Μαθητές, φοιτητές της Λεμεσού πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της Τρόικας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της Λεμεσού και φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, εκφράζοντας την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται από τη συμφωνία με την Τρόικα.

Φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Λεμεσού και κατευθύνθηκαν προς το Διοικητήριο, κρατώντας Κυπριακές σημαίες και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Έξω η Τρόικα από την Κύπρο», «Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Κάτω τα χέρια απ’ την Παιδεία» «Δουλειά, δουλειά στη νέα τη γενιά».

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, έγιναν ομιλίες από πλευράς της ΕΣΕΜ Λεμεσού και της Φοιτητικής Ένωσης του ΤΕΠΑΚ, ενώ μαθητής ανέβηκε στον έναν από τους τρεις ιστούς, που βρίσκονται έξω από το κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης, και κατέβασε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΜ Λεμεσού Μιχάλης Μιχαήλ, ανέφερε πως η νεολαία ανησυχεί για τα διαδραματιζόμενα στον τόπο μας και μέσα από αυτήν την κινητοποίηση, οι μαθητές και οι φοιτητές στέλνουν το μήνυμα πως έχουν κρίση και φωνή και αγωνίζονται για τα δικαιώματα του λαού.

«Ανησυχούμε γιατί είμαστε τα πρώτα θύματα των μέτρων λιτότητας που παίρνουμε τώρα στον τόπο μας, χωρίς να μας ρωτήσουν βέβαια», είπε και πρόσθεσε πως τα μέτρα αυτά «σκοτώνουν το μέλλον μας».

Εξάλλου, η ΓΓ της ΦΕΤΕΠΑΚ Εμμανουέλλα Μανώλη, ανέφερε πως «διαμαρτυρόμαστε στα αντιλαϊκά μέτρα που εξαγγέλλει η Τρόικα για την Κύπρο και γενικά για την όλη κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας».

«Οι νέοι χάνουμε το μέλλον μας, η Τρόικα κατασπαράζει τους λαούς», είπε η ΓΓ της ΦΕΤΕΠΑΚ, καλώντας τους φοιτητές και άλλων Πανεπιστημίων, αλλά και γενικότερα τον κυπριακό λαό να ξεσηκωθεί και να εκφράσει την αντίθεση του στα μέτρα λιτότητας και στη συμφωνία με την Τρόικα.

ΕΣΕΜ Λεμεσού: Χαμένοι αγώνες, είναι οι αγώνες που δεν δίνονται . . .

 Σε ανακοίνωσή της η Ε.Σ.Ε.Μ Λεμεσού αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εμείς οι πολλοί, καλούμαστε να πληρώσουμε με βαρύ τίμημα την αχορταγία των λίγων, αυτών που κέρδιζαν εκατομμύρια και ήθελαν ακόμη περισσότερα. Σήμερα, στη χώρα μας καλούμαστε να πληρώσουμε τα εγκληματικά λάθη των κυπριακών τραπεζών και των τραπεζιτών.Μέσα από την κινητοποίηση μας θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε επανάληψη των εγκληματικών λαθών που έγιναν από κάποιους σε βάρος του λαού μας και ότι ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία τους.

Σήμερα, κύριο αίτημα μας, είναι να μη θυματοποιηθεί η παιδεία και η ποιότητα της εκπαίδευσης μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις περιπέτειες στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα μας, παρολ’ αυτά είναι απαίτηση μας να συνεχιστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, να μην αυξηθούν οι μαθητές στις τάξεις, να μην κλείσει καμία σχολική μονάδα και να μην μειωθεί το εκπαιδευτικό δυναμικό, πράγματα τα οποία θα προκαλέσουν ρήγματα τόσο στην παιδεία όσο και σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.
Σήμερα βροντοφωνάξαμε όχι σε όλα που κουρέλια κάνουν τα όνειρα μας, όχι στις πολιτικές που στερούν από εμάς τους μαθητές βασικά στοιχεία για να ζήσουμε, όχι στις πολιτικές που στέλνουν τη νέα γενιά στην ανεργία, όχι σε αυτούς που νομίζουν ότι θα μας υποδουλώσουν.

Καλούμε λοιπόν,την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, ενωμένη,να βρει τους τρόπους να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο που δημιουργούν οι πολιτικές της Τρόικα. Καλούμε ακόμα και αυτούς που πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις τη σημερινή μας κινητοποίηση, να συστρατευθούν μαζί μας.

 Η Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ξεχωρίζουν το λαό μας σε αριστερούς, κεντρώους, δεξιούς κλπ. Όλοι αυτοί το μόνο που θέλουν είναι την οικονομική υποδούλωση ολόκληρη του κυπριακού λαού. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι σε όλη αυτήν την προσπάθεια που θα κάνουμε για να ανασυνταχθεί η χώρα μας. Χρειάζεται να διδαχθούμε από το πρόσφατο παρελθόν μας, όπου όποτε ο λαός μας ήταν διχασμένος αποτελούσε στοιχείο εκμετάλλευσης από τις ξένες δυνάμεις».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189