Στον 21ο αιώνα, οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου επιτάσσουν αποτελεσματικότητα δεξιοτήτων και γνώσεων. Καθημερινή είναι η συζήτηση που αφορά την εκπαίδευση των μαθητών και την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους. Τα παιδιά λοιπόν της Στ’1 τάξης του Δημοτικού σχολείου Δευτεράς, στο πλαίσιοτου διαγωνισμού «Μαθητές στην Έρευνα - ΜΕΡΑ» που αποτελεί μέρος του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ» του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και προκηρύσσεται σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ανέλαβαν την πρωτοβουλία,οργανώνοντας δραστηριότητες εκπαίδευσης των γονιών τους, με τη χρήση της τεχνολογίας, να διερευνήσουν αν αυτή η «επιμορφωτική» δράση μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες και τα κίνητρα μάθησης των μαθητών από την μια, αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα στο παιδί και την οικογένειά του καθώς και τη σχέση σχολείου και οικογένειας από την άλλη.
Έχοντας λοιπόν την ανάγκη να διαφοροποιήσουν τις μεθόδους με τις οποίες μαθαίνουν, οι μαθητές της Στ’1 τάξης του Δημοτικού σχολείου Δευτεράςαποφάσισαν να ερευνήσουν αν μπορούν με επιτυχία να γίνουν εκπαιδευτές των γονιών τους.Ταυτόχρονα,διερεύνησαναν αυτός ο ρόλος τους, ως εκπαιδευτές, βοηθά τους ίδιους να μάθουν πιο αποτελεσματικά και να αξιοποιούν καλύτερα την τεχνολογία κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Παράλληλα, εξετάστηκε αν με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις τους με τους γονείς τους.
Από τις συζητήσεις που κάνουν οι μαθητές μεταξύ τους προκύπτει πως «το σχολείο και τα μαθήματα γενικότερα είναι πολύ ανιαρά και δημιουργούν μια απέχθεια για αυτό». Οι μαθητές εισηγηθήκαν λοιπόν, τη χρήση της τεχνολογίας (Τ.Π.Ε.) ως μέσο για ενίσχυση του ενδιαφέροντός τους για μάθηση και κατ’ επέκταση των μαθησιακών τους αποτελεσμάτων. Θα έπρεπε όμως, να αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία των γονιών τους προς τη χρήση «άγνωστης» τεχνολογίας, μιας και ως τελειόφοιτοι θα πρέπει να δώσουν έμφαση στο να «καλύψουν την ύλη» και να αποκτήσουν πολλές γνώσεις και δεξιότητες. Έτσι, θέλησαν να «επιμορφώσουν» τους γονείς τους σε ότι καινούριο μάθαιναν οι ίδιοι στο σχολείο. Οι γονείς εμπλάκηκαν περισσότεροστις δραστηριότητες πουέκαναν οι μαθητές στο σχολείο και στο τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν . Οι μαθητές μοιραστήκανμαζί με τους γονείς τουςτα καινούρια εργαλεία μάθησης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο σχολείο, για να τα γνωρίσουν. Ο ρόλος των μαθητών ως επιμορφωτές των γονιών τους σε κάτι καινούριο και στο οποίο θεωρούν ότι είναι καλοί, ίσως να τους έφερνεκαι πιο κοντά στους γονείς αλλά και τους γονείς πιο κοντά στο σχολείο.
Ολόκληρη η είδηση μες τους πίνακες στο πιο κάτω έγγραφο: