Λ. Λυσιώτης: Πρώτο σε εκπαιδευτικά, οικιστικά δάνεια στη Λεμεσό το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού


Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού είναι πρώτο σε παραχώρηση εκπαιδευτικών και οικιστικών δανείων σε ολόκληρη την πόλη και την περιφέρεια της Λεμεσού. Αυτό αναφέρει  σε συνέντευξή του στο    paideia-news.com ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού κ. Λώρης  Λυσιώτης. Η συνέντευξη ακολουθεί:  

ΕΡ: Κύριε Λυσιώτη ποια είναι η προσφορά  του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού στην παιδεία;

ΑΠ:  Ο τομέας της παιδείας είναι ένα κεφάλαιο στην πολιτική του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού  (ΣΤΛ) και εκδηλώνεται  με διάφορες μορφές. Πρώτα είναι η μορφή δανειοδότησης,  με τον οποίο το ΣΤΛ βοηθά τον κόσμο να σπουδάσει τα παιδιά του. Είναι τα φοιτητικά ή εκπαιδευτικά δάνεια, στα οποία έχουμε με το χαμηλότερο επιτόκιο, το ίδιο με τα οικιστικά.  Είναι το πιο χαμηλότερο επιτόκιο που μπορεί  να δοθεί. Είναι οι όροι και οι ευκολίες που περιλαμβάνουν αυτά τα δάνεια.  Τα χρόνια της φοίτησης καλύπτεται μόνο ο τόκος του δανείου και μπορεί ο πτυχιούχος,  με την αποπεράτωση των σπουδών του να το αποπληρώσει. Μετά τα οικιστικά ο ψηλός δανεισμός μας είναι τα εκπαιδευτικά.

Έχουμε 73.000 μέλη

ΕΡ: Έχετε το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών μετά την Τράπεζα Κύπρου στη Λεμεσό. Σε οικιστικά και φοιτητικά δάνεια;

Πρέπει να είμαστε οι πρώτοι και με διαφορά μάλιστα. Έχουμε 73.000 μέλη. Σχεδόν όλοι οι Λεμεσιανοί είναι μέλη μας.         

ΕΡ: Σε ποιους τομείς της παιδείας το ΣΤΛ εισφέρει ενεργά με χρηματικά ποσά.  

  ΑΠ: Είναι επίσης η συνεισφορά μας στην παιδεία και στον πολιτισμό. Έχουμε την ετήσια χορηγία προς όλα τα δημόσια εκπαιδευτήρια της Λεμεσού. Ξεκινούμε από τα νηπιαγωγεία  δημοτικά λύκεια, γυμνάσια, και τις δύο τεχνικές σχολές  και την ξενοδοχειακή. Κάθε χρόνο παραχωρούμε τα ποσά σε μια εκδήλωση που διοργανώνουμε. Τα ποσά δίνονται στους συνδέσμους γονέων του κάθε σχολείου και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των άπορων παιδιών. Αυτό γίνεται για 15 περίπου χρόνια. 

Επιπρόσθετα δίνουμε χορηγίες στους περιφερειακούς δήμους  (Γερμασόγεια, Άγιος Αθανάσιος, Μέσα Γειτονιά, Πολεμίδια)  οι οποίοι έχουν το θεσμό της βράβευσης των αρίστων μαθητών κάθε χρόνο. Δίνουμε αυτή τη χαρά  στους μαθητές που διακρίνονται στα σχολεία τους με βάση τη βαθμολογία τους.    Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε συγχωνευτεί  με τις ΣΠΕ Γερμασόγειας,  Αγίας  Φύλας, Αγίου Αθανασίου  και Πολεμιδιών,  οι οποίες υπάγονται πλέον κοντά μας ως περιφέρειες.

Μετά έχουμε τις διάφορες χορηγίες που δίνουμε στους διάφορους συνδέσμους και οργανισμούς   που έχουν σχέση με την παιδεία πχ. εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές. Όταν κρίνουμε ότι πρέπει να επιχορηγήσουμε μια εκδήλωσή τους το κάνουμε.  Δίνουμε  ιδιαίτερη σημασία στις εκδηλώσεις των φοιτητών, ιδιαίτερα του ΤΕΠΑΚ. Τα τελευταία δυο χρόνια συνεργαζόμαστε με μια διεθνή ένωση ανταλλαγής φοιτητών για πρακτική εξάσκηση Παίρνουμε κάποιους φοιτητές, έρχονται και κάνουν εκπαίδευση στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο μέσω του ΤΕΠΑΚ και μετά πηγαίνουν οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ στις χώρες αυτών που φιλοξενούμε.

