Με δέκα παραγωγές τα «Κύπρια 2015» αρχίζουν στις 2 Σεπτεμβρίου


Με μια ποικιλόμορφη παράσταση η οποία συνδυάζει όπερα, θέατρο και παντομίμα κάνει αρχή το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2015» στις 2 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Πρόκειται για την παράσταση “StabatMater της Valentina Shuklina από την Τσεχία.
Η παράσταση, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές,  συνδυάζει τα είδη της όπερας, του θεάτρου της παντομίμας καθώς και ακροβατικά στοιχεία. Αυτός ο συνδυασμός μεταξύ των φαινομενικά διαφορετικών καλλιτεχνικών κλάδων φέρνει επανάσταση στην όπερα και την υποκριτική.
Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτότυπη πρόταση υψηλής ποιότητας και δεν υπάρχει άλλη παρόμοια παραγωγή στον κόσμο.
Η ακουστική/συμφωνική μουσική συναντά την ηλεκτρονική. Τα ακροβατικά και η παντομίμα παντρεύονται και αναβαθμίζονται σε ένα πνευματικό δράμα, που γεννά αισθήματα αγάπης και πίστης.
Η πρώτη παράσταση του “Stabat Mater” δόθηκε στην Πράγα το Δεκέμβριο του 2014 με τεράστια επιτυχία.
Παραστάσεις θα δοθούν στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΘΟΚ στην Λευκωσία και στο Θέατρο Ριάλτο στην Λεμεσό στις 6 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθεί η παράσταση “Το βιολί της Κύπρου συναντά το βιολί της δύσης” η οποία αποτελεί συμπαραγωγή Τσεχίας και Κύπρου και ανεβαίνει από το “Philokallia Ensemble” ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το βιολί είναι ένα όργανο που ενώνει Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο, παραδοσιακή και λόγια (κλασσική μουσική).
Όσον αφορά στην κυπριακή μουσική, το βιολί κατέχει χωρίς αμφιβολία την πρώτη θέση.
Εμπνευσμένοι από τη συνειδητοποίηση αυτή,  τέσσερις νέοι μουσικοί από την Τσεχία και την Κύπρο, μέλη της μουσικής ομάδας “Philokallia Εnsemble”, αποφάσισαν να υλοποιήσουν το εγχείρημα με τίτλο, “Το βιολί της Κύπρου συναντά το βιολί της Δύσης”, δηλώνοντας έτσι και το στόχο τους.
Ο συνθέτης και μαέστρος Μάριος Χρίστου είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας και απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου και της Ακαδημίας Μουσικής της Πράγας. Ζει μόνιμα στην Πράγα όπου, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, εργάζεται ως μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του “Philokallia Ensemble”.
Η Veronika Panochová είναι απόφοιτη του Κονσερβατρίου της Πράγας και της Ακαδημίας μουσικής της Πράγας στην τάξη του Ivan Štraus και Leoš Čepický.
Η Βαλεντίνη Λοΐζου μελέτησε πιάνο με τους Zbyněk Maruška στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και με την Věra Kopecká στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας (Μάστερ).
Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς (Ιταλία, Τσεχία) και masterclasses, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στην Κύπρο και την Τσεχία. Από το 2011 εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στη Λευκωσία.
Ο Αντρέας Χριστοδούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάστερ) καθώς και της ιδιωτικής σχολής παραδοσιακής μουσικής «Εν Χορδαίς». Από το 2006 διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στα μουσικά σχολεία Λεμεσού-Λευκωσίας και από το 2009 διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Παραστάσεις θα δοθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (οδός Καλλιπόλεως), Λευκωσία
στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Άλσος στην Πάφο στις 7 του μηνός και στην Εξέδρα Παραλίας (Φοινικούδες) στην Λάρνακα στις 8 Σεπτεμβρίου.
Στις 8 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου το “DecaDance από το Ισραήλ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 και αποτελεί τον εορτασμό των 10 ετών συνεργασίας του Ohad Naharin με την “Batsheva Dance Company”.
