Μαίρη Κουτσελίνη στο Paideia-News: Ανεξέλεγκτη ως τώρα ίδρυση ιδιωτικών σχολών Τριτοβάθμιας…


… θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους

*Είναι αλήθεια ότι η αύξηση των προγραμμάτων μπορεί να μην συνάδει με τον σκοπό του ιδρύματος ή/και τις εγκαταστάσεις του ή ακόμη να υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό του  προσωπικού. 

Η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, σε συνέντευξή της στο Paideia-News προειδοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι η ανεξέλεγκτη ως τώρα ίδρυση σχολών θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους.

Επίσης, με δεδομένο ότι όλα τα ιδρύματα και προγράμματα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο 2019 να υποβληθούν σε αξιολόγηση, η κ. Κουτσελίνη συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους τι πρέπει να προσέξουν για να περάσουν με επιτυχία τη διαδικασία.  

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένοι με την μέχρι σήμερα εργασία που έκανε ο Φορέας. Υπάρχουν κάποια στοιχεία;

ΑΠ: Ο Φορέας με τη συμπλήρωση 2.5 χρόνων από την έναρξη των εργασιών του έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στα θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής  κριτηρίων αξιολόγησης προγραμμάτων σπουδών και ιδρυμάτων τα οποία να είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές  (European standards and Guidelines). Έχει, επίσης, εγκαθιδρύσει διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, από διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και έχει αξιολογήσει όλα τα νέα προγράμματα που έχουν υποβληθεί για πιστοποίηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία.  

Δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες

ΕΡ: Στην αρχή παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω κυρίως άγνοιας της διαδικασίας που έπρεπε να ακολουθούν οι αρμόδιοι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που υπέβαλλαν την αίτηση για αξιολόγηση. Έχει εκλείψει αυτό το φαινόμενο; Καταθέτουν όλα τα αναγκαία στοιχεία που τους ζητάτε;

Κάθε νέα διαδικασία έχει τις δυσκολίες τη. Όμως, η συνεργασία των ιδρυμάτων μαζί μας είναι εξαιρετική και η επικοινωνία συνεχής, για να αντιμετωπίζονται προβλήματα.

ΕΡ: Στην αρχή υπήρχαν παράπονα για υπερβολική αυστηρότητα εκ μέρους του Φορέα για την αξιολόγηση. Σήμερα;

ΑΠ: Ήταν φυσικό η αλλαγή από μια τυπική αξιολόγηση, που υπήρχε πριν τον Φορέα, σε μια ουσιαστική από εμπειρογνώμονες να δημιουργεί κάποια αναστάτωση. Όταν υπάρχει τεκμηριωμένη έκθεση και επιστημονικός λόγος, δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες.

 Έχουμε ήδη έτοιμο Μητρώο αξιολογητών

ΕΡ: Πότε θα αρχίσει η επαναξιολόγηση όλων των κλάδων σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Τι θα γίνει, ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις;

ΑΠ: Σύμφωνα με τον Νόμο του Φορέα, όλα τα ιδρύματα και προγράμματα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο 2019 να υποβληθούν σε αξιολόγηση. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με την ίδια διαδικασία που ως τώρα αξιολογούνται τα νέα προγράμματα σπουδών. Έχουμε ήδη έτοιμο Μητρώο αξιολογητών, για να μην αναλώνεται χρόνος στην αναζήτησή τους.  

Τι πρέπει να προσέξουν

ΕΡ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι αξιολογημένοι σήμερα κλάδοι σπουδών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να μην περάσουν με επιτυχία την αξιολόγηση του Φορέα; Τι πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι τους για να μην υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα;

ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι η αύξηση των προγραμμάτων μπορεί να μην συνάδει με τον Σκοπό του ιδρύματος ή/και τις εγκαταστάσεις του ή ακόμη να υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό του  προσωπικού. Αυτά πρέπει να προσεχθούν.

Θα αξιολογηθεί από το ENQA

ΕΡ: Ο Φορέας κινείται με στόχο να καταστεί μέλος διεθνών οργανισμών. Σε τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση και τι αντίκτυπο θα έχει στα αξιολογημένα από αυτόν προγράμματα στην Κύπρο;   

ΑΠ: Ο Φορέας στον Οκτώβριο του 2018 θα αξιολογηθεί από το ENQA, τον ευρωπαϊκό οργανισμό πιστοποίησης ποιότητας, για να γίνει πλήρες μέλος του και τον Ιούνιο του 2019 από το WFME,τον παγκόσμιο οργανισμό  για την ιατρική εκπαίδευση.

Αυτό θα προσδώσει αναγνώριση από διεθνή σώματα και μεγαλύτερο κύρος στον Φορέα της Κύπρου.

Το πρόβλημα στο εκπαιδευτικό πεδίο της Κύπρου  

ΕΡ: Ποιο θεωρείτε σήμερα πρόβλημα στο εκπαιδευτικό πεδίο της Κύπρου;

ΑΠ: Θα αναφερθώ σε ένα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά: Αυτή τη στιγμή οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο κατέχουν το 80% των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έχουν μόνο των 20% των εγγεγραμμένων φοιτητών. Αυτό δείχνει μια ανεξέλεγκτη ως τώρα ίδρυση σχολών που θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους, η οποία δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ποιότητας και της εγγραφής ποιοτικών φοιτητών.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










184