Ξεπέρασαν τις 10.000 οι άποροι μαθητές. Κραυγή αγωνίας στη Βουλή λόγω της δραματικής αύξησης


Την ανάγκη για σύσταση ενός φορέα που να διαχειρίζεται το μεγάλο κεφάλαιο των παιδιών που χρήζουν οικονομικής  στήριξης τόνισαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, βουλευτές και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες. Γενική διαπίστωση ήταν πάντως ότι το πρόβλημα των παιδιών που θα χρειάζονται ένα σάντουιτς και χυμό στο σχολείο σε λίγο καιρό θα μεγαλώσει δραματικά. Επίσης  τονίστηκε η ανάγκη να μην εγκαταλειφθούν αυτά τα παιδιά κατά την περίοδο που δε θα έχουν μαθήματα όπως το Πάσχα και τις θερινές διακοπές.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος εξήρε το έργο που επιτελούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν δώσει τη ψυχή τους για το συγκεκριμένο θέμα. Ο υπουργός συμφώνησε για τη σύσταση φορέα διαχείρισης τονίζοντας ότι δε θα συμβάλουμε στη δημιουργία  εικόνας αδιαφάνειας. Επίσης είπε με νόημα ότι είναι καλοδεχούμενες οι προσφορές, όμως δε θα πρέπει να υποθηκευτεί ο θεσμός της παιδείας.

Ο Διευθυντής Δημοτικής του υπουργείου Παιδείας Ελπιδοφόρος Νεοκλέους ανέφερε ότι από τους 59.077 μαθητές (49.014 της Δημοτικής και 9.931 της Προδημοτικής και 132 της Ειδικής) οι 7.090 δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και παίρνουν δωρεάν σάντουιτς και χυμό.  Ο κ. Ελπιδοφόρος εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών μαθητών αυξάνεται διαρκώς με γοργούς ρυθμούς θα ανέλθει σύντομα στις 10.000.

Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, ο Ανδρέας Στυλιανού είπε ότι η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. Από τους 49,108 μαθητές (23.813 Γυμνάσια, 21.157 Λύκεια και 4.136 Τεχνικής)  μόνο οι 3.118 μαθητές δήλωσαν ότι χρήζουν βοήθειας και από αυτούς σιτίζονται δωρεάν οι 2.718.

Ο Διευθυντής Τεχνικής, Ηλίας Μαρκάτζης, είπε ότι από τους 370 που δήλωσαν αδυναμία σίτισης ικανοποιήθηκαν όλοι. Τους 21 ανέλαβαν οι καθηγητικοί σύλλογοι, τους 59 οι σύνδεσμοι γονέων, τους 206 η Εκκλησία, και τους 12 ο Ερυθρός Σταυρός.  

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Χρύσανθος Πιερής ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε ότι οικογένεια ζούσε σε παράγκα και το παιδί ντρεπόταν να δηλώσει ότι δεν έχει να φάει.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθολικού συσσιτίου.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μέσης Στέφανος Στεφάνου επανέφερε το θέμα της ανάγκης της συμμετοχής των Συνδέσμων Γονέων για την μελέτη των αιτήσεων των μαθητών και κατάγγειλε ότι παρά τη λήψη απόφασης, πολλοί διευθυντές δεν την εφαρμόζουν.                       

Η Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Άλκηστη Βαρνάβα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Οργάνωσης, επειδή παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το τέλος του 2013 εντούτοις δεν υπάρχει οργανωμένος φορέας διαχείρισης του προβλήματος. Υπενθύμισε τη συνεισφορά των μελών της ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίοι μετά από έρανο έδωσαν το ποσό των 60.000 ευρώ.

Εκ μέρους της ΟΛΤΕΚ, ο Αντιπρόεδρος Ντίνος Τσέλεπος τόνισε την ανάγκη εθνικούς σχεδιασμού, επειδή, όπως είπε έπονται χειρότερα.    




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










330