Ξεπέρασαν τους 1300 οι φετινοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου


Πέραν των 1.300 αποφοίτων έλαβαν τα πτυχία τους από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τη διάρκεια των τριών Τελετών Αποφοίτησης του Iδρύματος που πραγματοποιήθηκαν στις 25, 27 και 28 Ιουνίου 2013, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Πανεπιστημιούπολη. Οι 1.330 απόφοιτοι παρέλαβαν τον τίτλο σπουδών τους παρουσία συγγενών και φίλων, πανεπιστημιακής κοινότητας, πολιτειακών και κοινωνικών φορέων.

Στην ομιλία του με θέμα «Από τα σχολεία του χθες… δημιουργούμε την πόλη της Γνώσης του σήμερα», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, προέβη σε μια αναδρομή στην ιστορία των σχολείων της Κύπρου των τελευταίων 200 χρόνων, για να αναδείξει κρίσιμες αναλογίες για αυτή την κομβική περίοδο κρίσης και να τονίσει την ανάγκη επανακαθορισμού των στόχων της χώρα μας. Ο Πρύτανης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους πιστούς φίλους και συμμάχους του, όπως τον Δάκη και τη Σύλβια Ιωάννου, την οικογένεια Λεβέντη, τον Νάσο Κτωρίδη, τον Νίκο Σιακόλα, και άλλους ευεργέτες, οι οποίοι  όλο και περισσότερο ενισχύουν την παρουσία τους και εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα της χώρας. Απευθυνόμενος στους απόφοιτους τους παρότρυνε να παραμείνουν νέοι, σημειώνοντας ότι όλες οι μεγάλες ιδέες ξεκινούν πάντα ως περιθωριακές αναζητήσεις, χλευάζονται, αλλά πολλές στο τέλος δικαιώνονται.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Χάρης Χαραλάμπους, συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σημείωσε ότι η αισιοδοξία για το μέλλον είναι σύμφυτη στους νέους και αυτό ισχύει και για τους απόφοιτούς μας, ωστόσο, όπως ανέφερε, «η πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου, οι πρόσφατες εμπειρίες της πατρίδας μας, επιβάλουν στους νέους μας σε ότι αφορά τις μελλοντικές τους αναζητήσεις να διακατέχονται από ρεαλιστική αισιοδοξία, να επιδιώκουν τη σκληρή δουλειά, να αναπτύσσουν την κρίση τους και να αυξάνουν τις γνώσεις τους.» Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου τους έχει προσφέρει όλα τα απαραίτητα εφόδια.

Εκ μέρους των φοιτητών και των φοιτητριών χαιρετισμό απηύθυναν ο Προεδρεύων της ΦΕΠΑΝ, κ. Γιώργος Οικονομίδης και ο κ. Νικόλας Ιταλός, οι οποίοι αμφότεροι ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο νέο ξεκίνημα των αποφοίτων. Στην Κεντρική Τελετή, που έλαβε χώρα την Τρίτη, 25 Ιουνίου, απονεμήθηκαν 493 πτυχία σε φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και επέδωσε τα βραβεία του Προέδρου της Δημοκρατίας στους πρωτεύσαντες, Χρίστο Μιχαηλίδη (Πτυχίο Ψυχολογίας) και Χριστόδουλο Σάββα (Πτυχίο Μαθηματικών). Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη και ευχαρίστησε  «όσους κάνουν την πατρίδα μας περήφανη, όπως είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα,  την οποία, σημείωσε, θα τιμήσει εμπράκτως, αξιοποιώντας τον πλούτο των γνώσεων που μπορεί να μας δώσει για να μας ενισχύσει έτσι ώστε να γίνουμε ένα κράτος που θα στηρίζεται στην επιστημονική γνώση και όχι στην εμπειρική διάγνωση».

Κατά την 1η Τελετή χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Δάκης Ιωάννου και απένειμε το βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στην άριστη προπτυχιακή απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, Ελένη Καϊάφα (Πτυχίο Κλασικών Σπουδών). Στον χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις τρεις αρετές που χαρακτήριζαν τον πατέρα του, τη θέληση, την αγάπη για τον τόπο και την ευθύτητα, σημειώνοντας ότι αυτά βρίσκονται σε διαρκή σχέση αμοιβαιότητας συστήνοντας ένα πολύτιμο ζεύγος ήθους και ζωής για όλους.

Την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013, απονεμήθηκαν 540 πτυχία σε φοιτήτριες και φοιτητές της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, της Πολυτεχνικής και της Φιλοσοφικής Σχολής. Κατά την τελετή χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου,  ο οποίος συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον ζήλο και την αφοσίωση τους στη συνεχή ανέλιξη του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της χώρας , που ήδη έχει καθιερωθεί, όπως ανέφερε, ως ένα λαμπρό εκπαιδευτήριο αντάξιο των φιλοδοξιών, της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας. Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε το Βραβείο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πρωτεύσασα απόφοιτο του Τμήματος Νομικής, Αθανασία Αχιλλέως και επέδωσε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες των Σχολών.

Στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, κατά την οποία απονεμήθηκαν 29 Διδακτορικοί Τίτλοι και 268 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Μάστερ σε συνολικά 297μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες, ομιλία εκφώνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, κ. Θεοδόσιος Τάσιος, με θέμα «Ηθοπαιδεία για την Ανάπτυξη». Κατά την ομιλία του υπενθύμισε την ανατομία του ηθικού ενεργήματος για το άτομο και για την ομάδα παρουσιάζοντας τη συνοχή ως εξελικτικό πλεονέκτημα. Εστίασε  στη βασική πολιτική εξίσωση «ευμάρεια της ομάδας = συνέργεια των πολιτών = ήθος των ατόμων» και επεσήμανε τυπικά παραδείγματα ιστορικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς ομάδων και τις συνέπειές τους, για να καταλήξει ότι η ηθοπαιδεία είναι ένας πρακτικός αναπτυξιακός στόχος. Ακολούθως, προέβη σε μια σύντομη περιγραφή του είδους της απαιτούμενης ολομερούς παιδείας για την καλλιέργεια του ήθους μέσω του παραδείγματος της αυτενεργειακής συμμετοχικότητας και μαθητείας, απ’ όλους ανεξαιρέτως τους πόρους της κοινωνίας, όπως η οικογένεια, τα μαζικά επικοινωνιακά μέσα, τα σχολεία, καθώς και τα περιεχόμενα ενός σχετικού 15ετούς αναπτυξιακού σχεδίου ηθοπαιδείας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Έλενα Μονογιού, αριστεύσασα μεταπτυχιακή φοιτήτρια επιπέδου Μάστερ στο πρόγραμμα «Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση» στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173