Παραστάσεις θα δοθούν στις 8 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία και στις 10 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο στην Λεμεσό.
Την σκυτάλη στο Διεθνές Φεστιβάλ “Κύπρια 2015” παίρνει το ErmisMichailQuintet
από την Κύπρο που θα δώσει συναυλίες στις 10 Σεπτεμβρίου στην Λάρνακα και στις 11 Σεπτεμβρίου στην Λεμεσό με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Το “Ermis Michail Quintet” είναι ένα πολυεθνικό μουσικό σχήμα που αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς της τζαζ και παρουσιάζει τις  πρωτότυπες συνθέσεις του Κύπριου κιθαρίστα και συνθέτη Ερμή Μιχαήλ.
Μερικές από τις πρωτότυπες συνθέσεις του Ερμή Μιχαήλ που θα παρουσιάσει το σχήμα είναι οι, «Turning Around», «New Orleans 2», «Lady Spring», «Minor Change», «Out of the Blue».
Ακολουθεί η παράσταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του “Motionhouse”, KevinFinnan,“BROKENαπό το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στην Λευκωσία στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία και στις 18 Σεπτεμβρίου στην Λεμεσό.
Το “Broken” συνδυάζει τον αθλητικό χορό με την πολύπλοκη ψηφιακή εικόνα και την πρωτότυπη μουσική, σε ένα θέαμα γεμάτο οπτικά εφέ και αδρεναλίνη: οι σπηλιές των αρχαίων προγόνων μας αντιπαραβάλλονται με τα μοντέρνα διαμερίσματα από γυαλί και ατσάλι δημιουργώντας έναν μυθικό κάτω κόσμο, όπου ελπίδες και φόβοι αμβλύνονται και όλα όσα θεωρούμε ως δεδομένα τίθενται υπό αμφισβήτηση”.
Οι χορευτές κρέμονται κόβοντας την ανάσα, βουτούν για στήριξη και απογειώνονται για ασφάλεια, διαπραγματεύονται τις ρωγμές και τους κρατήρες ενός κόσμου ψευδαισθήσεων όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Με θέατρο και συγκεκριμένα την παράσταση “Θείος Βάνιας” του Άντον Τσέχωφ από την Ελλάδα  συνεχίζουν τα “ Κύπρια 2015”.
Ο “Θείος Βάνιας”  αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού.
Ο έρωτας μοιάζει με ιδανικό παυσίπονο που θα ανακουφίσει τη θλίψη, όμως, παραμένει κι αυτός εντέλει ανεκπλήρωτος.
Παραστάσεις στην Λεμεσό στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στην Λεμεσό και στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία.
Με την παράταση “Μάνα μου Ελλάς” του Σταύρου Ξαρχάκου συνεχίζει το Διεθνές Φεστιβάλ “Κύπρια 2015”. Στη φετινή του περιοδεία με τον τίτλο, “Μάνα μου Ελλάς” ο Σταύρος Ξαρχάκος ξεχώρισε για να παρουσιάσει μερικές από τις ωραιότερες δημιουργίες του.
Αυτό που ακούμε ενορχηστρωτικά, δύσκολα περιγράφεται. Υπάρχει μια απίστευτη λεπτομέρεια στη σύνθεση και την τοποθέτηση των οργάνων, τεχνική ακρίβεια που ωστόσο δεν στερεί κάτι από το συναίσθημα και απίστευτη ψυχή στο παίξιµο των µουσικών.
Ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος ζει τη µουσική του όταν διευθύνει λες και κατακλύζει κάθε του κύτταρο. Ένας δηµιουργός που γνωρίζει πώς να “επανεφευρίσκει” το έργο του και να το προσφέρει καθαρό και ατόφιο από γενιά σε γενιά.
Έχοντας µελοποιήσει µοναδικά σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς, ο σημαντικός αυτός συνθέτης µας έχει χαρίσει µια ακριβή μουσική και καλλιτεχνική προίκα που περιλαμβάνει κομμάτια όπως είναι το «Ειν’ Αρρώστια τα Τραγούδια» και «Τα τραγούδια που έχουν αίµα και καρδιά».
