Μαλάλα Γιουσάφτζαϊ : Πενήντα-επτά εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο θέλουν ένα βιβλίο και ένα μολύβι


ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ-  «Πενήντα-επτά εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση, δεν θέλουν iphone, xbox, playstation ή σοκολάτες. Θέλουν ένα βιβλίο και ένα μολύβι», δήλωσε η 16χρονη Μαλάλα Γιουσάφτζαϊ, αποδεχόμενη το βραβείο Ζαχάρωφ σε ειδική τελετή στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε μια εκδήλωση για τα 25 χρόνια των Βραβείων Ζαχάρωφ, η Μαλάλα τιμήθηκε για τον αγώνα της για να διασφαλίσει το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση, κάτι που σχεδόν της στοίχισε τη ζωή. Πάνω από 20 βραβευθέντες στο παρελθόν με το ίδιο βραβείο παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο εδώ και 25 χρόνια από το ΕΚ σε άτομα ή οργανώσεις που διακρίθηκαν στη μάχη για την ελευθερία της σκέψης.

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Μάρτιν Σουλτς, η Μαλάλα κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει τα παιδιά στο Πακιστάν και όλες τις χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία έκφρασης καταπατούνται.

Στην ομιλία του, ο κ. Σουλτς εξήρε τον αγώνα της μικρής Μαλάλας, χαρακτηρίζοντάς την θαρραλέα, ηρωίδα και μοναδική αγωνίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση. Χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα μοναδική στην ιστορία του ΕΚ αφού το Κοινοβούλιο γιορτάζει τα 25χρονα του βραβείου Ζαχάρωφ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το φετινό βραβείο απονέμεται σε μια πολύ ιδιαίτερη νεαρή, η οποία ζήτησε να μάθει πώς μπορεί να φέρει «αλλαγή στον κόσμο». Στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι είναι ιδιαίτερα περήφανος που απονέμει, εκ μέρους του ΕΚ, το βραβείο Ζαχάρωφ στην Μαλάλα Γιουσάφτζαϊ.

Το βραβείο Ζαχάρωφ, σημείωσε, απονέμεται σε άτομα με τρομερό κουράγιο και ιδιαίτερη δέσμευση για την ελευθερία της σκέψης. Όπως και οι προηγούμενοι νικητές, η Μαλάλα Γιουσάφτζαϊ επέδειξε αυτές τις αρετές από πολύ νεαρή ηλικία, είπε.

Ανέφερε ότι στην ηλικία των 11 άρχισε να μιλά για τα δικαιώματα των παιδιών, ιδιαίτερα μικρών κοριτσιών, απαιτώντας το δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο. Συνέχισε τον αγώνα της με την υποστήριξη της οικογένειάς της και δεν σταμάτησε παρ’ όλες τις απειλές για τη ζωή της και τις επιθέσεις εναντίον της, πρόσθεσε.

Στην ηλικία των 16, είπε, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ενάντια του φανατισμού και φωνή υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών που στερούνται τη μόρφωση. Σήμερα, ανέφερε ο κ. Σουλτς, 125 εκατομμύρια παιδιά, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα είναι κορίτσια, δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία. Περισσότερα από 28.5 εκ. δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί ζούνε σε χώρες οι οποίες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η δέσμευση της Μαλάλας μας υπενθυμίζει ότι η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση είναι η καλύτερη επένδυση που μια κοινωνία μπορεί να κάνει στον αγώνα ενάντια στη μισαλλοδοξία, την απομόνωση, τη βία και τη φτώχεια.

