Λάθη που μπορείτε να αποφύγετε στην αναζήτηση εργασίας


ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ*

Καθημερινώς, πολλοί νέοι που ψάχνουν για δουλειά, κάνουν τουλάχιστον ένα λάθος στη διαδικασία. Το χειρότερο είναι ότι τα λάθη αυτά μπορούμε εύκολα να τα αποφύγουμε. Σίγουρα σας έτυχε να πείτε «Δε το πιστεύω ότι είπα αυτό ή έκανα εκείνο..».

 Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποια λάθη τα οποία μπορείτε εύκολα να αποφύγετε:
1.
Η χρήση «μη σοβαρών email». Μπορεί να κάνατε το email σας όταν ήσασταν 13 χρονών αλλά emails του τύπου marigoula13@,ή supermario14@ καλύτερα να αποφεύγονται. Μπορείτε εύκολα να κάνετε ένα λογαριασμό με το όνομα και το επίθετο σας.

2. Η έναρξη της έρευνας για δουλειά στα τυφλά, χωρίς να έχετε ένα σχέδιο δράσης. Πριν ξεκινήσετε πρέπει να είσαστε σε θέση να απαντήσετε στις ερωτήσεις «Τι ψάχνεις, πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;»

3. Να πηγαίνετε σε μια συνέντευξη χωρίς να κοιτάξετε πρώτα τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Εργοδότης μας είπε ότι μια φορά έπρεπε να κάνει συνέντευξη σε κάποιον που είχε ένα κομμάτι από μαρούλι να κρέμεται από το μουστάκι του.

4. Να ξεχάσετε να αλλάξετε τα στοιχεία του παραλήπτη σε μια συνοδευτική επιστολή. Πάντα οι επιστολές σας να είναι προσαρμοσμένες στην εταιρεία που αποστέλλονται.

5. Να μη δίνετε την ανάλογη προσοχή σε σημαντικές οδηγίες στην αγγελία. Μπορεί για παράδειγμα η αγγελία να μιλά για ηλεκτρονική υποβολή βιογραφικού και επειδή εσείς δε διαβάσατε προσεκτικά τις οδηγίες να αποστείλετε ταχυδρομικά το βιογραφικό σας. Αμέσως οι άνθρωποι της εταιρείας θα συμπεράνουν ότι δε δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια και δεν ακολουθείτε οδηγίες και πιθανόν να μη σας καλέσουν για συνέντευξη.

6. Να μην προετοιμαστείτε για τις τυπικές και αναμενόμενες ερωτήσεις του στυλ: « Πες μας τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου, Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, γιατί να προσλάβουμε εσένα;» Αφού ξέρετε ότι θα σας ρωτήσουν, προετοιμαστείτε!

7. Να μη γίνετε μέλη σε τοπικούς επιχειρηματικούς συνδέσμους ειδικότερα σε συνδέσμους που απευθύνονται σε νέους. Θα έχετε την ευκαιρία για δικτύωση και αλληλοενημέρωση με άτομα του τομέα σας.

8. Ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη στο βιογραφικό σας. Και το παραμικρό λάθος θα δημιουργήσει τη χείριστη εντύπωση. Για το λόγο αυτό καλύτερα να διαβάζει το βιογραφικό σας και ένας φίλος σας.

9. Να έχετε «απρεπή» προφίλ ή φωτογραφίες στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Δε θα θέλατε ένα μελλοντικό εργοδότη σας να σας «ψάξει» στο διαδίκτυο και να σας βρει «αναξιοπρεπή». Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό και λεπτό ζήτημα αλλά καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας.

10. Να μην ψάξετε πληροφορίες για την εταιρεία πριν πάτε στην συνέντευξη. Πρέπει να ξέρετε όσα περισσότερα μπορείτε. Δε γίνεται να απαντάτε με νομίζω, άκουσα, δεν είμαι σίγουρη κλπ σε σχέση με την εταιρεία.

11. Να μην κάνετε «follow up» μετά την συνέντευξη ή μετά και την αποστολή του βιογραφικού. Μια εξαιρετική κίνηση είναι να αποστείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή έστω και με email.

12. Να στηρίζεστε μόνο σε ένα τρόπο αναζήτησης εργασίας. Μην περιοριστείτε μόνο σε online αναζήτηση. Συνδυάστε το με συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, εφημερίδες, αποστολή βιογραφικών, συμμετοχή σε networking events κ.α.

 Καριερα & Σπουδές: Περιοδική έκδοση του Γραφείου Σταδιοδρομίας της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας  του Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










235