Μαθητικό Συνέδριο Γυμνασίου Νεάπολης Λεμεσού «Αποβολή στον Ρατσισμό».


Στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Μαθητικό Συνέδριο του Γυμνασίου Νεάπολης Λεμεσού «Αποβολή στον Ρατσισμό». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 υπό την αιγίδα του Επαρχιακού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού κ. Ιωάννη Ευθυμίου, ΠΛΕ και σε αυτό παρέστησαν και αντιπροσωπείες άλλων σχολείων.

Στο σύντομο προλόγισμά της, η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Μαρία Γαλάζη ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα τέθηκε ως στόχος κανένα παιδί να μην υποφέρει και να μην περιθωριοποιείται λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς οποιασδήποτε μορφής.

Τους μήνες που προηγήθηκαν, αφού εντοπίστηκε η έκταση του προβλήματος βάσει έρευνας,  καταβλήθηκε προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, οργανώθηκαν συζητήσεις με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους για το θέμα του Ρατσισμού και βιωματικά εργαστήρια. Το διδακτικό προσωπικό συμμετείχε σε πληθώρα σχετικών επιμορφωτικών δράσεων. Πολλά παιδιά του Γυμνασίου, με την καθοδήγηση των καθηγητών/τριών τους, ξεδίπλωσαν τους προβληματισμούς τους, εκπόνησαν εργασίες, συνέθεσαν στίχους και μουσική, δημιούργησαν αφίσες, πανό, φιλμάκι, χορογραφίες, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στο Συνέδριο και η Επιθεωρήτρια του Σχολείου, κ. Ζωή Πολυδώρου, ΕΜΕ Φιλολογικών, ο Πρόεδρος του Κ.Μ.Σ. Γιώργος Τσοπουσίδης και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Μαρία Τσιάκκα.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους τέσσερις κυρίες: Η δρ Δάφνη Νικολαΐδου, λειτουργός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στην εισήγησή της «Ανθρώπινες Σχέσεις και Διαχείριση Συγκρούσεων στη Σχολική κοινότητα», υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και αυτό, γιατί είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας.

Η δρ Άννα Ζαπίτη, επίσης λειτουργός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στην εισήγησή της «Διαφορετικές Ταυτότητες στο Σχολικό Περιβάλλον» αναφέρθηκε στην ανάγκη κατανόησης των  στερεότυπων και των  προκαταλήψεων που τροφοδοτούν τον ρατσισμό, ως προϋπόθεση για να τον αντιμετωπίσουμε.

Η κ. Θέκλα Δημητριάδου, λειτουργός στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε για το θέμα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα και διαφορετικότητα: ο ρόλος του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως».  Η κ. Άντρη Αναστασίου, συντονίστρια Πρακτικής Άσκησης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην εισήγησή της «Ψυχολογικές διαστάσεις του ρατσισμού» παρουσίασε το προφίλ τόσο του εκφραστή όσο και του δέκτη ρατσιστικών συμπεριφορών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με συζήτηση και εξαγωγή των πορισμάτων του Συνεδρίου με κυριότερο το ξεκάθαρο μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε οτιδήποτε προσβάλλει το ανθρώπινο πρόσωπο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











113