Mαθητές του Γυμνασίου Αγ. Βαρβάρας στο πρόγραμμα «Βιοποικιλότητα: η ποικιλότητα της ζωής»


Mαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας επισκέφθηκαν το ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε. και έλαβαν μέρος με επιτυχία στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Βιοποικιλότητα: η ποικιλότητα της ζωής».

Το πρόγραμμα «Βιοποικιλότητα: η ποικιλότητα της ζωής» έχει την ακόλουθη δομή:

Στάδιο 1: Υποδοχή των μαθητών

Στάδιο 2: Μουσειοπαιδαγωγικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσειοπαιδαγωγικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε. που δημιούργησε στον εκθεσιακό χώρο του. Οι μαθητές μέσω των διαδραστικών αφισών αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα, μέσω παιγνιδιών, πειραμάτων, αναπαράστασης φυσικών βιοτόπων, σταδιακής ανακάλυψης της πληροφορίας κ.α.

Στάδιο 3: Θεωρητική προσέγγιση του θέματος-Συζήτηση

Προβολή του οικολογικού ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το ΚΥΚΠΕΕ για τα προγράμματά του με θέμα «Χερσόνησος Ακρωτηρίου – Περιβαλλοντική Περιήγηση». Μέσω διαλογικής συζήτησης και προβολών προσεγγίζονται οι σχετικές με τη βιοποικιλότητα έννοιες. Εξετάζονται ο ρόλος και οι λειτουργίες της βιοποικιλότητας στα οικοσυστήματα, στον πολιτισμό και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Δίνεται έμφαση στη βιοποικιλότητα της Κύπρου. Αναγνωρίζονται οι πιέσεις και οι απειλές που δέχεται και εξετάζεται η ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσω κατάλληλων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης και υιοθέτησης προτύπων συμπεριφοράς φιλικών προς το περιβάλλον.

Στάδιο 4: Επιτόπια μελέτη

Η επιτόπια μελέτη γίνεται σε ένα μονοπάτι μελέτης της φύσης το οποίο περιλαμβάνει φυσικά και τεχνητά οικοσυστήματα όπως μεσογειακούς θαμνώνες, συμβατικές καλλιέργειες, βιολογικό ελαιώνα και τη Δεσποτική λίμνη. Η διαδρομή περιλαμβάνει διάφορους σταθμούς στον κάθε ένα από τους οποίους γίνεται κάποια δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα παιδιά παρατηρούν, συλλέγουν οργανισμούς, αναγνωρίζουν, καταγράφουν, ομαδοποιούν και συγκρίνουν. Καταγράφουν ανθρωπογενείς και άλλους παράγοντες που είναι δυνατόν να διασαλεύσουν την οικολογική ισορροπία στα οικοσυστήματα. Γίνεται κατανοητή από τους μαθητές η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών που μπορεί κανείς να συναντήσει σε μία τόσο μικρή περιοχή καθώς και η σημασία του κάθε οργανισμού για το οικοσύστημα και πως μικρές αλλαγές σε «ασήμαντους» σχετικά οργανισμούς, μπορούν να επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το οικοσύστημα, μέρος του οποίου είμαστε και εμείς οι άνθρωποι.

Στάδιο 5: Στο εργαστήριο Βιολογίας

Με βάση τις παρατηρήσεις τους οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες αναλύοντας και διερευνώντας τη σημασία των τεσσάρων επιπέδων της βιοποικιλότητας. Αναγνωρίζονται οι πιέσεις και οι απειλές που δέχεται η βιοποικιλότητα και εξετάζεται η ανάγκη διατήρησής της μέσω κατάλληλων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης και υιοθέτησης προτύπων συμπεριφοράς φιλικών προς το περιβάλλον.

Στάδιο 6: Αξιολόγηση προγράμματος

Δίνεται σύντομο ερωτηματολόγιο σε κάθε παιδί για αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος καθώς και στους συνοδούς τους για αξιολόγηση του προγράμματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










205