Η χορηγία στο ΤΕΠΑΚ

Έχουμε τη μεγάλη χορηγία  προς το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Δεν είναι μυστικό ότι στα πρώτα του βήματα αν δεν υπήρχε το ΣΤΛ, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με τόσο ταχείς ρυθμούς. Δημιουργήσαμε για το ΤΕΠΑΚ γραφεία, τα οποία χρησιμοποιούσε η τότε προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.  Μετά κλείσαμε το Πολιτικό μας Κέντρο. Θεωρήσαμε ότι ήταν προτεραιότητα να έχει το Πανεπιστήμιο αίθουσες  σεμιναρίων διδασκαλίας. Μέχρι να ετοιμάσει τις δικές τους αυτές οι αίθουσες γίνονταν εκεί οι διαλέξεις του ΤΕΠΑΚ.  Αυτό, μέχρι την ώρα που το πανεπιστήμιο απέκτησε τις δικές του αίθουσες.   Μετά, ενώ  τους δίναμε ένα μέρος του κτηρίου στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, δίπλα από το δημαρχείο κάναμε συμφωνία για ολόκληρο το κτήριο  εκτός από το ισόγειο που ήταν πάντα κατάστημα του ΣΤΛ. Παραχωρήσαμε το κτήριο για 33 χρόνια δωρεάν στο ΤΕΠΑΚ.   Ίσως είναι μεγαλύτερη βοήθεια που δόθηκε στο ΤΕΠΑΚ και γι’ αυτό μας θεωρούν ότι είμαστε ο μεγαλύτερος ευεργέτης τους.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση από τους Λεμεσιανούς  γι’ αυτή την προσφορά σας;    

ΑΠ: Ο κόσμος της Λεμεσού θεωρεί το ΣΤΛ ως δικό του και το βοηθά. Σε περίοδο δύσκολο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα,  συνεχίζει να με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς κανένα πρόβλημα.   Σε εποχές (π.χ περίοδος του χρηματιστηρίου)  που η ρευστότητα των Συνεργατικών Ιδρυμάτων είχε πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα εμείς είμαστε κάτω από το 20% ο κόσμος   ένιωθε ότι δεν θα μπορούσε να πειραχθούν τα λεφτά του

Δεν αρνηθήκαμε σε κανέναν

ΕΡ: Σήμερα οι τράπεζες δε δίνουν με τόση ευκολία δάνεια στο κοινό. Εσείς συνεχίζετε να παραχωρείτε δάνεια με την ίδια ευκολία;

ΑΠ:  Μέχρι σήμερα τα κριτήρια στους τομείς των εκπαιδευτικών και οικιστικών, δεν αρνηθήκαμε σε κανέναν. Εποχές που υπήρχε στασιμότητα στην ανάπτυξη και στην παροχή δανείων όπως  φέτος και την προηγούμενη χρονιά εμείς είχαμε μια αύξηση του 15%-20%.    

Το ερώτημα που όλοι οι καταθέτες υποβάλλουν  σε περίοδο κρίσης είναι αν τα λεφτά τους είναι σίγουρα και αν δεν κινδυνεύουν να χαθούν.  Τι  λέτε στον κόσμο;

Εφ ’όσον προχωρούμε προς το μνημόνιο, δεν υπάρχει για κανένα τραπεζικό οργανισμό  τέτοιο ενδεχόμενο.  Εμείς ως ΣΤΛ  κινούμαστε με κεφάλια ρευστότητας της τάξης, όχι του 8-9% που προνοεί η νομοθεσία,  αλλά φθάσαμε στο 20 και 22%  και τώρα είμαστε στο 13%, που είναι πάρα πολύ καλό. Αυτό   διασφαλίζει ότι σε κάποια δύσκολη στιγμή θα μπορείς να αντεπεξέλθεις στα προβλήματα.

ΑΠ: Πως αντιμετωπίζετε τις  καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων;

ΕΡ: Έχουμε  ενισχύσει το ανάλογο τμήμα ώστε να βλέπει κόσμο να γίνονται νέες διευθετήσεις και τροποποιήσεις και να βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να έχουμε μεγάλο όγκο καθυστερημένων –μη εξυπηρετουμένων δανείων.   Πολιτική μας είναι στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις  να προχωρούμε  σε επιμήκυνση ή μείωση της δόσης ή αναστολή της δόσης για κάποιο χρονικό διάστημα. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και για όλες βρίσκουμε λύση.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228