Ξανάσμιξαν τα δύο ιστορικά σχολεία


 Το Γυμνάσιο Φανερωμένης και το Παγκύπριο Γυμνάσιο τίμησαν τα Ελληνικά Γράμματα και τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών αλλά και όσων συνέβαλαν στη διάδοσή τους.

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου, η «Ελληνική Σχολή» την οποία είχε ιδρύσει το 1812 ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός. Πάντα πρωτοπόρον στον εκπαιδευτικό τομέα σε προγράμματα, μεθόδους, οργάνωση, καινοτομίες, καταγράφοντας σημαντικούς σταθμούς της Εκπαίδευσής μας, ανταποκρίθηκε με προθυμία – μαθητές και καθηγήτριες – στο κάλεσμα για συμμετοχή του Μουσικού Συνόλου του Σχολείου στην εκδήλωση του Γυμνασίου Φανερωμένης για την Ημέρα των Γραμμάτων.

Το Γυμνάσιο Φανερωμένης με την επίσης μακρόχρονη πορεία στην ιστορία της παιδείας και του πολιτισμού της Κύπρου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ταυτότητας και τη διατήρηση της συνείδησής μας. Ευρισκόμενο άλλοτε στο αστικό κέντρο της Λευκωσίας χαρακτηρίζεται πια ακριτικό σχολείο αφού, λόγω των δικοινοτικών διαταραχών και των τραγικών γεγονότων του 1974, η περιοχή Φανερωμένης μεταβλήθηκε σε παραμεθόρια περιοχή. Από το Παρθεναγωγείο, το Δημοτικό και το Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης είτε Μεικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης (όπως διαμορφώθηκε  μετά την τουρκική εισβολή για να στεγάσει τα προσφυγόπουλα και εκτοπισμένα παιδιά) μετατράπηκε σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, σε μια φωλιά φυλών αλλά και εστίας δημοκρατικών πεποιθήσεων και αξιών.

Γι’ αυτό ακριβώς και η Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο ιστορικό και ακτινοβόλο αυτό εκπαιδευτήριο. Τα μηνύματα από τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα. Μηνύματα στηριγμένα στις αρχές του διαλόγου, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της συνύπαρξης, του σεβασμού, της πολιτισμικής διαφορετικότητας σ’ ένα αρμονικό συνδυασμό της γνώσης με την πράξη.

Σεβασμός στις Παραδόσεις, την Ιστορία, τη Γλώσσα

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε ο πρόσφατος εορτασμός για την Ημέρα Ελληνικών Γραμμάτων αφιερωμένος στη μνήμη της Ευτυχίας Καλλεπίτη.

Τα παιδιά του Γυμνασίου Φανερωμένης και του Παγκυπρίου Γυμνασίου μαζί με  τους διευθυντές και καθηγητές τους πραγματοποίησαν εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Γυμνασίου Φανερωμένης, το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου, στο πνεύμα της επετείου, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων από την Εκκλησία και την Πολιτεία. Μετά το προλόγισμα του Διευθυντή του Γυμνασίου Φανερωμένης κ. Χριστόδουλου Πουργουρίδη και το Απολυτίκιον των Τριών Ιεραρχών από τους ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Φανερωμένης τα παιδιά παρουσίασαν ένα απαιτητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με άψογα αναγνωσμένα κείμενα και απαγγελίες από τους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Φανερωμένης, πλαισιωμένο με μουσική κλασικού και ελληνικού έντεχνου ρεπερτορίου σε αξιοθαύμαστες ερμηνείες από το Μουσικό Σύνολο του Παγκυπρίου Γυμνασίου και το Φωνητικό Σύνολο του Γυμνασίου Φανερωμένης.

Παρεμβάσεις έγιναν από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου Φανερωμένης η οποία μίλησε για τη σημασία της ημέρας, την ιστορική διαδρομή των Εκπαιδευτηρίων Φανερωμένης και τη ζωή στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης. Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου εξήρε τη ζωή και το έργο της αείμνηστης Διευθύντριας του Σχολείου Ευτυχίας Καλλεπίτη που με δική της πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε και η σύσταση του Συνδέσμου Αποφοίτων. Συγκίνηση προκάλεσε, ιδιαίτερα στις παρευρισκόμενες απόφοιτες του Σχολείου,  η βιντεοπροβολή «Ταξίδι στο Χθες» με ζωντανή μουσική υπόκρουση. 

Η καθ’ όλα  άψογη εκδήλωση – οργάνωση, περιεχόμενο, επίπεδο και πειθαρχία των μαθητών - συνδυασμένη με τον ενθουσιασμό τους, η ανάδειξη των δεξιοτήτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά στο τραγούδι, το μουσικό όργανο, την ποίηση, επ  ιστεγάστηκε με τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού της Παναγίας Φανερωμένης που τελέστηκαν με ευλάβεια μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ακούσματος του «Τῇ Ύπερμάχῷ Στρατηγῷ…».

Αν και οι λιγοστοί μαθητές στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από άλλες εθνότητες, συμμετείχαν ενεργά και με προσήλωση. Παρ’ όλη την αλλοίωση και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο Σχολείο, με την ακούραστη προσφορά των δασκάλων, καλλιεργείται ακόμη ο σεβασμός στις παραδόσεις, την ιστορία, τη γλώσσα, τα ελληνικά ιδεώδη και τα ιδιαίτερα εθνικά μας χαρακτηριστικά.

Ανθρωπιστική Παιδεία και Πνευματική Προσφορά

Όταν μετά το πέρας της εκδήλωσης τα παιδιά ήρθαν να μας μιλήσουν γιατί ένιωσαν περήφανα που φοιτούν σ’ αυτό το Σχολείο, είχαμε την αίσθηση ότι, μέσω αυτής της προσπάθειας, ο ελληνικός πολιτισμός και πνεύμα μεταλαμπαδευόταν σε άλλους λαούς και εθνότητες. Η ανθρωπιστική Παιδεία υπήρξε πάντοτε η εικόνα της ταυτότητάς μας και σ’ αυτή οφείλεται η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού καθώς και η συνέχιση της ιστορίας  και παράδοσής μας, ενάντια σε κάθε προσπάθεια αφελληνισμού της παιδείας μας και της Κύπρου.

Η φετινή Γιορτή των Γραμμάτων στο Γυμνάσιο Φανερωμένης ας είναι η απαρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας για αναβάθμιση της πνευματικής προσφοράς του Σχολείου και ανάδειξης της συμβολής του στα ελληνικά γράμματα και τη σύγχρονη Ιστορία μας.  Το καλύτερο μνημόσυνο για τους Δασκάλους που πέρασαν από τα Εκπαιδευτήρια της Φανερωμένης και έχουν πια ‘φύγει’, θα είναι η αναγέννηση του Παγκυπρίου Γυμνασίου Φανερωμένης και η αποκατάσταση της παλιάς του αίγλης.

Αναστασία Ασλανίδου

Σύνδεσμος Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου Φανερωμένης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











304