολεία κάποια παιδιά έχουν φύγει. Επανέρχονται στο δημόσιο σχολείο, στο ελληνικό σχολείο, φεύγουν από το αγγλόφωνο και πηγαίνουν στο δημόσιο το ελληνόφωνο και αρχίζουν να κάνουν ξανά και τα φροντιστήρια μέσω εμάς.

ΕΡ: Άρα εσείς έχετε παρατηρήσει κάποια αύξηση ίσως των μαθητών σας ως συνέπεια αυτού;

Όχι διότι άνοιξαν τόσα πολλά φροντιστήρια, που για αύξηση δεν μπορώ να πω, αλλά σταθεροποιηθήκαμε. Έγινε μια σταθεροποίηση πιστεύω γιατί είμαστε πάρα πολλοί. Είναι πολλά τα φροντιστήρια και όχι μόνο φροντιστήρια. Μιλάμε για κοπέλες που ανοίγουν ας πούμε μέσα στο σαλονάκι του σπιτιού και κάνουν μάθημα. Έχουμε και αυτό, έχουμε και καθηγήτριες στο δημόσιο που κάνουν και αυτές μαθήματα που δεν επιτρέπεται να υπάρχει και αυτό το φαινόμενο. Αλλά, εάν σταθούμε στην καλή ποιότητα και στην εμπειρία που έχουμε και στο επίπεδο το ψηλό που προσφέρουμε στα παιδιά, μαζί με τις γνώσεις μας, το φροντιστήριο μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά.

 

Δώσαμε 10% έκπτωση σε όλα τα δίδακτρα

ΕΡ: Έχετε οποιεσδήποτε ενδείξεις αν επηρέασε η οικονομική κρίση τους μαθητές σας και γενικά τον κύκλο εργασιών του φροντιστηρίου σας;

Προς το παρόν το τι κάναμε εμείς, δώσαμε 10% έκπτωση σε όλα τα δίδακτρα για όλους. Από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνιο που θα κλείσει η χρονιά και θα δούμε ξανά τον Σεπτέμβρη τι θα γίνει. Εάν όμως η κατάσταση συνεχίζει έτσι όπως είναι, φυσικά θα συνεχίσουμε με την έκπτωση των 10%. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε κι εμείς. Άλλα πράγματα που κάνουμε είναι τώρα που μαζεύουμε τρόφιμα για φτωχές οικογένειες. Τούτο έχει τρία χρόνια που το κάνουμε. Μαζεύουμε τρόφιμα για το Πάσχα, για τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι. Το κάνουμε μέσω του Funraising. Είναι μια επιτροπή που αναλαμβάνει να στέλνει τούτα τα τρόφιμα σε διάφορα σπίτια, διάφορες οικογένειες. Τώρα είναι η εποχή που μαζεύουμε τρόφιμα από τα παιδιά για να δώσουμε στο Funraising, για να στείλουν στα παιδιά τα φτωχά. Αυτό φαντάζομαι θα χρειαστεί να το κάνουμε παραπάνω φορές τώρα. Αντί τρεις φορές τον χρόνο θα χρειαστεί παραπάνω.

Βλέπετε ανταπόκριση σε αυτό;

Ήταν μεγάλη επιτυχία των Χριστουγέννων που έδωσαν σε περίπου τριακόσιες οικογένειες.

Κανένας δεν σταμάτησε

ΕΡ: Έχετε παρατηρήσει στους δικούς σας μαθητές και τις οικογένειές τους να τους έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό η κρίση που ακόμα και να διακόπτουν τα μαθήματά τους;

Κανένας δεν σταμάτησε προς το παρόν. Δεν ξέρω μετά. Εντάξει έχουμε κάποιες καθυστερήσεις, αλλά τούτο το περιμένουμε. Είναι πάντα έτσι, πάντα έχουμε κάποιες οικογένειες που καθυστερούν. Όμως αυτό που κάναμε με το 10% ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ οι γονείς, δηλαδή μας έπαιρναν τηλέφωνα και μας έλεγαν ευχαριστώ. Εντάξει, προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι σταμάτησε κανένας. Δεν γνωρίζω για άλλα φροντιστήρια.

Συμβούλιο Καθηγητών Ιδιωτικών Φροντιστηρίων

ΕΡ: Αν είχατε κάποια εισήγηση να κάνετε στο Υπουργείο Παιδείας ποια θα ήταν αυτή;

Η εισήγησή μου είναι να προσπαθήσουν να μας υποστηρίξουν παραπάνω. Το ότι έχουμε πάρα πολλούς παράνομους, δηλαδή ανοίγουν φροντιστήρια χωρίς να είναι νόμιμοι, χωρίς να πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις, χωρίς να πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ εμείς πληρώνουμε τα πάντα είναι κάτι που συζητήσαμε πολλές φορές με το Υπουργείο Παιδείας, και την αστυνομία. Θέλουμε να περάσουμε και μια συμφωνία για να δημιουργήσουμε Συμβούλιο Καθηγητών Ιδιωτικών Φροντιστηρίων.

ΕΡ: Πώς φαντάζεστε εσείς το ρόλο αυτού του Συμβουλίου σε σχέση με τον Σύνδεσμο φροντιστηριούχων;

Θα έχει παραπάνω νομική ισχύ, από την άποψη ότι, όπως για παράδειγμα το συμβούλιο εγγραφής των Πολιτικών Μηχανικών, πρέπει να έχεις κάποια προσόντα. Πρέπει να έχεις κάποια πείρα. Δηλαδή κάποια κριτήρια που πρέπει να έχεις για να μπορέσεις να σε δεχτούν μέσα στο Συμβούλιο. Άρα κρατούμε έτσι ένα δυνατό επίπεδο, περνούν όλοι μέσω του Συμβουλίου, άρα είναι νόμιμοι, γιατί ξέρουμε ότι τα προσόντα του είναι εντάξει και ξέρουμε ότι πληρώνουν και τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις, πληρώνουν και τους φόρους τους. Άρα από την πλευρά του κράτους τους συμφέρει αυτό το πράγμα. Γιατί προς το παρόν έχουμε πάρα πολλούς που δεν πληρώνουν τίποτα. Δηλαδή κάνουν την δουλειά και δεν προσφέρουν τίποτα στο κράτος. Με τούτον τον τρόπο δημιουργούμε ένα ισχυρό σώμα που θα μπορέσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση και όσοι δεν είναι εντάξει, δεν κάνουν την δουλειά τους καλά να μην τους δίνουμε την άδεια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










441