Με την παράδοση της Στέγης Χορού Λευκωσίας, την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, την χωροθέτηση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, την αναπαλαίωση κτιρίων πέριξ της Πύλης Αμμοχώστου για την στέγαση τμήματος της Κρατικής Πινακοθήκης και την μελέτη βιωσιμότητας για ανέγερση του νέου κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, απαντούν τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και Συγκοινωνιών και Έργων καθώς και ο Δήμος Λευκωσίας στην οικονομική κρίση.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, έδωσαν από κοινού Δημοσιογραφική Διάσκεψη την οποία φιλοξένησε ο Υπουργός Παιδείας.
Ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδίδει μεγάλη σημασία στην δημιουργία έργων εθνικής υποδομής τα οποία θα αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη και προβολή του πολιτισμού στον τόπο μας.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής ήδη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η Στέγη Χορού Λευκωσίας τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ το φθινόπωρο αρχίζουν οι εργασίες στο κτήριο ΣΠΕΛ κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου ώστε να αποτελέσει τμήμα της Κρατικής Πινακοθήκης με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχοντας υπόψη μας ότι το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας είναι ένα εμβληματικό κτήριο για την πρωτεύουσα και για την Κύπρο ολόκληρη και αντιλαμβανόμενοι ότι έπρεπε να λάβουμε πρωτοβουλίες για την αποκατάστασή του προχωρήσαμε στις αναγκαίες συνεννοήσεις αρχικά με τον Δήμαρχο Λευκωσίας και στην συνέχεια με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων”.
Ανέφερε ότι αυτό έγινε “με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου ώστε αφενός να διασωθεί και να επανέλθει στην λειτουργία ένα τόσο σημαντικό κτήριο της πρωτεύουσας και αφετέρου αυτό να αξιοποιηθεί με τις κατάλληλες διευθετήσεις και ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών” με την τοποθέτηση σύγχρονων μέσων ήχου και φωτισμού.
Ο κ. Καδής είπε ότι “για τους σκοπούς της ανακαίνισης του κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποφασίστηκε να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ενώ το υπόλοιπο κόστος που θα απαιτηθεί αποφασίστηκε να καταβληθεί από τον Δήμο Λευκωσίας.
Με την πιο πάνω συμφωνία, συνέχισε, και μετά από σχετικές διευθετήσεις που θα γίνουν με τον Δήμο Λευκωσίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μέχρι και για 100 μέρες ετησίως και για περίοδο όχι μικρότερη των 20 ετών.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι γίνονται αυτή την περίοδο οι προκαταρκτικές ενέργειες ώστε να χωροθετηθεί η Κυπριακή Βιβλιοθήκη στον χώρο της Αρχιγραμματείας και θα κατατεθεί σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό το 2015 να είναι εφικτό να τεθούν τα χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση και αυτού του σημαντικού έργου.
Σε δικές του δηλώσεις ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι αυτό το κτήριο είναι πράγματι εμβληματικό για την Λευκωσία και παρέμεινε σε αδράνεια για πολλά χρόνια επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό να επισκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικότερα που δεν έχει προχωρήσει το Μέγαρο Πολιτισμού.
Διαβεβαίωσε τον Υπουργό Παιδείας ότι ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων θα κάνουμε το καθήκον μας και να τον βοηθήσουμε όπως τον έχουμε βοηθήσει άλλωστε με την μελέτη του κόστους αυτού του έργου, και στην υλοποίηση αυτού του έργου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς, “γιατί το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ήταν και είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα θέατρο, είναι σύμβολο του πολιτισμού όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης.
Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επαναλειτουργία του καταδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση και όταν αυτή συνοδεύεται από σκληρή δουλειά και ομαδικότητα υπάρχει και ο τρόπος.
Πρόσθεσε ότι μετά από ενάμιση χρόνο διαβουλεύσεων και συζητήσεων καθώς και ανταλλαγής απόψεων κυρίως με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και τον Διευθυντή τους Παύλο Παρασκευά και μετά από αμέτρητες συναντήσεις με τους δύο Υπουργούς στεκόμαστε σήμερα μπροστά σας περήφανοι γιατί μεσούσης της χειρότερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας μετά από το 1974 και μετά από χρόνια απραξίας και στασιμότητας έχουμε βρει και τους πόρους και τον τρόπο για να επαναλειτουργήσει το Δημοτικό μας Θέατρο.
Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η εκτίμησή μας είναι πως το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.
Αναφορικά με το Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πολιτική απόφαση θα ληφθεί για την ανέγερσή του στον χώρο της Αρχιγραμματείας για να προχωρήσουμε και αυτό το θέμα ούτως ώστε ένα ακόμα μεγάλο έργο υποδομής στον χώρο του πολιτισμού να βρει τον δρόμο του.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι υπάρχει κάποια σκέψη να γίνει στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου, πριν κάνουμε οποιονδήποτε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα κάνουμε μελέτη βιωσιμότητας διότι αν βγούμε με ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και να πούμε ότι θα είναι στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου και αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν τα χρήματα να γίνει το έργο και μπορεί να γίνει μόνο με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να μην αρκούν τα κίνητρα που θα δώσουμε για να γίνει το έργο και να μείνει το κόστος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν είναι κάτι που θέλουμε.