Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία: «Δεν υπάρχει μέλλον στην Παιδεία χωρίς Μαθηματικά»


 «Δυστυχώς, με μεγάλη μας έκπληξη η ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΑΠ), των Μαθηματικών έχει μείνει μόνο στη βασική εκπαίδευση ( ως και την Α΄ Λυκείου). Η διακοπή της όλης ροής των ΑΠ προς τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου θεωρείται απαράδεκτη και προφανώς επικίνδυνη για την παιδεία των νέων μας, γιατί ακριβώς  καθιστούν την όλη προσπάθεια που κτίζεται ως την Α΄ Λυκείου  ανακόλουθη, κυρίως στο περιεχόμενο που ακολουθεί, γιατί αρκετές έννοιες που έχουν ήδη διδαχθεί στα νέα προγράμματα δεν συνάδουν, αφού πρόκειται να επαναληφθούν στις τάξεις της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, κυρίως στην περίπτωση του Κοινού κορμού».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία που σημειώνει επίσης ότι: «Για την εισαγωγή το μαθητών στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα άρχισαν να γίνονται εκπτώσεις όσον αφορά τα Μαθηματικά. Ειδικότερα από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής  Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο σχετικό πίνακα μαθημάτων παγκυπρίων εξετάσεων 2014 για τα τμήματα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι για το Τμήμα Επιστημών και Αγωγής για την Ιατρική Σχολή καθώς και για το τμήμα Βιολογικών Επιστημών 3ου επιστημονικού πεδίου, τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης δεν είναι υποχρεωτικό μάθημα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΥΜΕ:

Διαρκής πτωτική τάση

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στην παιδεία του τόπου μας. Μια σημαντική συνιστώσα σε αυτή την προσπάθεια ήταν και η ετοιμασία νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε μια διαρκή πτωτική τάση στις επιδόσεις των μαθητών μας, ιδιαίτερα σε σημαντικά θέματα όπως τα Μαθηματικά. Η τάση αυτή διαφαίνεται από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς έρευνες, όπως αυτές της PISA και TIMSS, καθώς και από τις επισημάνσεις του κόσμου της εργασίας και των Πανεπιστημιακών σχολών που εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τις δεξιότητες των αποφοίτων της σχολικής εκπαίδευσης για

  • Λύση προβλήματος,
  • Ερμηνεία/ κατανόηση  διαφόρων παραστάσεων αναγκαίων στα σημερινά συστήματα    επικοινωνίας,
  • Κριτική  θεώρηση/ ανάλυση και διαμόρφωση ολοκληρωμένων συλλογισμών,
  • Εφαρμογές των Μαθηματικών στην καθημερινή ζωή,
  • Εφαρμογές των Μαθηματικών στις Επιστήμες.

Θα ήταν άδικο να αποδοθούν στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα

Αυτό το σκεπτικό έχει προβληματίσει την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία (ΚΥΜΕ) και ενδιέτριψε  τόσο στο αντικείμενο των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων όσο και στις άλλες παραμέτρους που διαμορφώνουν το πλαίσιο της αγωγής των νέων μας.

Από πλευράς ΚΥΜΕ σημειώθηκε ότι τα νέα  Αναλυτικά Προγράμματα στον τομέα έχουν διαμορφωθεί πολύ προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες αρχές:

  • Οι μαθηματικές έννοιες διερευνούνται με τρόπο που υποκινεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μαθητών.
  • Το αναλυτικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στη λύση προβλήματος.
  • Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μαθηματικής εκπαίδευσης.
  • Όλοι οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από ένα ποιοτικό πρόγραμμα μαθηματικών.
  • Η αξιολόγηση είναι ουσιαστικό μέρος της διδασκαλίας.

