Κτύπημα στην Τριτοβάθμια η πρόταση νόμου για συγχώνευση της Πολυτεχνικής Σχολής


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ*  

Ανούσια θα έλεγα την πρόταση νόμου για συγχώνευση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη Σχολή Μηχανικής του ΤΕΠΑΚ, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ. Με αυτή την πρόταση απαξιώνεται και περιθωριοποιείται στην κοινή αντίληψη, η βουλή και ο ρόλος της. Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη πρόταση ο κ. Θεμιστοκλέους επιδεικνύει την προχειρότητα αλλά και τον λαϊκισμό, με εύηχες προτάσεις που διαλύουν την δημόσια δωρεάν παιδεία.

Κατά τη προσωπική μου γνώμη η πιο πάνω πρόταση είναι ένα κτύπημα, από μια ακολουθία κτυπημάτων ενός χρόνου, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το γιατί, μπορεί να μας το διαλευκάνει ο συγκεκριμένος βουλευτής και το κυβερνών κόμμα. Όπως φαίνεται όμως, ο απώτερος στόχος είναι να συρρικνωθεί η δημόσια δωρεάν παιδεία και συγχρόνως να εξυπηρετηθούν μεγαλοεπιχειρηματίες-ιδιοκτήτες ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το πιο πάνω συνάμα με την πρόταση του κ. Τάσου του ίδιου κόμματος για τριετή πτυχία, μας αναδεικνύει με τον πιο απλό τρόπο ότι και πάλι οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στα επιμέρους της πρότασης είναι οι ανακρίβειες αλλά και οιαντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν σ’ αυτήν. Για παράδειγμα το κόστος μεταφοράς των εργαστηρίων και μηχανημάτων θα είναι μεγάλο, ίσως και ακατόρθωτο, αφούεγκυμονούνται κίνδυνοι θραύσης ή παραμόρφωσης τους κατά τη μεταφορά. Επιπλέον θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις ήδη συμφωνίες που υπάρχουν στη κάθε σχολή οι οποίες αποφέρουν μεγάλη οικονομική ανάσα στα πανεπιστήμια από τα έσοδα τους. Θα χρειαστούν επιπρόσθετες υποδομές για τη φύλαξη των μηχανημάτων αλλά και για την παράδοση μαθημάτων σε τόσο μεγάλα ακροατήρια, τα οποία θα είναι πέραν των 150 φοιτητών σε κάθε έτος και αντιλαμβανόμενοι τα 12 έτη που θα υπάρχουν θεωρείται αδύνατο να συνυπάρξουν σ’ ένα χώρο.Ακόμα στην πρόταση αναφέρεται ότι, το διδακτικό προσωπικό στην ολότητα του θα μεταφερθεί καθολικά στη νέα σχολή που θα προκύψει, με αυτή την ενέργεια με μαθηματική ακρίβεια σε 4 χρόνια, δηλαδή όταν αποφοιτήσουν οι ‘’μεταφερόμενοι-συγχωνευμένοι φοιτητές’’ με τα τεράστια ακροατήρια, οι καθηγητές ενδεχομένως να αναλογούν 1 για κάθε 2 φοιτητές, και προφανώς κάποιοι, αν όχι οι πλείστοι, θα απολυθούν λόγω μη χρησιμότητας τους πλέον.

Η πρόταση αναφέρεται,επίσης, στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος σπουδών το οποίο θα προκύψει κατά τη συγχώνευση. Αυτό επηρεάζει άμεσα τους φοιτητές και των δύο πανεπιστημίων όλων των ετών, αφού με το νέο πρόγραμμα σπουδών μπορεί να μην τους αναγνωρίζονται μαθήματα στα οποία είχαν προβιβαστεί και να χρειαστεί να παρακολουθήσουν, αναγκαστικά, τα καινούρια μαθήματα με αποτέλεσμα να χρειαστούν επιπλέον χρόνο ή χρόνια για να αποφοιτήσουν.Ουσιαστικά να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες τους που ήδη στερούνται αρκετά χρήματα προσπαθώντας να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Σε άλλη περίπτωση τα πτυχία των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου θα υποβαθμιστούν απευθείας, αφού πλέον δε θα υπάρχει η σχολή ούτε και το τμήμα στο οποίο φοίτησαν και δε θα υπάρχει υπόσταση στο πτυχίο τους.Στην τελική, όπως καταλαβαίνετε, δε υπάρξει  ούτε οικονομικό αλλά ούτε καιακαδημαϊκό όφελος.

Ζητούμε άμεσα την διακοπή της οποιασδήποτε συζήτησης επί του θέματος, λόγω της μη εγκυρότητας του και αδυναμίας υποστήριξης του τεχνοκρατικά. Σε άλλη περίπτωση οι φοιτητές με την ομόγνωμη άποψη όλων των εμπλεκομένων, φοιτητών και ακαδημαϊκών θα προχωρήσουμε οργανωμένα σε μαζικές κινητοποιήσεις και στη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με αφορμή αυτό να είναι καιρός οι αξιωματούχοι να λάβουν σοβαρά το ρόλο τους και να τοποθετούνται με σαφήνεια χωρίς συνθήματα και κινδυνολογίες, μακριά από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Είναι καιρός το κράτος, η πολιτεία, οι αξιωματούχοι και αρμόδιοι φορείς να στηρίζουν και όχι να πλήττουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Έρχεται ο καιρός, λοιπόν, που θα δούμε τη ζωή μας σαν ένα αμόρφωτο υποχείριο στα χέρια των λίγων και των πλουσίων.

Εμπρός λοιπόν μαζικά σαν μια φωνή να αντιμετωπίσουμε και να διαφυλάξουμε την δημόσια δωρεάν παιδεία. Όπως έκαναν και στο  Πολυτεχνείο για το μέλλον τους, θα κάνουμε κι εμείς για το δικό μας και των παιδιών μας.

‘’Τίποτα δε χαρίζεται τα πάντα κατακτώνται’’! Όλοι στο δρόμο λοιπόν για να αλλάξουμε πολιτικές και να χαράξουμε καινούριες!

*Εκπρόσωπος Φοιτητών στο Συμβούλιο της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162