ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΟΛΑΡΗ*
Δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες, για άλλη μια φορά, μιας κρίσης στην εκπαίδευση η οποία απειλεί να επηρεάσει την ομαλή έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, αλλά το κυριότερο την προσπάθεια διόρθωσης των κακώς εχόντων στην Παιδεία.
Σίγουρα ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να ανήκει σε συντεχνίες, οι οποίες προωθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του.
Όμως κανένας εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα, επειδή έχει τη δύναμη, να αποφασίζει πότε θα μπει στη τάξη ή με πόση όρεξη θα εργαστεί .
Οι γονείς και οι μαθητές, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, αναμένουν και δικαιούνται να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και δεν μπορεί να είναι όμηροι των όποιων λογικών ή παράλογων απαιτήσεων των εκπαιδευτικών.
Επί της ουσίας αν κάποιοι δάσκαλοι ή καθηγητές, για να εξασκήσουν καλύτερα, όπως το αντιλαμβάνονται, το συνδικαλιστικό τους έργο πρέπει να μην διδάσκουν, τότε να πληρώνονται από τη Συντεχνία τους (με εισφορές, είτε από τα μέλη τους) πάντως όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα θα είναι και πιο ανεξάρτητοι.
Και επιπρόσθετα αν παράλληλα διδάσκουν και είναι και μέλη του Συμβουλίου της Συντεχνίας μπορούν, αφού οι ίδιοι το επέλεξαν, μετά που κλείνει το σχολείο να εξασκούν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Και όσο για το επιχείρημα τους πως τα μέλη του με τις τοποθετήσεις σκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές, κάλλιστα μπορούν να συνεδριάζουν μέσω Skype ή άλλων παρόμοιων πλατφόρμων. Και αν πρέπει να παρευρεθούν σε κάποιες συναντήσεις στη Βουλή ή αλλού, τότε να δικαιούνται απαλλαγή κάποιων διδακτικών περιόδων.
Το κυριότερο όμως, που αναμένει και δικαιούται η κοινωνία, είναι Υπουργείο και Συντεχνίες να παραδεχθούν πως πολλά χρήζουν βελτίωσης, να σταματήσουν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, τα οποία δυστυχώς φαίνονται από τα αποτελέσματα, τόσο σε ντόπιες όσο και σε διεθνείς εξετάσεις, αλλά και την άνθηση των φροντιστηρίων, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά και λανθασμένα πρότυπα των μαθητών μας, και επιτέλους να δουν την ουσία.
Τα άλλα, όσο σπουδαία και αν είναι, να τα επιδιώξουν αλλά όχι εις βάρος των μαθητών. Αντίθετα να δείξουν τον επαγγελματισμό τους και τότε η κοινωνία θα τους στηρίξει.
*Ακαδημαϊκός Διευθυντής - City Unity College
Οικονομολόγος