Μ. Σολομωνίδης: Πέραν των 10 εκπαιδευτικών πήραν προαγωγή χωρίς να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο


«Γύρω στους 80 εκπαιδευτικούς (μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι αποσπασμένοι στο ΥΠΠ) είναι απαλλαγμένοι από τα διδασκαλικά τους καθήκοντα για να υπηρετούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

«Υπάρχουν, όπως σε όλους τους τομείς, άτομα που είναι ανεπαρκή και με ψυχολογικά προβλήματα διαπίστωση την οποία έχουν όλοι παραδεχθεί, και η ΠΟΕΔ».

Αυτό ανέφερε σε Διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Δημοτικής Μορφάκης Σολομωνίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι θα στηρίξουν όλες τις προσπάθειες του Υπουργού Παιδείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση  σε όλα τα επίπεδα και θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να καταθέσουν εμπεριστατωμένα τις απόψεις και εισηγήσεις τους για τα θέματα που απασχολούν την Παιδεία.
«Το υπάρχον σύστημα είναι αναχρονιστικό και πολύπλοκο και χρήζει άμεσης αλλαγής. Κατά διαστήματα και στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν φτάσει στα χέρια μας επιστολές από γονείς που καταγγέλλουν πέραν της ανεπάρκειας των εκπαιδευτικών, ανάρμοστες συμπεριφορές ή και παρενοχλήσεις μαθητών, οι οποίες έχουν καταγγελθεί και από τις διευθύνσεις των σχολείων, τόσο στο ΥΠΠ όσο και στην αστυνομία. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ευέλικτες διαδικασίες που να μπορούν να απομακρύνουν τέτοιους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία και αντί αυτού να μετατίθενται σε άλλα σχολεία χωρίς καμία άλλη επίπτωση», πρόσθεσε.
Ο κ. Σολομωνίδης είπε, επίσης, ότι είναι αδιανόητο να αξιολογούνται και να προάγονται εκπαιδευτικοί οι οποίοι απέχουν από τη διδασκαλία εδώ και πολλά χρόνια.

«Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στα άτομα τα οποία είναι αποσπασμένα σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους ή υπηρετούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά προάγονται με μια επίσκεψη επιθεωρητή και μια μόνο διδασκαλία, εις βάρος των μάχιμων εκπαιδευτικών. Περισσότεροι από 10 εκπαιδευτικοί πήραν προαγωγή χωρίς να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο. Αυτό είναι γεγονός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Γεγονός επίσης είναι ότι γύρω στους 80 εκπαιδευτικούς (μη συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι αποσπασμένοι στο Υπουργείο Παιδείας) είναι απαλλαγμένοι από τα διδασκαλικά τους καθήκοντα για να υπηρετούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά ταυτόχρονα πληρώνονται από το κράτος και το φορολογούμενο πολίτη. Το ετήσιο κόστος τους για το κρατικό μισθολόγιο ανέρχεται στο €1 εκ.», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε αν είναι αυτό το σύστημα αξιολόγησης που θέλουμε.
«Θα πρέπει μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης να υπάρχουν πρόνοιες οι οποίες θα καθορίζουν το πώς θα αξιολογούνται και προάγονται οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με το που υπηρετούν», σημείωσε.
Ο κ. Σολομωνίδης είπε ότι με τον όρο αξιολόγηση αναφέρονται  στην αξιολόγηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, της σχολικής μονάδας και ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος.
«Θεωρούμε ότι μέσα από ένα αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης θα έρθουν και οι αναμενόμενες αλλαγές και βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και θα εντοπίζεται η ανεπάρκεια και οι πραγματικές δυνατότητες ενός εκπαιδευτικού. Στη νέα πρόταση ευελπιστούμε εμπλοκή στην αξιολόγηση να έχουν τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς. Αναμένουμε ότι στην νέα πρόταση αξιολόγησης θα υπάρχουν ξεκάθαρες, σύγχρονες και ουσιαστικές διαδικασίες αξιολόγησης όλων των εμπλεκομένων. Οι μαθητές πρέπει να αξιοποιούνται από τον Επιθεωρητή ως εργαλείο για να αξιολογήσει τον εκπαιδευτικό και όχι ως εργαλείο από τον εκπαιδευτικό για να εντυπωσιάσει τον επιθεωρητή. Οι επιθεωρητές είναι έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις για αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης όπως έχουν ήδη ανακοινώσει», πρόσθεσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










169