ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Στις 27 Μαρτίου έπρεπε να εορτάζουμε φέτος το Πάσχα αντί την 1η Μαΐου 2016 που θα εορτασθεί λανθασμένα. Το πιο πάνω συμπέρασμα προκύπτει αν εφαρμόσουμε με το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Κανόνα του Πάσχα που θέσπισε η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια 325 το μ. Χ . Ο Κανόνας όρισε όπως το χριστιανικό Πάσχα εορτάζεται την Κυριακή που ακολουθεί την Πανσέληνο που συμπίπτει ή έπεται της εαρινής ισημερίας και σε κάθε περίπτωση μετά το ιουδαϊκό Πάσχα . Αν η εαρινή Πανσέληνος συμπίπτει με Κυριακή τότε το Πάσχα εορτάζεται την Κυριακή που έπεται της Πανσελήνου.
Η εαρινή ισημερία συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Το 2016 η εαρινή Πανσέληνος είναι στις 23 Μαρτίου ημέρα Πέμπτη. Προφανώς λοιπόν το Πάσχα θα έπρεπε να εορταστεί την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 και όχι την 1η Μαΐου με πέντε εβδομάδες καθυστέρηση. Ανάλογα θα έπρεπε να μετακινηθούν προς τα πίσω και όλες οι κινητές γιορτές που η ημερομηνία τους καθορίζεται από το Πάσχα.
Ο λάθος υπολογισμός
Η ορθόδοξη εκκλησία επιμένει να υπολογίζει το Πάσχα με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο που έχει δεκατρείς ημέρες καθυστέρηση από το Γρηγοριανό. Το δεύτερο είναι ακριβέστερο εφόσον υπολογίζει τη μέση διάρκεια του έτους στις 365,2425* ημέρες αντί στις 365,25 στο Ιουλιανό. Χρησιμοποιούμε το Γρηγοριανό ημερολόγιο στην καθημερινή μας ζωή ήδη από το 1923 όταν το αποδέχτηκε η Ελληνορθόδοξη εκκλησία και είναι απορίας άξιο γιατί η εκκλησία συνεχίζει να υπολογίζει το Πάσχα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, εφόσον και η ίδια αποδέχτηκε ότι είναι λανθασμένο.
Η Εκκλησία προκειμένου για τον υπολογισμό του Πάσχα του 2016 μετρά την 23η Μαρτίου ως 10η Μαρτίου και άρα θεωρεί λανθασμένα ως εαρινή πανσέληνο την Παρασκευή 22α Απριλίου 2016 την οποία μετρά λανθασμένα ως την 9η Απριλίου. Επιπλέον το Εβραϊκό Πάσχα φέτος εορτάζεται στις 23/24* Απριλίου γεγονός που οδηγεί στην περεταίρω μετάθεση της εορτής του Πάσχα από την Κυριακή 24η Απριλίου στην Κυριακή 1η Μαΐου.
Δεδομένου ότι η υπεροχή του Γρηγοριανού ημερολογίου έναντι του Ιουλιανού αυξάνεται κατά 3 ημέρες κάθε τετρακόσια χρόνια θα έρθει κάποια εποχή που το Πάσχα θα εορτάζεται τους θερινούς μήνες αν δεν εγκαταλειφθεί ο υπολογισμός της μέγιστης εορτής της χριστιανοσύνης με το λανθασμένο Ιουλιανό ημερολόγιο.
Επίδραση της λανθασμένης ημερομηνίας του Πάσχα στη σχολική ζωή
Ο λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του Πάσχα έχει ως αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο του σχολικού έτους 2015-2016 στα δημοτικά να έχει υπερδιπλάσια διάρκεια από το τρίτο τρίμηνο. Η διάρκεια του δεύτερου τριμήνου φέτος είναι 15,4 εβδομάδες ( 74 εργάσιμες μέρες ) ενώ του τρίτου τριμήνου μόνο 6 εβδομάδες ( 29 εργάσιμες ημέρες ). Αν το Πάσχα εορταζόταν στις 27 Μαρτίου τα δύο τρίμηνα θα είχαν ίση διάρκεια. Αυτό θα ήταν πλέον παραγωγικό, γιατί θα βασιζόταν στην κανονική εναλλαγή της εργάσιμης περιόδου με την ανάπαυλα των πασχαλινών διακοπών .
Σημειώσεις
*Εκπαιδευτικός