Μαθητές της Στ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκούτσας, σε ερευνητικό εργαστήριο ου ΤΕΠΑΚ


Τη Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Μαΐου, το ερευνητικό εργαστήριο Immersive and Creative Technologies του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υποδέχτηκε τους μαθητές της 6ης τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκούτσας, Λεμεσού.

Κατά την επίσκεψη τους, οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό και τις τεχνολογίες που διαθέτει και χρησιμοποιεί το εργαστήριο για επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, έμαθαν για τη διαδικασία της τρισδιάστατης σάρωσης (3D Scanning) με τη χρήση του σαρωτή 3DUNDERWORLD-SLS. Ο εν λόγω σαρωτής έχει αναπτυχθεί από τους ερευνητές του εργαστηρίου και αποτελείται από 2 κάμερες SLR και ένα προβολικό (projector), τα οποία ελέγχονται από λογισμικό ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμο στη σελίδα www .3 dunderworld .org . Αφού παρακολούθησαν την διαδικασία της σάρωσης, οι μαθητές, έμαθαν για τη διαδικασία εκτύπωσης των τρισδιάστατων μοντέλων, που έχουν σαρωθεί, με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή. Επιπλέον, τα μέλη του εργαστηρίου έδωσαν μια σύντομη διάλεξη για να τους περιγράψουν τί είναι Ἑπιστημονική Έρευνα῾.

Στη συνέχεια, ενημερωθήκαν για νέες τεχνολογίες διάδρασης όπως το Microsoft Kinect, και τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν παιχνίδια με body tracking και gesture recognition. Επιπλέον, δοκίμασαν εξοπλισμό προσομοίωσης οδήγησης ο οποίος χρησιμοποιείται από τους ερευνητές του εργαστηρίου ως μέρος του προγράμματος VR CAVE, για αξιολόγηση διαφόρων βοηθητικών τεχνολογιών οδήγησης, όπως συστήματα πλοήγησης GPS.

Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της εμβύθισης σε εικονική πραγματικότητα μέσα στο VR CAVE. Μεταξύ άλλων προσομοιώσεων, οι μαθητές δοκίμασαν και ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού μέσα σε εικονικό παραδοσιακό κυπριακό χωριό. Το εικονικό περιβάλλον του χωριού αποτελεί μέρος της δουλειάς του Κωνσταντίνου Τερλικκά, πρώην μέλους της ομάδας του εργαστηρίου. Το περιβάλλον αυτό επεκτάθηκε και πήρε μορφή παιχνιδιού με σκοπό να βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν ποιά μέθοδο πλοήγησηςπροτιμούν οι χρήστες για συστήματα εμβύθισης σε εικονική πραγματικότητα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










117