Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ακούει κανείς!


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΤΑΚΟΥΛΛΗ*

Οι αριθμοί και τα δεδομένα για το κυπριακό ποδόσφαιρο όπως παρουσιάζονται μέσα από την έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι πράγματι εντυπωσιακά! Δεν είναι τυχαίο το επιστημονικό άρθρο που τιτλοφορήσαμε πριν κάποια χρόνια με τίτλο “Cyprus: AFootball Crazy Nation!” Εντυπωσιακά στοιχεία: 48.2% είναι οπαδοί κάποιας ομάδας! 270,000 ίσως και περισσότεροι Κύπριοι παρακολουθούν το ποδόσφαιρο και πολλά άλλα! Σήμερα δεν θα ασχοληθώ με τους αριθμούς και την ανάλυση τους.

Θα αναφερθώ στις αντιλήψεις του κόσμου για το Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο δεν είναι ούτε ο Γιαννής, ούτε ο Κωστής,ούτε ο Γιώργος ή ο Παναής! Το ποδόσφαιρο δεν ανήκει σε κανένα! Είναι αυτές οι πολλές χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλων. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αυτοί που το ακολουθούν, το παρακολουθούν, που παίζουν από το επαγγελματικό στο αγροτικό, στο ερασιτεχνικό, στις ακαδημίες. Τι είπαν όλοι αυτοί για το ποδόσφαιρο;Το μήνυμα τους ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο, γεμάτο ανησυχία.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο αποτελεί ένα προϊόν το οποίο έχει μια αξία (brandequity) παρά τα προβλήματα και τα κακά του. Για πόσο όμως θα συνεχίσει έτσι; Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Το κυπριακό ποδοσφαιρικό προϊόν βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι καταναλωτές του προϊόντος είναι ξεκάθαρο ότι με τις απαντήσεις τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ξεκάθαρα μηνύματα: Ανάρμοστη συμπεριφορά των οπαδών, μειωμένη αξιοπιστία, το επίπεδο της διαιτησίας, διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τι γίνεται για να προστατευθεί το προϊόν από όλους αυτούς τους κινδύνους; Κάποια βήματα έχουν γίνει, χρειάζονται πολλά, πάρα πολλά ακόμη. Ο ρόλος της κάθε εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι να το προστατεύσει και να το αναπτύξει στρατηγικά το προϊόν. Ούτε το ένα γίνεται ούτε το άλλο δυστυχώς! Για να προχωρήσω ένα βήμα πιο κάτω να αναφέρω ότι η ζήτηση του ποδοσφαιρικού προϊόντος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την φύση και την ποιότητα του ποδοσφαιρικού θεάματος όπως το αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής. Αν τελικά λόγω όλων των πιο πάνω, κατάληξη η παρακολούθηση ενός αγώνα, είτε στο γήπεδο είτε στην τηλεόραση, να είναι ένα κατώτερο αγαθό (inferiorgood) τότε τι θα γίνει; Θα συνεχίσει ο κόσμος να ενημερώνεται γιατί αγαπά το ποδόσφαιρο αλλά δεν θα το καταναλώνει;

Τι παρακινεί τον κόσμο να «καταναλώσει» το ποδοσφαιρικό προϊόν; Μια σειρά από λόγους που δεν θα τους αναπτύξω εδώ. Να ξέρουμε όμως ότι οι αντιλήψεις του καταναλωτή αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο σε όλη αυτή την διαδικασία κατανάλωσης. Η ΚΟΠ ακούει, έχει πάρει τα μηνύματα, προβληματίζεται για τις αντιλήψεις των καταναλωτών του προϊόντος της; Ας ακούσουν πριν είναι αργά! Ας δουν κάποια από τα στοιχεία και από τις ξεκάθαρες ενδείξεις όπως παρουσιάζονται στην έρευνα και το πιο σημαντικό ας κάμουν κάτι!

Αντίθετα όμως: Ακούει κανείς ή καλύτερα νοιάζεται κανείς!

*Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











195