Κατά συνέπεια προκύπτει ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται θα ήταν άδικο να αποδοθούν στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα. Αυτό δε από παιδαγωγικής προσέγγισης είναι αναμενόμενο γιατί είναι καλά γνωστό ότι για να είναι επιτυχημένο και αποδοτικό ένα εκπαιδευτικό σύστημα απαιτείται συντονισμός και συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων  πτυχών που συνιστούν την ολοκληρωμένη θεώρηση ενός προγράμματος σπουδών.  Οι πτυχές αυτές πρέπει μεταξύ άλλων να καλύπτουν

  • Κανονισμούς λειτουργίας των Σχολείων
  • Σύστημα Αξιολόγησης
  • Περιεχόμενο Αναλυτικού Προγράμματος
  • Ωρολόγιο Πρόγραμμα
  • Υλικό Υποστήριξης (Βιβλία, Εκπαιδευτική τεχνολογία  κ.α.)
  • Υποδομή
  • Προσωπικό (Επιλογή, Κατάρτιση, Αξιολόγηση)

Η συσχέτιση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στα μαθηματικά, που εφαρμόστηκαν από την Α΄ Γυμνασίου έως την Α΄ Λυκείου, με την επίδοση στην έρευνα PISA θα φανεί στην επόμενη έκδοση της έρευνας.

Απαράδεκτη και προφανώς επικίνδυνη

Δυστυχώς, με μεγάλη μας έκπληξη η ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΑΠ), έχει μείνει μόνο στη βασική εκπαίδευση ( ως και την Α΄ Λυκείου). Η διακοπή της όλης ροής των ΑΠ προς τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου θεωρείται απαράδεκτη και προφανώς επικίνδυνη για την παιδεία των νέων μας, γιατί ακριβώς  καθιστούν την όλη προσπάθεια που κτίζεται ως την Α΄ Λυκείου  ανακόλουθη, κυρίως στο περιεχόμενο που ακολουθεί, γιατί αρκετές έννοιες που έχουν ήδη διδαχθεί στα νέα προγράμματα δεν συνάδουν, αφού πρόκειται να επαναληφθούν στις τάξεις της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, κυρίως στην περίπτωση του Κοινού κορμού.

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι για την εισαγωγή το Μαθητών στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα άρχισαν να γίνονται εκπτώσεις όσον αφορά τα Μαθηματικά. Ειδικότερα από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής  Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο σχετικό πίνακα μαθημάτων παγκυπρίων εξετάσεων 2014 για τα τμήματα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι για το Τμήμα Επιστημών και Αγωγής για την Ιατρική Σχολή καθώς και για το τμήμα Βιολογικών Επιστημών 3ου επιστημονικού πεδίου, τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης δεν είναι υποχρεωτικό μάθημα.

Απαιτείται άμεση επανεξέταση της κατάστασης

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι σχεδιάστηκαν Αναλυτικά Προγράμματα που για τη σωστή εφαρμογή τους απαιτείται περισσότερος χρόνος διδασκαλίας από αυτόν που υπάρχει σήμερα. Να σημειωθεί επίσης ότι εδώ και 15 χρόνια η ΚΥΜΕ ενημέρωσε και ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ότι στην Β΄ Τάξη Γυμνασίου συνεχίζουμε να αφιερώνουμε το λιγότερο χρόνο από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες στη διδασκαλία των μαθηματικών.

Ενόψει αυτών των παρατηρήσεων η ΚΥΜΕ πιστεύει ότι απαιτείται άμεση επανεξέταση της κατάστασης που επικρατεί και προώθηση ενεργειών για ισορροπημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα ώστε να είναι δυνατή η προώθηση της υλοποίησης των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Η δράση αυτή πρέπει να διαμορφωθεί στα πλαίσια μιας καλά καθορισμένης εκπαιδευτικής πολιτικής, που να διέπεται από μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους προσανατολισμούς της Κυπριακής κοινωνίας καθώς και τις προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί για την στρατηγική της «Ευρώπης 2020».

Η ΚΥΜΕ θεωρεί ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αφού οι επιδιώξεις της δεν συνδέονται  με προσωπικά ή αλλότρια συμφέροντα, αλλά διακατέχονται μόνο από γνήσιο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον για την πρόοδο και ανάπτυξη αυτού του τόπου, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από την πλούσια εθελοντική προσφορά της».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










183