ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥΓΙΟΥΡΟΥ*
Διερωτάται κανείς αν είναι αναμενόμενο από ένα Υπουργείο, και μάλιστα αυτό της Παιδείας, όχι μόνο να μην μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος αλλά να τα επαναλαμβάνει κιόλας! Δεν θα σταθώ σε ό,τι αφορά την επίμαχη άσκηση της Φυσικής και τη φύση του λάθους που έγινε ή δεν έγινε στο συγκεκριμένο γραπτό. Θα σταθώ στο λάθος του Υπουργού να δώσει όλες τις μονάδες της άσκησης σε όλους τους μαθητές είτε την έλυσαν είτε όχι (βλ. ανακοίνωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων ότι ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, «ο κ. Υπουργός αποφάσισε ότι για την άσκηση 11 του Εξεταστικού Δοκιμίου Φυσικής θα δοθούν όλες οι μονάδες (10 εκατοστιαίες μονάδες) σε όλους τους μαθητές»). Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Το 2012 ο τότε Υπουργός Παιδείας αποφάσισε να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές τις μονάδες μίας δύσκολης άσκησης των Μαθηματικών κατεύθυνσης, χωρίς να εκτιμήσει την αδικία έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι έλυσαν μέρος ή και ολόκληρη την άσκηση. Η απόφασή του επηρέασε τον τελικό βαθμό των μαθητών με αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν ακόμα και το πρωτείο στο σχολείο τους. Ο τότε Υπουργός αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων το λάθος του, κάλεσε σε ειδική τελετή στο ΥΠΠ τους μαθητές που αδικήθηκαν και τους απένειμε έπαινο επειδή «επέτυχαν να λύσουν πλήρως την άσκηση 5 του Μέρους Β΄ του εξεταστικού δοκιμίου των Μαθηματικών Κατεύθυνσης των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2012». Σε δεύτερη, μικρότερη τελετή στο γραφείο του απένειμε ειδικό βραβείο στις δύο μαθήτριες που έχασαν την πρώτη θέση στο σχολείο τους. Τιμητικά χαρτιά εκ των υστέρων και χωρίς πλέον νόημα... Τα παιδιά είχαν βιώσει την απογοήτευση και την απαξίωση των κόπων τους από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο…
Η αδικία συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στις 12/6/2012 και καταγγέλθηκε στην Επίτροπο Διοικήσεως. Στην Έκθεσή της (15 Οκτωβρίου 2012) η Επίτροπος αφού επισημαίνει προβλήματα και αδυναμίες του συστήματος καθώς και ότι η απόφαση του Υπουργού ενδεχομένως να επηρεάσει και τη διεκδίκηση υποτροφιών από πλευράς των μαθητών, αναφέρει ρητώς ότι «ο τελικός βαθμός του γραπτού … αποστέλλεται στο σχολείο του υποψηφίου χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία για σκοπούς έκδοσης του απολυτηρίου.» Η Επίτροπος, δηλαδή, καθιστά σαφές ότι είναι παράνομη οποιαδήποτε επέμβαση και αλλοίωση του βαθμού του γραπτού και ότι πιθανή δικαστική προσβολή της θα κλονίσει το κύρος των Παγκυπρίων Εξετάσεων.
Διερωτάται, λοιπόν, κανείς: πώς μπορεί ο Υπουργός Παιδείας και οι σύμβουλοί του να υποπίπτουν στο ίδιο λάθος; Αυτό που έγινε το 2012 ξεχάστηκε; Το λογικό δεν θα ήταν να είναι πιο προσεκτικοί τη δεύτερη φορά; Δεν θα έπρεπε να μελετήσουν τη σχετική Έκθεση της Επιτρόπου και τα Πρακτικά της Επιτροπής Παιδείας του 2012, πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση;
Ως γονιός βίωσα τα γεγονότα των Παγκυπρίων του 2012 και, δυστυχώς, βιώνω την επανάληψή τους το 2018! Το 2012, μάλιστα, η τελειόφοιτη κόρη μου έχασε την πρώτη θέση στο σχολείο της! Το τι ακριβώς έγινε με την άσκηση της Φυσικής, ας το βρει και ας το λύσει το ΥΠΠ. Οφείλει, όμως, να αντιμετωπίσει με νομιμότητα, δικαιοσύνη και ισότητα όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, οι οποίοι διαγωνίστηκαν πάνω στο ένα και το αυτό γραπτό. Ο Υπουργός ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να πριμοδοτήσει μόνο μερικούς ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να διαταράξει τη σειρά αποφοίτησης των μαθητών! Κι αν πράγματι έγινε λάθος στη θεματοθέτηση, αυτό προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με ένα δεύτερο, μεγαλύτερο λάθος!
Έκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως:
*Ειδικός Νευρολόγος και πατέρας επηρεαζόμενης μαθήτριας