Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016,στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Future Youth School Forums πραγματοποιήθηκε στο Β’ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας το Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Άνθρωποι εν Κινήσει» στην παρουσία της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Λήδας Κουρσουμπά και της Γενικής Επιθεωρήτριας Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ελένης Κάρνου.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου Συνεδρίων Νεολαίας για την Παγκόσμια Πολιτότητα. Το συνέδριο πραγματευόταν το επίκαιρο θέμα της υποχρεωτικής Μετανάστευσης και έγινε σε συνεργασία με τα παρακάτω σχολεία:
Στοπρώτο μέρος του συνεδρίου, μετά τους χαιρετισμούς, παρακολουθήσαμε ένα συγκινητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα .
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δώδεκα εργαστήρια:
Οι μαθητές του σχολείου αλλά και οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων υπερέβαλαν εαυτούς. Συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και με τους εισηγητές των εργαστηρίων,αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που επέδειξαν. Υλοποίησαν το στόχο τους για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, για έναν κόσμο αγάπης κατανόησης και αλληλεγγύης. Άνοιξαν την καρδιά τους στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και άπλωσαν τα χέρια, καταρχήν στα παιδιά μετανάστες-πρόσφυγες που βρίσκονταν δίπλα τους στο συνέδριο, φωνάζοντας από τα βάθη της ψυχής τους «είμαστε εδώ». Έγιναν ζηλωτές ενός οράματος ζωής και έθεσαν γερά τα θεμέλια για να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν όσα αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στους συμμαθητές τους άλλων σχολείων αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.
Η ολοκλήρωση του συνεδρίου ήταν εντυπωσιακή και τα συμπεράσματα-πορίσματα ανακοινώθηκαν μέσα από το θεατρικό δρώμενο «Μέδουσα» που έδωσε το λόγο στην πράξη και την ευαισθησία στην αυτοθυσία.
Του συνεδρίου προηγήθηκαν και έπονται διάφορες δράσεις που σχετίζονται με το πιο πάνω θέμα.
Περισσότερο υλικό για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας:http://gym-perifereiako2-lef.schools.ac.cy/