Κι αυτά τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου δεν έχουν µόνο «αίµα και καρδιά». Γίνονται «κεραυνός» και «πελαγίσια αρµύρα», «γαλανός ουρανός» και «θάλασσα βαθιά». Είναι -και ταυτόχρονα ορίζουν- σηµαντικά κύτταρα και έννοιες που συνθέτουν ό,τι αγαπάµε στην Ελλάδα, σ’ αυτό που ο καθένας µας ταυτίζει µε τη λέξη «ελληνικότητα»…
Από το «Ένα µεσηµέρι στης Ακρόπολης τα µέρη…», το «Άπονη Ζωή» στη «Φτωχολογιά» και από το «Όνειρο Δεµένο» στο «Μάτια Βουρκωµένα», περνώντας από το εµβληµατικό «Δίχτυ» και ολοκληρώνοντας µε την «Υποµονή», σε κάθε περίπτωση, στο µουσικό σύµπαν του Σταύρου Ξαρχάκου ο ουρανός είναι καταγάλανος! Και εξαιρετικά φωτεινός!
Παραστάσεις στις 22 Σεπτεμβρίου στην Λεμεσό και στις 23 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία.
Με θέατρο και το “Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας” του FelixMendelssohn βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Shakespeare συνεχίζουν τα “Κύπρια 2015”.
Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που αποτελεί συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο ΘΟΚ στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 25 του μηνός στην Λεμεσό.
Στις μέρες μας η εισαγωγή και η Σκηνική Μουσική για το “ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας”του Mendelssohn, βασισμένη πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Shakespeare, σπάνια εκτελούνται μαζί με το θεατρικό για το οποίο προορίζονταν.
Το γεγονός αυτό, κάνει ακόμη πιο μοναδική αυτή την πρώτη συμπαραγωγή του ΘΟΚ και του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.
Η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών από το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει δύο παραστάσεις στις 25 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία και στις 26 του μηνός στην Λεμεσό.
Η διάσημη Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών (Academy of St. Martin in the Fields), μια από τις κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, ιδρύθηκε από τον Sir Neville Marriner το 1958 και φημίζεται για τον ήχο, τη δεξιοτεχνία και τις λαμπρές ερμηνείες της από αγαπημένα κομμάτια κλασικής μουσικής ως το σύγχρονο ρεπερτόριο.
Είναι μια από τις περισσότερο ηχογραφημένες ορχήστρες στην ιστορία έχοντας, παράλληλα, πολυάριθμες και κορυφαίες δισκογραφικές βραβεύσεις. Η ορχήστρα έδωσε πρόσφατα συναυλία στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Λονδίνο για την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την παράσταση EROFILIREPEAT” της Ομάδας One/Off από την Κύπρο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα για τα “Κύπρια 2015”.
Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στην τραγωδία “ΕΡΩΦΙΛΗ” του Γεώργιου Χορτάτση η οποία θα παρουσιατεί στις 2 Οκτωβρίου στην Λάρνακα, στις 6 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, στις 8 Οκτωβρίου στην Πάφο και στις 9 Οκτωβρίου στη Λεμεσό.
Το έργο Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, γράφτηκε το 1595 περίπου και θεωρείται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ως γνήσιο δείγμα αναγεννησιακής τραγωδίας, αντιπροσωπεύει την άνθηση του κρητικού πολιτισμού υπό την επιρροή της Ενετοκρατίας.
Η Ομάδα “One/Off” δημιουργήθηκε το 2006 από τη Μαρία Κυριάκου, τη Μαρία Καυκαρίδου και τον Πάνο Μπάρτζη. Κύριος σκοπός της ήταν ο πειραματισμός πάνω στη θεατρική φόρμα και η ανάπτυξη εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, κυρίως μέσω του θεάτρου της επινόησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










142