Ο κ. Σουλτς εξήρε επίσης το ρόλο του πατέρα της Μαλάλας, λέγοντας ότι την υποστήριξε και την ενεθάρρυνε να γράψει blog στο οποίο εκφραζόταν εναντίον των φανατικών Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στα κορίτσια να πάνε σχολείο. «Χωρίς παιδεία δεν υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς παιδεία δεν υπάρχει ανεξαρτησία. Χωρίς παιδεία δεν υπάρχει ελευθερία σκέψης», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Είναι ντροπή 125 εκατομμύρια παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην παιδεία και τα τρία τέταρτα να είναι κορίτσια. Είναι ντροπή στον 21ο αιώνα να υπάρχουν παιδιά που πεινούν, σημείωσε.

Σε αυτήν την ειδική μέρα, που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, συνέχισε, «είναι καθήκον και ευθύνη μας, ως μέλη της Ευρωβουλής, να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση σε ψηλό επίπεδο παιδείας δεν είναι προνόμιο αλλά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το βασικό δικαίωμα θα πρέπει να υπερασπιστεί και να είναι προσιτό σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, παγκόσμια, όπως το Ευρωπαϊκό Μανιφέστο, το οποίο εκδόθηκε σήμερα, μας καλεί να πράξουμε».

Έχεις δώσει φωνή σε εκατομμύρια κορίτσια, ελπίδα ότι το όνειρό τους θα πραγματοποιηθεί να μπορούν να πάνε σχολείο. Η υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό, με τιμά ιδιαίτερα να σου απονέμω αυτό το βραβείο», είπε συγκινημένος ο κ. Σουλτς.

Αποδεχόμενη το βραβείο, η μικρή Μαλάλα είπε ότι είναι η απονομή αυτού του διακεκριμένου βραβείου αποτελεί μεγάλη τιμή για την ίδια. «Με ενθαρρύνει να συνεχίσω τον αγώνα μου, ενώ βρίσκομαι ανάμεσα σε βραβευθέντες όμως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Κόφι Ανάν». Αφιερώνω το βραβείο, είπε, στους αφανείς ήρωες του Πακιστάν και στους ήρωες σε όλες τις χώρες που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ευελπιστώ, είπε, ότι το ΕΚ θα κοιτάξει πέραν της Ευρώπης και προς την κατεύθυνση χωρών όπου η ελευθερία έκφρασης απαγορεύεται. Πολλά παιδιά δεν έχουν φαγητό να φάνε, νερό να πιούνε και διψάνε για παιδεία. Είναι ανησυχητικό, εξήγησε, 57 εκ. παιδιά να μην έχουν το δικαίωμα στην παιδεία και να εξαναγκάζονται να παντρευτούν, να υπόκεινται σε εμπορία, να ζούνε μέσα σε άθλιες συνθήκες, φτώχεια, να υποφέρουν από σεξουαλική κακοποίηση και να έχουν καταστραφεί τα σχολεία τους. Όμως, είπε, υπάρχει ελπίδα. Και αυτή η ελπίδα, ανέφερε, υπάρχει «γιατί είσαστε όλοι εδώ ενωμένοι για να βοηθήσετε τα αθώα παιδιά και να αναλάβετε δράση».

Η Μαλάλα μίλησε επίσης για αλλαγή στην ιδεολογία που καθορίζει τους ισχυρούς της γης. Η δύναμη μιας χώρας, είπε, δεν μετριέται με τη δύναμη του στρατού της αλλά με το πόσο μορφωμένος είναι ο πληθυσμός της και πόσο σέβεται την ισότητα των δύο φύλων.

Κάλεσε επίσης την Ευρώπη να υποστηρίξει το Πακιστάν και το δικαίωμα των νέων να σπουδάσουν για να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας τους. «Οι ισχυρότεροι θα πρέπει να αγωνιστούν για τους αδύναμους», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι με ενότητα και αποφασιστικότητα θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Το βραβείο Ζαχάρωφ παίρνει το όνομά του από τον Ρώσο πυρηνικό φυσικό και επιφανή αντικαθεστωτικό τα χρόνια της ΕΕΣΔ, Αντρέι Ζαχάρωφ στον οποίο είχε απονεμηθεί το 1975 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη μάχη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά των πυρηνικών εξοπλισμών. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










151